ДС против смањења плата омбудсману и Поверенику

Демократска странка противи се предлогу шефа посланичке групе СНС у Скупштини Србије Александра Мартиновића о смањењу плата Заштитника грађана и Повереника за заштиту личних података и информације од јавног значаја, уз оцену да је износ плате примерен значају посла који обављају.

Заменик председника ДС-а Игор Салак рекао је да су плате у двема поменутим институцијама одређене законом и пратећим одлукама Скупштине Србије.

"Плата Заштитника грађана Законом је одређена да буде иста као и плата председника Уставног суда. Износ плате примерен је значају и одговорности посла за државу и грађане који обављају, али и један од начина да се обезбеди независност у раду и Заштитника грађана и Повереника", навео је Салак.

У писаној изјави достављеној медијима, Салак наводи да скупштинска расправа "о том предлогу, који он сматра срамним, представљала би понижавање независних институција и даљи суноврат парламентаризма и демократског поретка у Србији".

Он је оценио и да је та иницијатива мотивисана потребом власти да се све државне институције стави под своју потпуну контролу.

Посланици СНС поднели су јуче амандмане који се односе на смањење плата омбудсману и поверенику, а лидер СНС и птремијер Александар Вучић изјавио је нештро касније да сматра да не треба прихватити тај предлог наводећи да би требало мењати читав систем.

Замолићу посланике СНС да не гласају за тај амнадман иако је то њихова суверена одлука, рекао је Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво