Спајање председничких и парламентарних избора – спекулација или реалност?

Да ли ће редовне председничке изборе пратити и ванредни парламентарни? На питања о томе, у Скупштини су одговарали и власт и опозиција. Од чега зависи одлука, ко их прижељкује, а ко их се плаши...

Крајем јануара знаће се кога ћемо све бирати у априлу 2017. године. Председника свакако, нови парламент можда. После консултација, премијер ће пресећи. Мада, каже, већ зна шта би. Изборима се неће играти. Расписаће их једино у случају преке потребе. Не каже које, али економија није разлог.

"Обратите пажњу на то да смо ове године имали изборе, а да нам се у економским показатељима први пут то није осетило, јер нико није бацао паре на изборе. Не могу још да вам кажем, ако питате мене знам шта мислим шта желим и за то што мислим имам много разлога", рекао је премијер Александар Вучић.

Пита ко се и зашто плаши избора. Опозиција каже да им се радује.

"Ми, наравно, једва чекамо нове изборе", каже Саша Радуловић, шеф посланичке групе "Доста је било".  

"Сто дана су обележили, а сад би на изборе", наводи самостални посланик Ђорђе Вукадиновић.

"Зато се ми радујемо ванредним парламентарним изборима, ако намерава да их распише са председничким", каже шеф посланичке групе "Двери" Бошко Обрадовић.

За још једне ванредне парламентарне изборе постоје три разлога. Толико их је избројао Драгомир Анђелковић, политички аналитичар. Први – Вучић би могао да тражи подршку коалиционих партнера за заједничког председничког канидата. Други – да се за Андрићев венац сам кандидује.

"Трећи разлог, али и образложење, може да буде релативно конфликтна ситуација у Скупштини да владајући блок позове грађане да одлуче да ли желе такву атмосферу или нешто мирнију", каже Анђелковић.

Неподношљива атмосфера у Скупштини и није неки аргумент, сматра Зоран Пановић.

"То што се дешава сада у парламенту није најстрашније у нашој парламентарној историји. Могућ аргумет који би личио на нешто је да се мења Устав, па да се распишу избори за уставотворну скупштину", каже Пановић.

У дилеми да ли ће Вучић на следећим изборима бити председнички кандидат или носилац листе напредњака, има и међурешење, процењује Анђелковић.

"Да Вучић буде председнички кандидат, а да не буде и парламентарних избора него да консезусом владајућих партија то буде целисходно решење", каже Анђелковић.

"Ако премијер Вучић процени да је то једини начин да се убедљиво победи, он ће се кандидовати за председника, али остаје једно велико питање ако се Вучић кандидује и ако победи, што је вероватно, да ли би онда као Томислав Николић наставио стандард који је он поставио, а то је да поднесе оставку на место председника СНС-а", каже Пановић.

На сто дана рада Владе – помена ванредних парламентарних избора није било. Ако их буде, биће то трећи ванредни заредом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво