Николић: Могуће да избори буду 9. априла

Председник Србије Томислав Николић каже да постоји могућност да први круг председничких избора буде одржан 9. априла, а да избори буду расписани крајем фебруара или почетком марта. Не искључује могућност одржавања парламентарних избора и истиче да одлука о томе није на њему, већ на председнику Владе. Напомиње да никада није добио званичан позив да посети Сарајево и да не може да се намеће да иде у госте.

Истиче да је са премијером Вучићем разговарао о својој  кандидатури за председника али да ће јавност о томе бити благовремено обавештена.

Он је подсетио да по Уставу председнички избори морају да се заврше месец дана пре истека мандата актуелног председника, те да би први криуг могао да буде 9. априла, а евентуални други - 23. априла.

Николић је рекао да је на председници Скупштине да за кампању одреди период од 30 до 60 дана, те да мисли да би избори могли бити расписани крајем фербуара или почетком марта.

На питање новинара да ли ће на пролеће бити и парламентарних избора, Николић каже да је у околностима транзиције и крупних одлука, боље чешће проверавати вољу грађана.

Упитан да ли је добро да имамо изборе на сваких годину дана, он је рекао да има поверење у владу и да она ради добро.

"Али ако желе да провере то што раде, ако се чини да је парламент постао место у коме се тешко доносе крупне одлуке, зато што се користи за промоцију чак и неких лоших идеја, онда влада може једноставно да реши то новим изборима", рекао је председник.

Николић је истакао да као председник Републике не може да утиче на председника Владе по питању такве одлуке, осим саветом.

"У рукама председника Владе је одлука о оставци владе, која може да изазове нове парламентарне изборе", рекао је Николић.

Како каже, ако влада жели да провери популарност, после неких мера, ако жели да осигура мандат од четири године - то је њихово право и то им Устав дозвољава.

"Мислим да је у време транзиције, када се крупне промене у друштву дешавају, да је боље чешће проверавати вољу грађана", рекао је председник новинарима у Београду.

Додаје да је увек био против тога, од 2000. године када су владе покушавале да остану четири године, а спроводе мере за које се види да губе популарност.

"Нисам добио позив да посетим Сарајево"

Николић каже да никада није добио званичан позив да посети Сарајево, те да он не може да се намеће да иде у госте, а да "никада, никоме није одбио позив за посету".

Одговарајући на питање новинара да ли ће до краја мандата посетити Сарајево, он је рекао да је постојао план да у време када Председништвом БиХ председава бошњачки представник да га позову у званичну посету Сарајеву, али да се то до сада није остварило.

"Не могу да се намећем да идем у госте, никада нисам одбио да негде одем. Увек покушавам да успоставимо што боље односе", рекао је Николић новинарима у Београду.

На питање да ли ће бити тројног састанка представника Београда, Загреба и Сарајева он је рекао да постоје различите идеје, али да не морају на тројном нивоу да се праве састанци да би имали боље одсносе.

"То се ради билатерално. Србија нема лош однос према Хрватској. Ниједан појединац у Србији на било ком положају никада није испољио антагонизам према Хрватској", рекао је Николић.
Он је додао да се понекад Хрватској директно одговори на оно што што се у Хрватској деси а односи се на Србију и српске грађане, те да онда "испада као да смо у свађи".

"На новој хрватској влади је да се определи да ли ће бити зависна од ултранационализма, од фашизма који је постојао и који се увек некако провлачи. Да ли ће да зависи њен успех од тога уколико изјави да мрзи Србију или не? У Србији се избори не добијају на мржњи према било коме, посебно не на мржњи према Хрватској", рекао је председник.

Како каже, ако Хрватска настави овако и ако "кад год им се учини да им треба, због популарности на домаћем терену, изваде Павелићеву заставу па се под њом сликају", онда не могу очекивати да им Србија верује да они желе добре односе.

Говорећи о односима са званичним Сарајевом он је нагласио да Сарајево често чини грешке према Србији, а да наша земља признаје БиХ зато што је гарант Дејтонског споразума, да не чини ништа да је дестабилизује и да не може да учини ништа да је стабилизује.

"Србија има специјалне односе са РС који су јој гарантовани Дејтонским споразумом, не знам шта још треба да урадимо. Дејтонски споразум је замислио државу која функционише, очигледно да тако како је замислио Босна не може да функционише", нагласио је председник.

Упитан да ли одлука Уставног суда да поништи референдум у РС може да подгреје тензије у региону он је рекао да мисли да је Уставнио суд "изашао из тога шта му је посао".

"Не можете када се деси референдум и на њему проверите вољу народа да кажете да је неуставан. Па тај народ пише Устав и ако на референдуму донесе некакву одлуку онда би требало да се забрине онај ко је писао Устав да ли је Устав по вољи народа или није", закључио је Николић.

Николић је са новинарима разговарао испред Руског дома у Београду где је представљена макета са мозаичким скицама унутрашње декорације куполе Храма Светог Саве. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво