Николић: Србија се уједињује око Храма Светог Саве

У Руском дому у Београду представљена је макета са мозаичким скицама унутрашње декорације куполе Храма Светог Саве. Радове који треба да буду завршени до краја наредне године, финансира руски "Гаспром њефт".

Председник Србије Томислав Николић који је и председник Главног одбора друштва за подизање Храма каже да је ове године и Влада Србије први пут у историји градње Храма одвојила новац директно из буџета за завршетак радова.

"То је добар знак и Србија се полако уједињује око Храма Светог Саве. За многе је то била грађевина коју ће неко некада да заврши. Мислим да за све нас треба да буде грађевина која ће бити завршена док смо ми на земљи", истиче Николић. 

Председник Србије је рекао да се представља исконска веза српског и руског народа на макети куполе, те да је та веза старија од свих нас и да ће трајати дуже од свих нас.

"Можда је Свети Сава та веза због које нам не пада на памет да радимо једни против других", рекао је Николић и подсетио да се Свети Сава "подстригао" у руском манастиру на Светој Гори, те да је руски манастир на тај начин утицао да хришћанство добије свеца.

Николић је рекао да је Србија могла да настави темпом којим је до сада градила храм, али да је са захвалношћу прихватила да јој руска страна помогне, преко фирме "Гаспром њефт" у осликавању куполе храма.

"Мени је драже што нисмо морали сами, не због новца, већ зато што је хришћанство данас угрожено. Могли смо сами, а нисмо сами. Човек може сам, али је у друштву много лакше", рекао је Николић.

Он је подсетио да је ове године Влада Србије први пут издвојила новац из буџета за довршење храма, те да се на тај начин Србија коначно ујединила око храма Светог Саве.

"За многе је то била грађевина која ће некада да се заврши. Захваљујем се председнику Русије Владимиру Путину и представницима фирме Гаспром њефт, који су омогућили да се радови на храму убрзају, рекао је Николић.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је да храм Светог Саве постаје један од центара православља у савременом свету, визит-карта Београда, српског духа, те да сваки православац, сваки Рус, долазећи у Београд, већ стреми у храм.

"Свети Сава није био само српски светац, није само први српски архиепископ, већ део духовног ланца који спаја Русију и Србију. Већ пет векова, Архангелска саборна црква Кремља украшена је фрескама где су насликани Свети Сава и његов отац Свети Симеон Мироточиви", рекао је Чепурин.

Он је додао да се Русија поноси тиме што учествује у изради унутрасњег украса храма и да су захвални компанији "Гаспром њефт" на њеном доприносу.

"Сигурни смо да ће 1.230 квадратних метара куполе до наредне јесени сијати бајковитим светлом", рекао је Чепурин и додао да ће уз помоћ светих патријарха Кирила и Иринеја, власти и бизниса, радити на томе да украшавање храма буде настављено и након завршетка ове етапе, те да заједнички рад још више зближава руску и српску православну цркву.

Владика топлички Арсеније подсетио је да је Друштво за подизање храма настало пре 120 година, а да је изградња храма почела пре 80 година.

Он је рекао да је питао једног монаха- старца зашто толико траје изградња храма, те да му је старац рекао да господ допушта да се више генерација "угради" у храм Светог Саве.

"Господ допушта да се два народа уграде у храм", рекао је Арсеније и додао да је господ ујединио српску и руску браћу, да заједно украсе храм, који ће бити "украс не само православног света, већ хришћанства уопште".

"Сведок сам да храм не посећују само хришћани, већ припадници свих религија", рекао је владика.

Радови се изводе у оквиру програма "Гаспром њефта" за подршку хуманитарним пројекатима у области културе и очувања историјског наслеђа Србије, а на основу недавно потписаног уговора о донацији средстава ове компаније у износу од четири милиона евра Српској православној цркви преко међународне друштвене организације "Московски међународни фонд подршке Унескоа".

Члан Управног одбора компаније "Гаспром њефт Александар Дибаљ рекао је да је храм симбол пријатељства два народа, да су радови на изради мозаика почели у Москви, да је ангажовано на десетине људи и да ће ускоро моћи да се виде и у храму.

"Нема сумње да ће посао бити завршен на време", закључио је Дибаљ.

Унутрашњост Храма Светог Саве биће осликана мозаиком, а радовима на куполи руководиће академик и члан Руске Академије уметности Николај Мухин.

Представљању макете унутрашње декорације куполе Храма Светог Саве присуствовали су градски менаџер Горан Весић, као и заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво