Вучић: Какве албанске општине, то су игре за малу децу

Премијер Александар Вучић назвао је "унију" албанских општина играма за малу децу. Својим политичким противницима поручује да власт не могу мењати на улици. Указује на то да је на протесту Војног синдиката било око 220 људи, од приближно 34.000 оних који су у том систему. Најављује развојни буџет, са много више капиталних инвестиција.

Играма за малу децу и неозбиљном причом назвао је премијер Александар Вучић "унију" албанских општина, коју су наводно у понедељак, на Дан албанске заставе, формирале Тирана, Приштина, Тетово, Улцињ и Прешево.  

"Какве албанске општине? То су игре за малу децу, помислили да су много опасни... То је прича за њихове бираче. И шта ради та Омнија? Штампају заставе и хемијске оловке", приметио је Вучић, одговарајући на питања на конференцији за новинаре са лидером грчке Нове демократије Киријакосом Мицотакисом.

Кад немате народу шта да понудите, додао је, економски раст и озбиљне реформе, онда причамо дечје приче.

"А ја вас питам, шта се јуче и данас променило у Прешеву? Да нису одвојили део Србије? Не бих рекао. Тако да, нека се деца играју, ако им је тако лакше. Нисам се много насекирао", додао је Вучић.

Међутим, напоменуо је да у психолошком смислу то може бити делимично опасно, јер неким људима, како је објаснио, може да изгледа као да су они направили нешто велико, и јер то, с друге стране, свакако не доприноси бољим односима на Западном Балкану.

Власт да се мења на улици – тај филм неће гледати

"Власт да се мења на улици, тај филм неће гледати", поручио је премијер Александар Вучић својим политичким противницима.

"И милион и пет да скупе, а нисам видео да могу ни пет хиљада, али и пет милиона да скупе, рећи ћу: не може, идемо на изборе, а то на силу то може једино ако се нешто деси", поручио је Вучић.

Како је навео, кад би бар имали идеју, а не само осећај да су много јаки. "Седну тако њих тројица, па кажу: то ћемо да урадимо, па гласају на мрежама".

"Мораће овако – да узму папирће, па заокруже, па да видимо кога ће народ да изабере", рекао је Вучић и поновио да су све друго приче за малу децу.

Замољен да прокоментарише сусрете и разговоре о заједничком кандидату за председника опозиције, Вучић је рекао да за те сусрете није заинтересован, да им жели да се лепо друже и проводе.

"А што се тиче избора, обећавам да ћемо да се боримо и то истином, а не оваквим лажима – гласајте за нас, даћемо веће плате. Зато проверите да ли можете да гласате за одговорне људе или за оне који ће да вас лажу", поручио је.

Како је рекао, и Мицотакис је дошао у Србију да честита на храбрим реформама које, како је приметио, можда његова земља није могла да спроведе, поручивши: "Ипак је важна воља народа – шта буде рекао, тако ће да буде".

Против Ђинђића била сила, против Вучића – сила мила

Премијер је указао на то да је на протесту Војног синдиката било око 220 људи од приближно 34.000 оних који су у том систему. Вучић сматра да је врло лоше да се на такав начин говори о Војсци Србије и да актере треба да буде срамота.

"То је негде око 0,6 – 0,7 одсто укупног броја војника", рекао је Вучић, одговарајући на питања, додавши да треба да буде срамота оне који говоре да се у војску улаже мање него у Албанији или сличне ствари, због којих би требало да се стиде.

"Мислите да се плашим протеста? Сад ће војска да протестује, па полиција, па ће да ме смене... Пара имамо колико имамо, а ви можете да говорите шта год хоћете", поручио је Вучић и осврнуо се на коментаре и писање појединих медија речима: "А била вам је (војска) сила када су излазили да протестују против Ђинђића, а сад није сила, него је мила, зато што је против Вучића. Зато што имате различите аршине. Кад је против Ђинђића, онда то страшна и језива сила, па како се то догодило, а када протестују против Вучића, само што неће да кажу да је против Вучића, јер би их било још мање, онда је то дивно, величанствени протест", додао је премијер.

Како је рекао, не сматра да је ту било шта опасно, очекивао је 100.000 учесника, ту су били "Почуча, равногорци, неки стручњаци који су добили позив из медијских кућа..."

Премијер је додао да могу да раде шта хоће, али да штрајкују не могу, јер то није у складу са законом.

"Пара има колико има, више него прошле године. Је ли то сада накнадна или туђа памет? Има ли ту логике? Биће да нема, мало је пет одсто", додао је Вучић.

Развојни буџет, више за капиталне инвестиције 

Премијер је навео да није имао прилике да се упозна са ситуацијом у ЕПС-у, јер се бави буџетом, који би требало да подстакне даљи раст српске привреде.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је јутрос добио "хрпу папира" о ситуацији у ЕПС-у, али да још није стигао ни да их погледа.

"Бавићу се тиме наредних дана. Данас имамо разговоре о буџету", рекао је Вучић и додао да је јутрос имао разговоре о синдикатима, ненаплативим кредитима...

Премијер је истакао да постоји много проблема у вези са буџетом, али да ће Влада данас пробати да то некако смањи, како би га наредних дана усвојила, а затим предала Народној скупштини на гласање.

Вучић је констатовао да је сваки буџет све бољи, напоменуо да није било ребаланса, те да је дефицит сваки пут мањи од предвиђеног.

"Сада је важно да тражимо изворе раста и зато сада први пут можемо озбиљно да разговарамо о метроу. До сада су све биле празне приче и глупости. Никада нисмо имали шансу да правимо метро. Не можете да се задужите две милијарде, јер то оде у јавни дуг. Сада може. Ако имате раст од милијарду и 300-400, па када то поделите на три године, и кажете 300-400 милиона сваке године, значи да то можете урадити, а да не види у јавном дугу", објаснио је Вучић.

Вучић је најавио развојни буџет, са много више капиталних инвестиција.

"Капекс (капитални пројекти и инвестиције) иде 120 одсто горе, са 42-43 милијарде може да оде и до 100 милијарди", рекао је Вучић.

Он је поновио да је циљ да Влада следеће године спусти ниво незапослености испод 13,5 одсто.

"То су велики и тешки задаци и за то је потребна подршка народа и велика борба", закључио је Вучић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи