Административни одбор разматрао смену Мартиновића

Чланови Административног одбора Скупштине Србије су на седници разматрали предлог о смени председника одбора Александра Мартиновића због кршења пословника и закона. Чланове одбора прво су дочекала закључана врата.

Седницу је заказао заменик председника Одбора Ненад Констатиновић на захтев трећине чланова и заменика чланова Одбора,.

Констатиновић је рекао да је Мартиновић грубо прекршио пословник и закон, када у четвртак на седници одбора није дозволио члановима одбора да говоре.

"Српска напредна странка урадила је све да се посланици ућуткају и да им се забрани да уђу у салу у скупштини. Они не поштују друго мишљење", рекао је Констатиновић.

Према његовим речима, данашња седница заказана је у складу са пословником и захтев да седница буде одржана потписало је шест чланова одбора, односно њихових заменика.

Рекао је да нема кворума за гласање, али да има за расправу.

Константиновић је рекао да је захтев да седница буде одржана упућен у петак и седница је заказан у најкраћем року, јер Александар Мартиновић није хтео да закаже седницу одбора, а ни председница парламента Маја Гојковић.

"Александар Мартиновић је имао рок да седницу закаже до 11 сати, пошто то није урадио ја сам је заказао у 11.05", навео је Контантиновић и додао да скупштинске службе у складу са налогом који су добиле не снимају седницу и да нема могућности за електронско пријављивање.

Захтев да седница буде одржана упућен је у петак и седница је заказан у најкраћем року, јер Александар Мартиновић није хтео да закаже седницу одбора, а ни председница парламента Маја Гојковић.

Сала у којој је требало да буде одржана седница била је закључана због чега су Констатиновић и остали чланови одбора у пратњи новинара отишли код генералног секретара Скупштине по кључ.

Обезбеђење прво није хтело да пусти чланове одбора Немању Шаровића и Милорада Мирчића, уз образложење да је потребно да провере да ли је њихов долазак најављен. Чланови одбора су потом добили кључ.

Посланица ДС-а Александра Јерков рекла је да су и данашња дешавања у Скупштини показала да није проблем Александар Мартиновић, нити да ће његова смена, до које треба да дође, решити проблем у скупштини.

Навела је да је реч о односу према онима који мисле другачије.

"Александар Вучић је показао да жели да влада сам без скупштине која треба да контролише шта ради Влада и њени министри", оцеднила је Александра Јерков и додала да је очгледно да је Мартиновић добио налог да се не разговара о "скандалозним казнама" које је председница парламента изрекла посланицима.

Јерковљева је рекла да би смена Мартиновића требала да буде први корак да се изађе из ситуације у којој је угрожена слобода говора, контрола власти и представљање грађана у парламенту.

Посланик СРС-а Немања Шаровић рекао је да је данашња седница Административног одбора најбоља слика стања демократије у Србији и да режим демонстрира да посланици нису једнаки и равноправни.

Шаровић је оценио да Мартиновић није имао налог већ да је све што је урадио у четвртак, урадио "из сопствене бахатости и осионости", као и да никоме на седници Одбора није дао реч и да је потом "лагао" да му је прећено батинама и да му је неко псовао мајку и мртвог оца.

Тврди да је Мартиновић рекао да неће заказати данашњу седницу одбора јер су захтев потписала четири члана одбора и два заменика члана и. што је како је рекао, "накарадно тумачење пословника".

"Ми данас заузимамо став о томе да ли ћемо дозволити да се даље понижава скупштина", навео је Шаровић и предложио да се после дискусија закаже и наставак данашње седнице.

Лидер покрета Доста је било Саша Радуловић коме је посланица ДЈБ Бранка Стаменковић уступила своје време указао је да је данашња седница заказана у складу са Пословником и оценио да је владајућа већина покушала да је онемогући, као и да није најављна на сајту парламента.

"Ово је распад правне државе", навео је Радуловић. 

Мариника Тепић из ЛСВ рекла је да је захвална колегама на "солидарном непристајању да се парламентаризму пуца у колена" и да је мислила да ће чланови владајуће већине после седнице Одбора у четвртак направити "застој", али да се уместо тога видела "апсолутна самодовољност" и задовољство начином на који је Мартиновић водио седницу.

Она рекла да је на тој седници желела да се расправља о повећању скупштинског буџета за 400 милиона.

Лидер Двери Бошко Обрадовић захвалио је Александру Мартиновићу што је окупио посланике опозицију "од спасавања тортуре СНС" и навео да је седница одбора у четвртак слика и прилика парламента какав замишља СНС.

Чланови одбора најавили су наставак седнице на којој ће се ако буде кворума гласати и о смењивању Мартиновића, као и седницу на чијем дневном реду био буџет скупштине за 2017. годину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво