Јовановић: Европској идеји се противе неспособни за такву политику

Од Томислава Николића и Ивице Дачића не треба очекивати да разумеју каква би била перспектива Србије ван Европске уније, али то, осим Александра Вучића и најужег круга сарадника, не разумеју ни у Српској напредној странци, сматра лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Јовановић каже да значај европске идеје у Србији девалвирају сви који су лично неспособни да воде политику која је предуслов успеха, те да они који су одувек били противници европски орјентисане Србије сада "потежу" Брегзит и победу Доналда Трампа као нову аргументацију којом афирмишу своју идеју дистанцирања Србије од ЕУ или од Запада.

На питање како ће све израженије "скретање удесно" на Балкану утицати на ионако крхке односе у региону, Јовановић каже да је јасно да је на овим просторима национализам опште место и једино погонско гориво, типичан за све земље региона.

На питање да ли тиме хоће да каже да је Вучић све усамљенији на европском путу, Јовановић одговара да је премијер у парадоксалном положају, јер га подржавају људи који у највећој мери не разумеју шта је то што жели да уради, а нема подршку оних без чије помоћи тај посао не може да уради.

"Он је изабрао сам своју позицију и практично је једина тачка ослонца тог система који је створио", каже Јовановић и додаје да га чуди да у времену када Европа саму себе преиспитује, уопште у Србији живи идеја о Европи.

Упитан зашто Вучић "толерише" те људе у свом окружењу који не разумеју значај европског пута, Јовановић наводи да постоји читав низ објашњења за "бесмислен" однос који Вучић гради са Дачићем, социјалистима и Николићем.

"Боље да буду у његовој орбити, него да му праве неки проблем као опозиција, тако Вучић размишља", верује Јовановић и додаје да је, с друге стране, Вучић, по његовом мишљењу, владу правио под притиском, те да је Дачић "више Путинов него Вучићев министар".

Јовановић каже и да Вучић игнорише улогу лидера социјалиста у политичком животу земље и у његовој влади, што он види као знак немоћи, а не као последицу чињенице да је неко безначајан.

На питање има ли осећај да је Србија поново на прекретници, одговара да се цео свет мења и да је проблем Вучића и његове владе чињеница да је ово тренутак у којем се морају ставити карте на сто.

"Како мислиш да одведеш Србију у ЕУ ако за годину дана отвориш три поглавља, како мислиш да развијаш сарадњу у области одбране и безбедности ако све време на том плану повлађујес руској спољној политици, која, иначе, Србију доживљава као једини простор у којем може да контрира Европи и САД на плану безбедности, кроз обарање руке са НАТО", пита се Јовановић.

А у одговору на то, лидер ЛДП-а сугерише да се ствари морају конкретизовати, да се мора пресећи Гордијев чвор Косова, стабилизовати БиХ, рештити међусобни односи.

Лидер ЛДП оцењује и да Србија калкулише са ценом коју би платила ако би ушла у неку врсту политичког сукоба са Русијом, додајући да те сукобе не жели, да Вучића не гура у клинч са Русијом, али да је јасно да се интереси две земље разилазе и да је немогуће наставити са политиком "једна прича у Москви, друга у Бриселу".

За Јовановића, међутим, идеја европске Србије пресудно утиче на опстанак друштва, јер би без таквог оријентира земља могла само да нестане и зато је, каже, кључно питање озбиљности и способности, пре свега ЛДП-а, да тај посао разуме и да му прилази на добар начин.

Зато не очекује од Двери, ДСС-а, радикала, Николића, Дачића, па чак ни од СНС-а, мимо Вучића и његових најближих сарадника, да уопште разумеју шта је перспектива Србије изван ЕУ.

"Онај ко очекује од Дачица и Николића да модернизују земљу није само наиван, него је проблематичан. Губљење је времена очекивати од тих људи да надокнаде 30 година нашег пропадања и да брзом траком трансформишу друштво да постане значајно за ЕУ у мери у којој она препознаје свој интерес и жели са нама да развије партнерство", сматра Јовановић.

"Парламентаризам у кризи" 

На опаску да се некако чини да су у Србији Америка и Енглеска много прихватљивије после Трампа и Брегзита, Јовановић одговара да је то зато што ми, генерално, не знамо много о тим стварима.

Понавља да само они који су неспособни да воде европску политику проналазе аргументацију у томе што се десило у Великој Британији и САД, иако Србија од тога нема никакве користи.

"Не мислим да ће ико у овом хаосу у којем живимо бити способан да решава наше бриге и носи наш терет, уколико ми сами нисмо способни за то", каже Јовановић.

"Али за разлику од нас у друштвима око нас постоји одбрамбени механизам који заустави то пропадање и каже даље више не идемо. Зато је Пленковић добио изборе, јер је Хрватима било доста не левице и деснице него бесперспективности", каже Јовановић.

Јовановић каже и да је генерално парламентаризам у кризи, јер је, као и политички живот у свету и код нас, згажен и превазиђен.

Актуелни сазив скупштине класичан је пример ерозије потенцијала у нашем друштву, наводи Јовановић, илуструјући то оценом да је аргументација у међусобним настојањима посланика да афирмишу личне политике на поражавајућем нивоу.

Каже да је посебан проблем што су представници оног дела друштва, којем и сам припада, на исто тако поражавајућем нивоу, јер је, примећује, данас нормално имати странку без икакве политике.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво