Вучић: Озбиљна држава не функционише на партијским договорима

Свако повећање плата у јавном сектору може бити засновано само на расту, односно на здравим јавним финансијама, а не на политичком договору, поручио је премијер Александар Вучић. Истакао је да ће буџет за наредну годину бити делимично развојан, а делом би бити буџет штедње.

Озбиљна држава не функционише на партијским договорима, рекао је премијер Александар Вучић новинарима и поновио да држава не може и неће да повећа плате без реалног основа.

"Не могу да вам повећам, да сте још толики, да штрајкујете још сто година, јер буџет није ћуп из којег се вади новац", рекао је Вучић на отварању фабрике кинеске компаније "Еурофибер" у Ћуприји.

Истичући да Србију очекују добре године, Вучић је рекао да ће следеће године раст бити виши од три и по одсто, али да грађани никада нису задовољни.

"Повећавамо плату шест одсто, а они траже 14 одсто. Дајемо пет одсто, а они кажу дајте шест. Неки ће имати плате веће него раније, неки ће имати оно што су пре имали, јер имамо здраве јавне финансије", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је држава раније функционисала тако што представници две партије седну и договоре се о повећању пензија десет одсто, а да се нико не пита на основу чега су донели ту одлуку.

"Скоро су нам уништили земљу тиме, пензионе фондове су појели, разорили земљу. Данас имамо здраве финансије и то кажу све светске инстутиције", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да ће пензионери следеће недеље добити по 5.000 динара једнократне помоћи.

Буџет за наредну годину биће делимично развојни, најавио је Вучић и додао да очекује више директних страних инвестиција него ове године и раст већи од три и по одсто.

Истичући да Србију очекују добре године, Вучић је рекао да ће 2017. раст бити заснован и на инвестицијама и на повећању извоза и да ће бити виши од три и по одсто.

"Погодио сам прошле године, рекао сам 2,8 одсто и било је 2,8 или 2,9, за разлику од ММФ-а и свих других. А сад вам кажем, ићи ће преко 3,5 одсто", рекао је Вучић.

Буџет ће, додао је, ипак и даље једним делом бити буџет штедње, јер је Србија и даље у програму ММФ-а, подсећа Вучић.

Премијер је навео да ће у 2017. бити више инвестиција него ове године.

"Добре су нам ове две године имајући у виду чињеницу да нисмо ништа приватизовали, ништа продали", оценио је и додао да су се неки раније хвалили великим инвестицијама а у њих су сврстали и продају "Максија" Мирослава Мишковића "Делезу". 

Премијер је нагласио да када он говори о инвестицијама, то се односи на улагања која су дошла директно у нашу земљу углавном као гринфилд и браунфилд инвестиције, а не говори о приватизацији, јер, како је приметио, свако може да приватизује и да прода цементару, али не и железару.

"Ми смо то могли да урадимо само зато што смо имали Си Ђинпинга и Ли Кећанга као пријатеље, и зато што смо имали Ли Манчага као пријатеља, иначе, да будем искрен, никада не бисмо завршили. Е, то је успех, а није успех да приватизујете оно што има монопол на тржишту", рекао је Вучић.

Како је казао, ова влада је нашла стратешког партнера, оне који су узели Железару под своју команду, под своје власништво у немогућим условима, када држава с том фабриком више ништа није могла да уради. 

Претходници су, додао је, оставили овој влади да плати 100 милиона евра да уништи Железару, а уместо тога влада је добила 46 милиона евра од Кинеза, који су, при томе, "преузели нашу муку и бригу, и још сачували раднике".

"Пре краја ове године Железара ће бити профитабилина", рекао је Вучић, а његове речи потврдио је и кинески амбасадор Ли Манчанг, који је био на скупу у Ћуприји. 

Решавање питања Аеродрома "Никола Тесла" 

Вучић је рекао да се следеће године очекује решавање питања Аеродрома "Никола Тесла", оцењујући да ће минимално плаћање унапред за концесиони ниво бити преко 350 милиона евра, а ако концесија буде на 25 до 30 година онда ће у државну касу од Аеродорма ући од 550 до 600 милиона евра. 

"То нам улази у буџет директно као приватизациони приход и то ће се рачунати као инвестиција. Рачунамо да ћемо имати на овакав начин гринфилд и браунфилд између 1,9 и 2,0 милијарде евра. Видећемо шта ћемо још да радимо, али ће догодине инвестиције свакако ићи преко 2,5 милијарди".

Ова улагања и све снажнији извоз су, како је указао, полуге које ће подстаћи раст Србије. Посебно је апострофирао значај сарадње са НР Кином, "која нам постаје страховито значајан и политички и економски партнер", али и са многим другим земљама, чиме се подстиче домаћи извоз.

"То је други стуб на коме заснивамо наш раст. Ја знам да нас очекују добре године. Знам и да људи у Србији никад нису задовољни, и шта год да урадите нису задовољни", приметио је, илуструјући то примером о коментарима на рачун процента повећање плата и пензија. 

Премијер је у том контексту предочио да се потпуно занемарује то да је реч о повећању које ће некима донети већа примања него раније, а неки ће доћи до нивоа на ком су раније били, јер имамо здраве финансије, засноване на привредном расту а не на политичком договору.

Имамо здраве финансије 

"Данас имамо здраве јавне финансије. Све светске институције то кажу. Србија нема проблема. Данас разговарамо о метроу у Београду, прекосутра са Орбаном идем у Ниш где ћемо опет да разговарамо о новим инвестицијама. Овде се отвара у Србији Кинеска банка, у Нишу се отвара ОТП банка, свуда на све могуће начине радимо и полако ствари иду на боље", предочио је председник Владе.

Позивајући грађане да разумеју да можемо да располажемо само са оним што имамо, премијер је најавио да ће у среду сви пензионери добити по 5.000 динара, напомињући да је то једнократно давање које нема никакве везе с пензијама.

"Идуће године ћемо можда дати и двапут, видећемо, не знам. То зависи од наших резултата", поручио је Вучић. 

Примећујући да ових 5.000 динара можда не значи много његовим родитељима који имају високе пензије и којима је и највише узето, Вучић је оценио да то једнократно давање свакако значи нешто пензионеру од 70-80 година у неком ћупријском или било ком другом селу који ће 25. новембра добити и други део пензије.

Бруто износ који ће из државне касе отићи на ову једнократну исплату пензионерима, како је рекао, износи 100 милиона евра, што ће умањити суфицит у буџету управо за тај износ.

"Али, пензионери су то заслужили. Живе тешко, они су веома храбри, веома посвећени, много воле ову земљу и били су уз ову владу када је било најтеже, и били су уз ову државу, јер да није било ових мера не би било ништа".

Премијер је замерио што је код нас уврежен манир да се каже само нешто негативно, као да нема позитивних ствари, примећујући да нико није, примера ради, рекао да је Београд лепо уређен и украшен као мало који град у Европи. 

Кинези без визе у Србији и пре Нове године?

Премијер Вучић је најавио да ће држава покушати да нађе законско решење да кинеским држављанима и пре Нове године буде омогућен долазак у Србију без виза.

Вучић је новинарима рекао да ће држава видети постоји ли законска могућност да се неколико дана пре 1. јануара, кад ће отпочети безвизни режим Србије и Кине, обезбеди улазак грађана Кине без виза у Србију, чиме би био повећан број кинеских туриста у нашој земљи.

Навео је да очекује велики број кинеских туриста у Београду током новогодишњих празника, а још више следеће године.

Споразум о узајамном укидању виза две земље, којим је предвиђено да се власници обичних пасоша ослободе обавезе добијања виза за боравак до 30 дана, потписан је недавно у Риги, а та мера ће ступити на снагу 1. јануара.

Нема бриге за контакте с Ђулијанијем, али све зависи од нас

Премијер Вучић је изјавио да ће Влада Србије имати добре контакте са Рудијем Ђулијанијем, који слови за кандидата за државног секретара у администрацији новог председника САД Доналда Трампа, али да не треба заборавити да све зависи пре свега од нашег рада.

Вучић је, на питања новинара о његовом односу са Ђулијанијем, рекао да се иначе свашта пише, па чак и то да је платио да би видео актуелног председника САД Барака Обаму, иако, подсетио је, Обаму никада није видео нити је ишта икада платио за тако нешто слично.

"Код нас свако може да измишља шта год му падне на памет", рекао је Вучић и запитао како ће се сада прихватити да је Вучић добар са неким, а лагало су да не познаје никога из нове администрације САД.

Поручио је грађанима Србије да могу да буду спокојни, јер ћемо увек имати и знања и воље и умећа да остваримо добар приступ свима и да са свима имамо пријатељске односе.

Вучић је подсетио да је Ђулијани један од првих светски значајних личности које су подржале "Београд на води", и додао да су такве ствари битне, а не то да ли га је и где водио када је Ђулијани био у Београду.

Србија може да разговара са свима и радимо на томе да имамо што више пријатељских односа, тврди Вучић.

"Очекујем највише од нашег рада. Замислите да је неко од ових стручњака, полуписмених, познавао те људе, па не би могли да живимо од њих. Полако, имаћемо добре контакте, али све зависи највише од нас", нагласио је Вучић.

Андреј ништа лоше није урадио, крив је што ми је брат

Премијер Вучић је изјавио да за његовог брата Андреја нико не може да каже ни да је нешто украо ни да је било шта добио од државе, те да је његова једина кривица – што му је брат.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у вези са написима у медијима о његовом брату, навео да су изгледа открили рупу на саксији, односно – да има брата, Андреја.

Он је као премијер, каже, срећан због тога што може нешто да уради за своју земљу.

"То је диван посао", подвукао је премијер и додао: "А, замислите да сте на месту некога чији је посао: само кажи нешто ружно о нечијој породици... А, видели сте, нигде ничега нема".

Да ли могу да кажу да је мој брат негде нешто узео, украо, нешто добио од државе, запитао је Вучић.

"Не могу да кажу ништа, ништа од тога није тачно. Не интересују га функције. Крив је што је мој брат, што ме воли и што ми помаже тако што се среће са активистима странке коју водим. Алал им вера како су открили Америку, све Колумбо до Колумба", додао је Вучић.

Како је рекао, није се због тога ни најмање узбудио, то говори о њима, а не о њему.

"Само напред, ја ћу свој посао да радим, а на крају народ увек све добро види и процењује", поручио је премијер. 

Гледаћемо да престигнемо Броза у градњи путева

"У мандату ове владе гледаћемо да престигнемо Броза у градњи путева", изјавио је премијер Александар Вучић.

Питање је иначе било да ли је чуо изјаву бившег председника Србије Бориса Тадића да је за његово време изграђено више путева него за мандата актуелне власти.

"Шта је том човеку?", био је први коментар Вучића, а затим је додао: "Знате, сви градимо, јасно је где имамо, а где немамо путеве, путеве не можете да сакријете у џеп", прокоментарисао је Вучић и затим набрајао шта су на том плану урадиле претходне власти.

"Имали смо Београд–Шид–Адашевци, имали смо Београд–Ниш и Београд–Лесковац... Шта је још могао да уради? Ништа није урадио на источном краку, на јужном краку било је урађено осам километара, дакле, то је осам укупно".

Милошевић је, додао је, завршио део од Фекетића до скретања за Жедник у Војводини, али је тамо, каже, најлакше градити и због трошкова и због мање проблема с експропријацијом.

"У Војводини је најлакше градити, али, 'ајде да кажете да је то све 50 или 60 километара, што је пропорционално 20, можда чак 10 километара кроз Грделицу", навео је премијер и наставио: "Ни километар нису завршили на Коридору 10, започели су Уб–Лајковац, а 15. анекс је прављен кад смо ми преузели... Ни то нису урадили".

У време актуелне власти је, како је навео, отворен пут Владичин Хан – Врање од 25 километара, Грабовниц–Грделица од 35...

"Отворили смо и Читлук – Црвена река, 25 километара, плус ових 41, плус Уб–Лајковац и већ то је двоструко више него у време и Тадића и Коштунице", навео је премијер, запитавши се где то није добро израчунао. Јер, како је навео, зна сваку деоницу, сваки километар.

"Можемо да пустимо и Пирот–Димитровград, завршавамо Грделицу и у мандату ове владе покушаћемо да престигнемо Броза по броју изграђених путева", закључио је Вучић.

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се