Парламент о Фонду за западни Балкан и кредитима

Скупштина Србије разматрала је шест споразума и уговора, међу којима је и потврђивање Споразума о оснивању Фонда за западни Балкан. Министар Ивица Дачић је рекао да Балкан ни на који начин не прејудицира питање статуса Косова. Кратак прекид седнице због добацивања Дачићу. СРС, ДСС, Двери: Повући Фонд за западни Балкан из процедуре. Сутра ће посланицима на питања одговарати премијер Александар Вучић.

Посланици у Скупштини Србије расправљали су о потврђивању пет кредита међу којима је и кредит од милијарду долара Фонда за развој Абу Дабија, за отплату приспелих дуговања. Обједињено се дебатује и о споразуму за оснивање Фонда за западни Балкан, чији је потписник и Косово. 

Одбор за спољне послове подржао је раније предлог да се ратификује споразум о оснивању Фонда за Западни Балкан чији је циљ, како је наведено, јачање веза и подстицање евроинтеграција Албаније, БиХ, Црне Горе, Косова, Македоније и Србије.

Шеф дипломатије Ивица Дачић у праламенту je истакао да се ниједна радња коју "влада Косова (са звездицом) предузме приликом закључивања споразума не сматра валидном уколико прекорачује овлашћења привремених институција".

Објаснио је да Фонд за западни Балкан настаје по моделу Вишеградског фонда са циљем да помогне развој сарадње и подстакне развој односа између цивилног друштва, академског сектора кроз заједничке пројекте, као што су промовисање културне сарадње, сарадња у области науке и образовања, промовисање одрживог развоја.

"Реч је о шест уговорних страна, молим вас обратите пажњу на терминологију, да неко не протумачи да је реч о државама", рекао је Дачић.

Додао је да је споразум наставак онога што је током преговора са Приштином потписао Борко Стефановић, тадашњи шеф преговарачког тима.

Подсетио је да је српска делегација у фебруару 2012. потписала споразум о регионалном представљању и да је "Косово са звездицом једини назив који ће се користити у регионалној сарадњи".

"Не нападам тај договор јер то омогућава да можемо да функционишемо у условима када су правни статуси одређених питања и тема проблематични", рекао је Дачић и поручио посланицима да и они не треба да "нападају" споразум о оснивању Фонда.

Између осталог, рекао је да постоје "црвене линије" када су у питању национални интереси, да Србија јесте за дијалог, али да неће одступити од својих националних интереса.

Већ у првим сатима седнице дошло је до полемике између Дачића са једне и опозиционих посланика  с друге стране, а седница је на кратко била и прекинута, због добацивања министру.  

СРС, ДСС и Двери: Повући Фонд за западни Балкан из процедуре

Српска радикална странка, Двери и Демократска странка Србије затражиле су да се са дневног реда повуче потврђивање Споразума о оснивању Фонда за западни Балкан, оцењујући да се њиме признаје независност Косова.

"Србија не признаје независно, териристичко Косово које праве НАТО пакт и Европска унија, а ми идемо ка ЕУ. Ратификација значи прихватамо, озваничавамо", рекао је посланик СРС Зоран Красић у парламенту. Он је подсетио и да резолуција 1244 СБ УН не прихвата независно Косово.

Идеја предлагача, каже је да је Споразум могућ зато што поред назива Косово постоји звездица. "Па где то још постоји? Нигде", закључио је Красић, додајући да је најбоље да се тачка повуче и да се свима пошаље порука да је КиМ саставни део Србије.

Посланик ДСС-а Милан Лапчевић сматра да је ратификација споразума спорна.

"Ваше образложење да смо ми дали изјаву у којој кажемо да то Косово са звездицом не прејудицира став да је то држава, а иначе прихватамо да потписујемо тај споразум са државама и Косовом је потпуно смешно”", рекао је Лапчевић.

Лапчевић је истакао да се споразум мора повући из процедуре јер је противно Уставу, а исто образложење за повлачење је имао и лидер Двери Бошко Обрадовић. Он је рекао да ће формирање Фонда за западни Балкан власт практично признати независност Косова и да је формирање фонда са седиштем у Тирани "најновија уцена запада"”.

Влада је кроз тај фонд практично пристанком да седиšте буде у Тирани почела да саучествује и у формирању „велике Албаније“, чему како је додао слуžи и изградња аутопута Нишš-Пришšтина-Тирана.

Посланик СДС-НПС Мирослав Алексић сматра да уговор није спорран, али да јесте контрадикторна политика владе. За споразум каже да не значи признавање Косова, али да је један корак у том смеру.

Вујовић о валутном ризику код зајма од Абу Даби фонда

Говорећи о повољном кредиту од Уједињених Арапских Емирата за подршку буџету од милијарду долара, министар финансија Душан Вујовић је подсетио да је Србија 2014. већ повукла од УАЕ кредит од милијарду долара за буџет.

"На једној милијарди штедимо, да смо се задужили другачије платили бисмо 72 милиона, као и на другој милијарди око 100 милиона, што је 170 милиона. Мало ли је, што кажу наши људи", истакао је Вујовић.

Он је напоменуо да Србија има обавезу да исфинансирамо део обавеза које доспевају 2016. 

Министар Вујовић отклонио је бојазан у погледу валутног ризика код кредита од Развојног фонда Абу Даби, који је предвиђен у дирхамима, наглашавајући да валута Уједињених Арапских Емирата готово 20 година има фиксни курс према долару.

"Они (Емираћани) од 1997. године имају фиксни курс према долару, и према мојим проценама и наредних 10 година ће тако остати. Они уговарају и продају нафту у доларима, према томе ово је само њихов покушај да добију пуно признање у свету за своју валуту и да одржавају свој висок рејтинг", рекао је Вујовић поводом примедаба посланика изнетих у расправи о Предлогу закона и потврђивању тог зајма.

Наводећи да се Абу Даби развојни фонд професионализовао, да има међународни надзорни одбор, који брине о томе да земља сачува свој троструки А рејтинг, министар је додао да су на уговарање зајмова у локалној валути, између осталог, прешли да би ојачали дирхам и његов рејтинг у свету.

"Ово су субвенционисане паре, које подразумевају да ми квалитетно радимо. Значи немојте да правите од нечега што је награда за наш рад нешто што звучи лоше", рекао је Вујовић посланицима.

Поновио је да су средства овог зајма намењена за општу буџетску подршку, додајући да ће један део новца бити употребљен за реформу јавне администрације која са собом носи трошкове као што су отпремнине, премештање и преквалификација људи.

"У пореској администрацији, на пример, желимо да пребацимо 1.500 људи са постојећих послова који нису усмерени на повећање пореских прихода, него на испуњавање адинистративних процедура. Хоризонтална анализа је показала да имамо 15 посто људи на привременим и повременим пословима и 30 посто људи који се не баве основним послом министарстава него се баве администрацијом и то на стари начин", предочио је он.

Што се тиче конкретних ствари које се покривају овим пројектом, Вујовић је рекао да постоји матрица која до детаља прописује све мере које он укључује, а међу којима су и промена начина организације вредновања послова у јавној управи, промене јавних набавки и промене система управљања јавним финансијама.

"Изабрали смо десетак показатеља на основу којих ћемо остваривати те резултате и добијати средства. Средства су овде симболична за овај обим послова, неких 69 милиона евра, односно 80 миона долара, биће по 20 милиона у наредне четири године. То је једна мрвица која компензује повећани административни трошак ком ћемо бити изложени ако ово (реформу) будемо радили на прави начин", додао је министар.

Такође је казао да Србија не прави дискриминацију у погледу институција и земаља које желе да подрже наш буџет, наводећи да су повољним зајмовима буџет Србије подржали и Европска унија, и Руска Федерација, све међународне организације, па и УАЕ. 

"Буџет у суфициту 30 милијарди динара" 

Министар Вујовић рекао је да очекује стопу раста следеће године од три одсто, а бољи пласман на "Дуинг бизнис" листи потврђује да Србија перманентно побољшава инвестициону климу.

Вујовић је у парламенту објаснио да ће се зајам из Развојног фонда Абу Дабија користити за подршку буџету и наставак фискалне консолидације.

Према његовим речима, реч је о повољном зајму, каматна стопа износи 2,5 одсто и нема других оптерећења.

Вујовић је изјавио да је буџет тренутно у суфициту 30 милијарди динара, што је за око 150 милијарди боље од плана.

"Планирали смо да ћемо имати са данашњим даном 120 милијарди динара дефицит, што је милијарду евра, а ми смо у суфициту 30 милијарди. То значи да смо 150 милијарди бољи од плана", рекао је Вујовић у парламенту.

У поређењу са 1. јануаром, према његовим речима, стање дуга је смањено за 650 милиона евра.

"Са 24,8 милијарди на 24,15 милијарди, што је резултат боље фискалне ситуације, то јест бољег дефицита од планираног. Ми смо смањили потребу за додатним задуживањем ради финансирања дефицита за више од милијарде", рекао је Вујовић.

Он је нагласио да то не значи да имамо пара за бацање и да не морамо да рефинансирамо обавезе које доспевају.

Осим о потврђивању споразума за оснивање Фонда за западни Балкан и уговору о зајму Владе Србије од Фонда за развој Абу Дабија за буџетску подршку, расправља се о Предлогу закона о потрвђивању оквирног закона о зајму између Банке за развој Савета Европе и Србије.

Посланици разматрају Предлог закона о потврђивању финансијског уговора "Апекс" зајам за мала и средња предузећа и друге приоритете III/Б између Србије и Европске инвестиционе банке и Народне банке, Србије, Предлог закона о потврђивању споразума о зајму између Србије и Мађународне банке за обнову и развој.

Поред тога, ту је и Предлог закона о потврђивању оквирног споразума о зајму између банке за развој Савета Европе и Србије.

Парламентарци су завршили расправу о изменама Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво