Полемика Дачића и опозиционих посланика

Посланици Скупштине Србије су расправу о потврђивању Споразума о оснивању Фонда за западни Балкан, за који је министар иностраних послова казао да не прејудицира статус Косова, искористили за питања о дијалогу између Београда и Приштине и спољној политици.

Већ у првим сатима седнице парламента дошло је до полемике између Ивице Дачића са једне и опозиционих посланика друге стране, а седница је на кратко била и прекинута, због добацивања министру.

Министар Дачић је рекао да Влада Србије води доследну политику када је реч о Косову и Метохији. 

Дачић је казао и да Србија не тражи отварање Поглавља 31 (спољна политика), већ да брзо отварање траже они који би, како је рекао, да натерају Србију да што пре усклади спољну политику са политиком ЕУ.

"Не можемо сада да с једне стране урадимо нешто што би довело до тога да се одрекнемо неког пријатеља, а да не стекнемо ниједног новог, а то бисмо урадили ако бисмо се придуржили санкцијама Руској Федерацији. Заболи бисмо сами себи нож у срце", рекао је Дачић.

На седници је било речи о Бриселском дијалогу, па је посланик СДС-НПС Мирослав Алексић позвао Дачића "да каже истину о томе шта је потписано" и шта се може очекивати као резултат преговора у наредном периоду.

Каже да му није споран уговор о оснивању Фонда за западни Балкан, али да јесте "контрадикторна политика владе". Министар је казао да се сада од ове владе траже извештаји, а да их нису подносили ни они који су раније преговарали.

"Тврдим одговорно да је сваке недеље заседао скупштински одбор и извештаје смо подносили Борко Стефановић и ја. Не стоји да није било обавештавања", рекао је Горан Богдановић, посланик СДС и бивши министар за КиМ, тада као члан ДС.

У једном тренутку, Дачић је рекао да му је драже да разговара са онима који нису "прелетели", на шта му је Богдановић поручио да води рачуна о свом посланичком клубу, јер се клуб СДС не осипа.

На то му није остао дужан шеф посланика СПС Ђорђе Милићевић који је поручио да је "СПС добро што и њима желе и да за разлику од неких других, они знају у ком се посланичком клубу налазе".

У расправу која се водила о "прелетачима" се укључио и Немања Шаровић из СРС који је Дачићу рекао да не критикује прелетаче, јер је у коалицији "са странком прелетача" и додао да је некада било извештавања о преговорима и да је Борко Стефановић долазио у скупштину после сваке рунде преговоре, те да за разлику од Марка Ђурића (директора Канцлераије за КиМ) он није вређао.

"Не сећам се да је Борко Стефановић вређао посланике на начин на који је то радио Марко Ђурић. Ђурић је за мене лично рекао да сам гори од Едите Тахири, да ћу добити улицу у Приштини...", рекао је Шаровић.

Пошто су Дачићу замерили да не жели да преузима одговорност, он је посланицима поручио да не бежи од тога, јер је "ту од 1992. и одговоран сам за све, али нисте ви ти који процењујете моју одговорност већ народ".

Смета му што кроз расправу о оснивању Фонда за западни Балкан неко жели да наметне да влада признаје Косово као државу, додајући да није бежао од одговорности већ појаснио да је споразум о оснивању Фонда нешто што је проистекло из Бриселског договора из 2012.

Дачић: Не водимо издајничку политику

Министар Дачић изјавио је да Влада Србије не води издајничку политику и да није саучесник у прављењу независног Косова.

Дачић је на тај начин одговорио на примедбе опозиционих посланика који су изнели став да власт формирањем Фонда за западни Балкан практично признаје независност.

"Ми не водимо издајничку политику, то су речи које сте ви употребили и то није коректно. Неко ће рећи жртвујемо европски пут - не жртвујемо га, али га намерно успоравамо, не морамо по сваку цену да отворимо нека поглавља ако је услов за то да Србија да своју имовину око Телекома итд”, рекао је Дачић у парламенту.

Каже да влада мора спасти шта се спасити може и да у томе треба бити реалан”.

"Нећете отворити поглавља, па шта, то не значи да ћемо сада све то да потпишемо, то је јединствен став Владе Србије"”, рекао је Дачић. Он је додао да је важно да се у наредном периоду много боље разумеју процеси који се дешавају и ту, каже, нема никакавих тајни. Све се већ довољно зна, додао је.

"Није само у питању ЕУ, имамо Русију као веома значајан фактор и немамо разлога ни са ким да правимо ни добре ни лоше односе на било чију штету. Најважније је да гледамо своје интересе као што то Енглези кажу”, нагласио је Дачић.

Сликовито је појаснио: Важни су само интереси, а пријатељи и непријатељи су пролазни”.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара