Без конкретних помака у дијалогу Приштине и Београда

Овонедељна рунда техничког дијалога између Београда и Приштине, која је завршена у Бриселу, није донела конкретне помаке.

У делегацији Београда кажу да су током два дана, поред најављених тема које се односе на примену договора о регистарским таблицама за возила и универзитетским дипломама, дотакнуте и друге теме обухваћене дијалогом.

Наводи се да је српска страна иницирала и инсистирала на разговору о питањима имовине и формирања Заједнице српских општина.

У делегацији Београда истичу да је представницима ЕУ изнета сва аргументација у вези са отимањем имовине, као и чињеница да без спровођења споразума који су у интересу српске заједнице, подршка наставку дијалога у српском народу драматично опада.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, након још једне рунде техничких преговора са Приштином, рекао је да је Србија увек спремна на дијалог, али не и на предају своје имовине.

Иако ова рунда дијалога није донела конкретне помаке, у српском преговарачком тиму закључују да је позитивно што је и у овим околностима дијалог настављен.

Шефица делегације Приштине Едита Тахири, у писаном саопштењу на крају другог дана разговора у Бриселу, закључује да је целокупан процес дијалога до сада донео конкретне резултате, али да је дошло и до периода тензија због, како Тахиријева наводи, српске блокаде примене споразума о додељивању међународног позивног броја за Косово и због хапшења директора косовске полиције за регион Косовске Митровице Нехата Тачија на територији Србије.

Навела је да је српска страна предложила да се у оквиру дијалога разговара о "Трепчи", што је, према њеним речима, делегација Приштине категорично одбила.

Тахиријева је поновила тврдње да је "Трепча" косовска имовина и да као искључиво унутрашње косовско питање "никада неће бити предмет разговора са било којом другом страном".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи