Николић: Перес заслужан што Израел није признао Косово

Председник Србије Томислав Николић каже да захваљујући Шимону Пересу Израел није признао једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Томислав Николић, који је у Јерусалиму присуствовао државној сахрани Шимона Переса, бившег председника Израела, рекао је да због његовог учења Израел никада неће променити своје мишљење о Србији.

"Он и ја смо се срели 2013. године и разговарали дуго. Још је био у мандату председника и схватио сам да је његово учење такво да Израел никада неће променити своје мишљење о Србији, српском народу, о повезаности наших народа", рекао је Николић.

Навео је да је Перес више од 40 година био у парламенту, и да је био на свим могућим важним функцијама у Израелу.

Ми смо, чини ми се, један део дуга према Пересу одужили, сматра Николић.

Председник Николић је својим присуством сахрани Шимона Переса симболизовао нераскидиву везаност српског и јеврејског народа.

"Односи Израела и Србије су веома добри, а Шимон Перес је оставио снажан лични печат на унапређењу и учвршћивању пријатељства две земље и на заузимању Израелског става о непризнавању независности Косова и Метохије", наводи се у саопштењу Кабинета председника.

Углед бившег израелског председника је у Јерусалиму окупио велики број светских државника, међу њима и оне који се међусобно не слажу. Председник Николић је присуствовао сахрани искреног пријатеља српског народа, који је пре свега остао доследан ставу да подржи територијалну целовитост Србије.

Сахрани су присуствовали и представници више од 100 земаља, што у Држави Израел није запамћено од њеног оснивања, наводи се у саопштењу из Кабинета председника.

Председник Николић се током цеременије сусрео са краљем Шпаније Фелипеом Шестим, генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, председником Швајцарске конфедерације Јоханесом Шнајдером, председником Свекинеског народног конгреса Џангом Дећангом, председницом Савета Федерације руског парламента Валентином Матвијенком, председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, председником Словеније Борутом Пахором.

Николић се сусрео и са председником Европског савета Доналдом Туском, високом представницом ЕУ Федериком Могерини, председником Аустрије Хајнцом Фишером, председником Украјине Петром Порошенком, председником Владе Мађарске Виктором Орбаном, председником руске Думе Вјачеславом Володином, министром спољних послова Аустрије Сабастијаном Курцом, председником Бугарске Росеном Плевнелијевим, председником владе Македоније Емилом Димитријевим, председником Румуније Клаусом Јоанисом.

Међу присутнима су били и принц Чарлс, председник Француске Франсоа Оланд, премијер Канаде Џастин Труд, председник Мексика Енрике Пења, државни секретар САД Џон Кери, шефови држава и влада Африке, Азије и Латинске Америке и највиши представници међународних организација.

Председник Николић се сусрео са тадашњим председником Израела Шимоном Пересом током дводневне посете 2013. године. Разговор је протекао у изузетно пријатељској и срдачној атмосфери. Том приликом, Перес је нагласио задовољство што Србија кроз дијалог решава проблем Косова и Метохије.

Нагласивши приврженост јачању сарадње две земље, он је истакао пријатељства два народа, болне ожиљке које деле из прошлости и спремност да се кроз сарадњу и нове садржаје Србија и Израел још више зближе.

Председник Николић је истакао да је за њега посебна привилегија познанство и разговор са председником Израела Шимоном Пересом, који је, како је рекао, инспирација свим национално одговорним лидерима у свету. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи