Дачић: Референдума у Војводини не може да буде

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да о референдуму у Војводини треба да се донесе одлука и да они који то предлажу немају већину да донесу одлуку ни на нивоу месне заједнице или кућног савета. Каже и да Србија не може да трпи највећу штету и жртву у мигрантској кризи.

Говорећи о референдуму у Републици Српској (РС), Дачић је навео да бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић сада говори о референдуму у РС, а његова странка је 1991. организовала референдум у Санџаку.

"Међународна заједница није лила сузе над тим референдумом као сада због РС", рекао је Дачић.

Каже да су они годинама били против Дејтонског споразума и тражили промену јер је превазиђен, а да сада РС одједном крши Дејтонски споразум.

Дачић пита шта је са осталим одлукама Уставног суда наводећи пример да у Мостару годинама нема градоначелника због односа муслимана (Бошњака) и Хрвата.

"Потребно је да се окренемо стабилности и дијалогу", поручио је Дачић.

Што се тиче уједињења Косова и Албаније, Дачић сматра да је одлично што се појавило то питање, јер о томе говоримо већ 20 година – да је уједињење Косова и Албаније суштина њихове политике.

"Тамо не живе два народа него један народ и нису Косовари народ него Албанци који живе на Косову", истиче Дачић.

Каже да је одлично што се то питање појавило како би међународна заједница видела да смо били у праву.

"Док им неко не намигне са Запада, то сигурно неће организовати", сматра Дачић.

"Не можемо да трпимо највећу жртву у мигрантској кризи"

Када је реч о предстојећем референдуму у Мађарској о квотама за размештање миграната у земљама ЕУ, Дачић је рекао да је то важно питање за Србију.

"Србија се налази између Турске, у којој има и највише миграната, Грчке и Бугарске, које су чланице ЕУ, али кроз које пролазе мигранти, Мађарске, која је изградила зид, као и Аустрије, која нема зид, али се слично понаша, као и Хрватске и Словеније, које се угледају на Аустрију", навео је Дачић.

Он је истакао да је Србија принуђена да тражи решење у складу са оним што ураде земље које су северније или западније од нас на балканској рути.

"На крају није толико ни важно шта ми мислимо о томе, доћи ћемо у ситуацију да ћемо морати да примењујемо одеђене мере. Иако је премијер рекао да нећемо да градимо зид, с друге стране не можемо да трпимо највећу жртву и штету", навео је Дачић.

Он је подсетио да је прошле године 700.000 људи прешло преко територије Србије, као и да је ове године та цифра већ прешла 100.000, а да у Србији тренутно има између 5.000 и 7.000 миграната, што је на граници онога што држава може да поднесе, додавши да све преко тога захтева ванредне мере.

Министар је напоменуо да ту више није реч о избеглицама, него о мигрантима, јер их је навећи број тренутно из Авганистана, затим Пакистана, а Сирија више није земља из које највише долазе.

Дачић је додао да је зато битно шта ће се дешавати у наредним данима, а посебно када је реч о судбини договора ЕУ и Турске.

Дачић: Избори у региону не могу да утичу на политичку стабилност у Србији

Упитан да прокоментарише предстојеће изборе у суседним земљама, као и могућност да ситуација "оде у десно", Дачић је рекао да је најбитније од свега, без обзира на политичку опцију, да ли су сви опредељени за стабилност у региону.

Са стране Србије постоји конструктиван приступ и решавање свих отворених питања дијалогом, истакао је Дачић и додао да тим отвореним питањима не могу држати Србију везану за прошлост, а да не гледају шта је у садашњости и будућности.

"Све зависи од тога ко су лидери и да ли они желе и имају политичку вољу да форсирају политику регионалне стабилности", оценио је Дачић.

Министарство спољних послова никад није давало изјаве које су подстицале проблеме, ми смо само реаговали на разне акте и изјаве које су биле супротне интересима Србије и српског народа, навео је Дачић.

Према његовим речима, избори у региону не могу да утичу на политичку стабилност у Србији, али она је важна и у другим државама у региону, као што је и за саму ЕУ битна стабилност балканског региона.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво