Изабрана нова председница Скупштине

Проф. др Славица Ђукић-Дејановић, потпредседница ГО СПС-а, нови је председник Скупштине Србије.

Славица Ђукић Дејановић рођена је 4. јула 1951. године у Рачи Крагујевачкој. Основну и средњу школу завршила је у Крагујевцу, дипломирала на Медицинском факултету у Београду.

Директор је Клинике за психијатрију у Крагујевцу, продекан Медицинског факултета у Крагујевцу, потпредседник Удружења психијатара Србије, члан Председништва Удружења за судску психијатрију Србије.
Била је министар за бригу о породици у такозваној Прелазној Влади Републике Србије од октобра 2000. до јануара 2001. године.

Председник је Окружног одбора СПС Шумадијског округа, члан Извршног одбора ГО СПС, потпредседник ГО СПС.

У два мандата је била народни посланик у Народној скупштини Републике Србије,и у два мандата савезни посланик.

Сви председници Скупштине Србије

На челу српске скупштине до сада су, током 17 година постојања вишестраначја у Србији, били представници из редова СПС-а, ДСС-а, ГСС-а, Г17 плус, СРС-а и ДС-а.

На функцији првог човека српског парламента од 11. јанаура 1991. године био је Слободан Унковић из СПС-а, кога је 5. маја исте године заменио страначки колега Александар Бакочевић.

У другом сазиву, 28. јануара 1993. године за председника је изабран, такође, социјалиста Зоран Лилић, кога је 29. маја заменио Зоран Аранђеловић из редова исте странке.

Скупштином је у трећем и четвртом сазиву опет руководио социјалиста Драган Томић и то у два мандата, од 1. фебруара 1994. године и од 3. децембра 1997. године, све до 25. октобра 2000. године, када је скупштина распуштрена.

У петом скупштинском сазиву за председника је 22. јануара 2001. године изабран Драган Маршићанин из редова ДСС-а, кога је 6. децембра те године заменила једина жена председник Скупштине Србије, а касније и вршилац дужности председника Републике Наташа Мићић из ГСС-а.

Ту функцију обављала је до поновног распуштања скупштине у новембру 2003. године, када су уследили ванредни парламентарни избори, 28. децембра.

У Скупштини Србије 4. фебруара 2004. за председника је поново изабран представник ДСС-а Драган Маршићанин који је на том месту био само месец дана, до 3. марта.

Тада је поднео оставку на ту дужност, јер је изабран за министра привреде у Влади Србије.

Њега је 4. марта 2004. године заменио Предраг Марковић из Г17 плус, који је на тој функцији остао до 21. јануара 2007. године.

Томислав Николић из СРС-а на месту председника задржао се најкраће - изабран је 8. маја, а оставку је поднео 13. маја 2007. године.

Оливер Дулић из ДС-а изабран је 23. маја прошле године и дужност председника обављао до 25. јуна ове године, када је конституисан нови сазив парламента.

Повезане вести:

Седница парламента

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво