Завршен самит о избегличкој кризи

Представници 10 земаља које се налазе дуж балканске избегличке руте учествовали су на Самиту о избегличкој кризи у Бечу, а међу је био и премијер Србије Александар Вучић.

Скуп, који је иницирао аустријски канцелар Кристијан Керн, има за циљ проналажење заједничког решења за избегличку кризу, то јест спречавања новог таласа преко балканске руте.

Самит је почео радним састанком, након којег је приређен и радни ручак.

Вучић је међу првима дошао у седиште аустријског канцелара, где се одржава Самит, а у Беч је допутовао из Њујорка. У делегацији Србије је и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Скуп, који се одржава на иницијативу аустријског канцелара Кристијана Керна, почео је дочеком високих гостију, међу којима су и немачка канцеларка Ангела Меркел, као и шеф грчке владе Алексис Ципрас.

На Самиту су учествовали и премијери Словеније, Хрватске, Албаније, Мађарске, Бугарске, Македоније, а Румунију је представљао министар унутрашњих послова Драгос Тудораче.

Европска комисија биће заступљена европским комесаром за миграцију Димитрисом Аврамопулосом а у Беч је дошао и председник Савету Еу Доналд Туск.

Туск је по доласку на самит оценио да је веома важно да балканска рута остане "заувек" затворена за илегалну миграцију.

Туск је подвукао да од првог дана не постоји сумња колико је важна ефективна контрола спољне границе. Према његовим речима главни предуслов за то је тесна сарадња између земаља партнера на западном Балкану, као и са Турском.

Грчки премијер Алексис Ципрас поручио је на самиту да руковођење приливом избеглица и миграната не би требало сматрати проблемом земаља првог пријема или држава дуж балканске руте, већ се треба односити према том питању колективно уз показивање солидарности и праведну расподелу терета.

Ципрас је позвао земље које имају примедбе и сматрају да би избеглице требало вратити преко мора да отворено то кажу европским телима и Фронтексу, преноси АНА.

Оценио је да је примена споразума између ЕУ и Турске од огромног значаја и истакао да је неопходно да Турска појача своје акције како би ограничила прилив избеглица.

Грчка страна је, нагласио је, задовољна сарадњом са Турском.

Комесар Аврамопулос је нагласио да се састанак одржава у важном тренутку и да је добро да се дискутује са колегама из земаља дуж балканске руте, биле оне чланице ЕУ или не.

Истакао је да је неопходан заједнички европски приступ, и да је уверен да ће са данашњег скупа учесници изаћи приказујући солидарност.

Теме састанка, како наводе медији била је, поред заштите спољних граница ЕУ, споразум ЕУ са Турском, као и могући слични споразуми са другим земљама, пре свега северне Африке.

Након самита аустријски канцелар пренеће резултате скупа на конференцији за штампу, док ће остали премијери одржати засебна обраћања медијима.

Премијер Вучић је, уочи доласка у Беч, рекао да од Самита очекује да ће чути нешто више решењима за избегличку кризу.

"Чекамо решење мигрантске кризе две године, кроз Србију за то време прошло два милиона људи… а сада се у нашој земљи налази око 7.000 миграната", навео је премијер.

Самит у Бечу се одржава под опсежним мерама безбедности, те су улице око седишта аустријске владе затворене за саобраћај и пешаке, а хеликоптери надлећу овај део града.

број коментара 66 пошаљи коментар
(недеља, 25. сеп 2016, 11:05)
Смутное время [нерегистровани]

Оволико мало солидарности...

у народу који има изреку:-Не снашло те!

(недеља, 25. сеп 2016, 07:18)
Zoran [нерегистровани]

zox@yopmail.com

Ono sto se politicari dogovore na samitu je jedno a stvarnost na terenu je nesto drugo .

(недеља, 25. сеп 2016, 02:34)
dule [нерегистровани]

dosta je bilo

dosta nam je izbeglica

(недеља, 25. сеп 2016, 02:15)
uros [нерегистровани]

pobedice

pobedicemo samo zajednickim sagama

(недеља, 25. сеп 2016, 02:14)
lemi [нерегистровани]

stop

stop izbeglicama,zajednickim snagama

(субота, 24. сеп 2016, 23:06)
anonymous [нерегистровани]

a

Posto je nasa zemlja jedna od kljucnih u toku ove migrantske krize. Vucic bi im mogao svima odrzati lekcije

(субота, 24. сеп 2016, 22:22)
Aca [нерегистровани]

Завршен самит о избегличкој кризи

Što pre rešimo ovaj problem sa migrantima,biće nam svima bolje!

(субота, 24. сеп 2016, 22:16)
Neda [нерегистровани]

Migrantska kriza

Potrebno je da EU promeni odnos prema migrantskoj krizi, jer više nema dece i roditelja i sirijskih izbeglica, nego najvećim delom ekonomskih migranata koji dolaze iz zemalja u kojima nema rata.

(субота, 24. сеп 2016, 22:05)
anonymousmila [нерегистровани]

Migrantska kriza

Još mnogo utrošenih sati,i mnogo razgovora i pregovora mora da se održi da bi se došlo do nekog rašenja,dobrog za sve zemlje.

(субота, 24. сеп 2016, 21:40)
erik [нерегистровани]

/

Treba uspostaviti nove i negovati postojece veze sa Austrijom. Ipak je tamo dosta nasih ljudi.