Завршен самит о избегличкој кризи

Представници 10 земаља које се налазе дуж балканске избегличке руте учествовали су на Самиту о избегличкој кризи у Бечу, а међу је био и премијер Србије Александар Вучић.

Скуп, који је иницирао аустријски канцелар Кристијан Керн, има за циљ проналажење заједничког решења за избегличку кризу, то јест спречавања новог таласа преко балканске руте.

Самит је почео радним састанком, након којег је приређен и радни ручак.

Вучић је међу првима дошао у седиште аустријског канцелара, где се одржава Самит, а у Беч је допутовао из Њујорка. У делегацији Србије је и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Скуп, који се одржава на иницијативу аустријског канцелара Кристијана Керна, почео је дочеком високих гостију, међу којима су и немачка канцеларка Ангела Меркел, као и шеф грчке владе Алексис Ципрас.

На Самиту су учествовали и премијери Словеније, Хрватске, Албаније, Мађарске, Бугарске, Македоније, а Румунију је представљао министар унутрашњих послова Драгос Тудораче.

Европска комисија биће заступљена европским комесаром за миграцију Димитрисом Аврамопулосом а у Беч је дошао и председник Савету Еу Доналд Туск.

Туск је по доласку на самит оценио да је веома важно да балканска рута остане "заувек" затворена за илегалну миграцију.

Туск је подвукао да од првог дана не постоји сумња колико је важна ефективна контрола спољне границе. Према његовим речима главни предуслов за то је тесна сарадња између земаља партнера на западном Балкану, као и са Турском.

Грчки премијер Алексис Ципрас поручио је на самиту да руковођење приливом избеглица и миграната не би требало сматрати проблемом земаља првог пријема или држава дуж балканске руте, већ се треба односити према том питању колективно уз показивање солидарности и праведну расподелу терета.

Ципрас је позвао земље које имају примедбе и сматрају да би избеглице требало вратити преко мора да отворено то кажу европским телима и Фронтексу, преноси АНА.

Оценио је да је примена споразума између ЕУ и Турске од огромног значаја и истакао да је неопходно да Турска појача своје акције како би ограничила прилив избеглица.

Грчка страна је, нагласио је, задовољна сарадњом са Турском.

Комесар Аврамопулос је нагласио да се састанак одржава у важном тренутку и да је добро да се дискутује са колегама из земаља дуж балканске руте, биле оне чланице ЕУ или не.

Истакао је да је неопходан заједнички европски приступ, и да је уверен да ће са данашњег скупа учесници изаћи приказујући солидарност.

Теме састанка, како наводе медији била је, поред заштите спољних граница ЕУ, споразум ЕУ са Турском, као и могући слични споразуми са другим земљама, пре свега северне Африке.

Након самита аустријски канцелар пренеће резултате скупа на конференцији за штампу, док ће остали премијери одржати засебна обраћања медијима.

Премијер Вучић је, уочи доласка у Беч, рекао да од Самита очекује да ће чути нешто више решењима за избегличку кризу.

"Чекамо решење мигрантске кризе две године, кроз Србију за то време прошло два милиона људи… а сада се у нашој земљи налази око 7.000 миграната", навео је премијер.

Самит у Бечу се одржава под опсежним мерама безбедности, те су улице око седишта аустријске владе затворене за саобраћај и пешаке, а хеликоптери надлећу овај део града.

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво