Јункер Вучићу: И чланице ЕУ и кандидати морају да поштују обавезе

Стигао одговор председника Европске комисије Жан Клода Јункера на писмо које му је недавно упутио премијер Александар Вучић због ситуације у региону и антисрпске политике, пре свега у Хрватској. Јункер је у писму нагласио да су добри суседски односи и регионална сарадња, као и помирење, фундаментални принципи које морају да поштују све земље кандидати за чланство у ЕУ и потенцијални кандидати, али и све државе чланице Уније у региону, рекла је Маја Коцијанчич.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич изјавила је за Танјуг да је председник ЕК Жан Клод Јункер у писму изразио забринутост поводом најновијег развоја ситуације у односима између Србије и Хрватске.

Јункер је позвао на повратак конструктивном билатералном ангажовању.

Како наводи Коцијанчичева, Јункер је у писму нагласио да су добри суседски односи и регионална сарадња, као и помирење, фундаментални принципи које морају да поштују све земље кандидати за чланство у ЕУ и потенцијални кандидати, али и исто тако и све државе чланице Уније у региону.

Ти принципи су обавеза за читав регион, нагласио је Јункер.

ЕУ очекује да све релевантне државе наставе да поштују те обавезе.

Како је нагласио Јункер, Европска комисија је у оквиру својих надлежности увек била снажно посвећена обезбеђивању поштовања према жртвама и сећања на почињене ратне злочине у Европи.

Законодавство ЕУ сматра кривичним делима злочине из мржње на националној основи и/или јавно подстицање на насиље или мржњу (укључујући јавно одобравање, негирање или грубо тривијализовање злочина геноцида, злочина против човечности или ратних злочина).

Према законодавству ЕУ, државе чланице ЕУ су дужне да осигурају да ти злочини буду кажњиви док се од земаља које теже чланству очекује да се понашају у складу са тим законом.

Како је истакао председник ЕК, дуг пут ка помирењу између народа захтева заједничке и искрене напоре свих страна и на свим нивоима како би се признали чинови неправде из прошлости без предрасуда и заједно превазишли, припремајући тако терен за заједничку будућност засновану на сарадњи.

Сва отворена питања морају се решавати кроз конструктиван билатерални дијалог и уз међусобно поштовање.

У интересу је целог региона да се врати таквом духу и дискурсу. 

Премијер Србије Александар Вучић почетком месеца упутио је писмо председнику Европске комисије Жан Клоду Јункеру, високој представници Федерики Могерини, комесару Јоханесу Хану и председнику ЕП Мартину Шулцу, у којем је указао на ситуацију у региону и неопходност очувања мира и политичке стабилности, као и на "огољену антисрпску политику" која се води, пре свега, у Хрватској.

Број коментара 73

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи