Нова влада пред Скупштином до 11. августа, напредњаци преговарају са социјалистима

До 11. августа биће одржана седница Скупштине на којој ће се бирати Влада, рекао Александар Вучић. Сутра почињу разговори са социјалистима о томе ко ће ући у Немањину 11. Функционерима ЕУ премијер Србије упутио писмо у којем је указао на ситуацију у региону и неопходност очувања мира и политичке стабилности.

Мандатар Александар Вучић рекао је да ће седница Скупштине Србије на којој ће бити изабрана нова влада бити одржана у року од десет дана.

"У року од десет дана биће седница парламента на којој ће се бирати Влада Србије, па нека се врате с мора и брчкања да дођу да изаберу Владу", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Истакао је да је на седници Председништва СНС-а, која је одржана раније данас, било речи о персоналним решењима и да је добио одобрење од Председништва да сутра почне разговоре са представницима листе коју је на изборима предводио Ивица Дачић. Додао је да су "они ти који ће одлучити ко би од њих био у Влади".

"Све ћемо да завршимо до петка", прецизирао је.

У петак или суботу ће бити нова седница Председништва СНС-а, где ће дефинисати персонална решења и највероватније ће три дана уочи седнице парламента са свим решењима ићи у парламент. "И онда ће се бирати Влада, ако то буде могуће", рекао је Вучић.

Рекао је да његов експозе није сасвим готов, да је напорно радио на њему, те да сада има "слатке муке" да скрати 450 страна и смањи експозе јер би било немогуће да то прочита. "Видећемо, можда и не скратимо", рекао је Вучић.

Истакао је да је завршио највећи део експозеа. "Имамо слатке муке, треба да скратимо 450 страна", рекао је премијер.

Поводом захтева Саше Радуловића да са предлогом министара изађе седмицу пре избора у парламенту, Вучић је рекао да "када смо њега бирали у Владу, није тражио да га предложим седам дана пре избора".

"Како то није тражио кад смо њега бирали у Владу, тад није тражио седам дана раније да га предложим...То си ти, Ивице, ишао да га предложиш и то сте преко ноћи нешто завршили", рекао је Вучић, обраћајући се лидеру СПС-а Ивици Дачићу, а одговарајући на питања новинара.

Он је, у шали, рекао да сада одмах заказује седницу, пошто рачуна да ће га опет избацити из Скупштине као прошли пут, ти много храбри док се он не појави, а онда – беже, све нога ногу сустиже, не знају на коју страну ће да утекну из парламента...

Говорећи о економији, премијер је рекао да је Србија у првих седам месеци ове године остварила суфицит од 22 милијарде динара, што је до сада најбољи фискални резултат.  

Писмо званичницима ЕУ поводом антисрпских испада у региону 

Вучић је саопштио да је у име Владе Републике Србије упутио писмо председнику Европске комисије Жан Клоду Јункеру, високој представници Федерики Могерини, комесару Јоханесу Хану и председнику ЕП Мартину Шулцу, у којем је указао на ситуацију у региону и неопходност очувања мира и политичке стабилности, као и на "огољену антисрпску политику" која се води, пре свега, у Хрватској.

Рекао је да су у том писму фактографски наведени догађаји који негативно утичу на очување мира и политичке стабилности у региону. "Навели смо то са чим смо се све суочавали у претходном периоду, и фактографски показали шта је то што је Србија морала да истрпи у претходном периоду." 

"Од подизања споменика истакнутим терористима правоснажно осуђеним у земљама ЕУ, до рехабилитације и укидања пресуде злочинцима из Другог светског рата и последњих ратова, до тога да лица која су осуђена у Србији, а која су уступљена за издржавање казне у Хрватској данас је не издржавају већ се брчкају на мору јер су наводно болесни"“, објаснио је премијер на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Према Вучићевим речима, постоји безброј ствари које говоре о томе како и на који начин се пре свега у Хрватској води једна огољена антисрпска политика. 

"Србија није провоцирала, само је заузела позицију да се није сагласила са потезима који се тичу Бранимира Главаша, Мире Барешића и Алојзија Степинца и упутила протесте тим поводом", рекао је Вучић. 

Од европских функционера тражи да кажу да ли је Србија ишта погрешно учинила, у контексту последњих догађаја у региону.

"Ја их молим да нам кажу где је Србија погрешила, шта смо погрешно учинили, шта је то што смо направили. Неће бити тога", рекао је Вучић и додао да се "мала Србија побунила против фашизма и тероризма".

"Поистовећивање Мире Барешића и Гаврила Принципа да није смешно било би трагично. Просто као да живимо на некој другој планети. Многи заборављају да је аустроугарска власт била окупациона", поручио је Вучић.

Премијер је додао да Србија и Хрватска "не играју пингпонг", подвлачећи да Србија ништа није урадила како би наудила Хрватској, Хрватима у тој држави и у Србији.

"Наша је обавеза да се не сагласимо са политиком проглашавања злочинаца за свеце, проглашавања терориста за хероје којима треба да се подижу споменици. Само још недостаје да Бранимиру Главашу подигну споменик за живота", рекао је Вучић.

Како је истакао, хоћемо да остане записано да се мала Србија у односу на ЕУ побунила против тероризма и фашизма, да је упутила протестну ноту и да се Србија неће сагласити са подржавањем растућег фашизма, у шта спада и подизање споменика Мири Барешићу, убици југословенског амбасадора Роловића, 70-их година прошлог века.

"Хрвати су ушли у ту заједничку државу да би били победници, а не да би припадали пораженој, нацистичкој страни. А онда је одједном тај амбасадор био окупатор", рекао је Вучић, указујући да је његовом убици, човеку осуђеном за тероризам подигнут споменик у Хрватској.

"Вратите се у 1941, уживајте у црним одорама, нас само оставите на миру", поручио је Вучић.

Рекао је да ће Србија бринути о хрватској мањини у нашој земљи, наводећи да је у последњих пет година из покрајинског буџета издвојено 158 милиона динара само за Хрватску ријеч.

Он је навео да ће ускоро бити отворене нове асфалтиране улице у Таванкуту и местима где живи хрватска већина, да ће дати новац за Хрватску ријеч, обезбедити новац за спомен-собу Матије Гупца.

"Тиме показујемо да желимо најбоље односе са Хрватима и наша је политика да бринемо о њима. Хоћемо да покажемо да се Србија понаша одговорно и желимо тиме да се хвалимо и поносимо", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да су у Србији 153 Срба осуђене за ратне злочине, а да у Хрватској такве људе "можемо да избројимо на прсте једне руке".

Србија ће учинити све да сачува мир и стабилност  

Он је рекао да ће Србија учнити све да сачува мир и стабилност и да је увек спреман да разговара са хрватским комшијама и свим другима.

Нада се да оно што се дешава у Хрватској нису вредности Европске уније, те је истакао да он такве ствари никада неће подржавати и да у супротном не би био председник Владе Србије.

"Не постоји цена по којој бих могао да кажем да је Барешић херој", рекао је Вучић.

Он је поручио да му не држе предавање да су Србија и Хрватска исто, јер Србија није ништа нажао учинила тој земљи, код нас се гаји антифашистичка политика.

"Код нас нема црнокошуљаша, такве битанге бисмо одмах похапсили", рекао је Вучић.

Он је рекао да ће Србија очувати мир и стабилност и да се нада да ће моћи да рачуна на некакву реакцију ЕУ, чак и да нам кажу да смо за нешто криви.

Вучић је говорио и о случају Насера Орића, рекавши да се он сада шета по свету како хоће, иако је заклао судију Слободана Илића и ископао му очи. За то, према његовим речима, постоје живи сведоци који су на располагању суду.

"Срам вас било кога штитите", критиковао је Вучић заштитнике Орића наводећи да се не плаши што ће неко, ако се побунимо, рећи да смо Милошевићеви следбеници и убице.

Нећу да дозволим да Србију газе 

Он је истакао да никоме неће дозволити да Србију гази само зашто што мисли да има политичку подршку и да су српске очи најјефтиније. "Нисмо ми јаки и знамо где нам је место, али нећу да дозволим да Србију газе", подвукао је Вучић.

Указао је да је Србија за Сребреницу хапсила на десетине људи у Београду и да нема силе на свету која ће да нам каже да су њихови животи скупљи, као и да неће ни Србима дозволити то да кажу.

Премијер је навео да су и он и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић били свесни тренутка када су потписивали Декларацију о унапређењу односа и реšшавању отворених питања у односима Србије и Хрватске.

"И госпођа Грабар Китаровић и ја смо знали колико је тежак тренутак...", рекао је Вучић, одговарајући на питање како објашњава да су после њиховог сусрета уследили догађаји који су довели до лоших односа Србије са Хрватском.

"Зато сам нашој посети Хрватској и њиховој Србији придавао огроман значај, јер сам видео шта се иза брега ваља, јер сам разумео куда иде", рекао је Вучић.

Премијер је додао да је приликом сусрета са хрватским грађанима српског порекла у Хрватској видео страх у њиховим очима, да су се све време плашили да их неко не погледа попреко уколико га поздраве или пољубе.

"И зато нећу да се Хрвати овде осећају исто (као Срби у Хрватској), а осећају се лоше, јер се то све преноси", рекао је Вучић и додао да ће стога инсистирати да се реши случај Хрвата који је претучен у Сонти, код Апатина. "Нападач мора да буде пронађен истог секунда", рекао је.

Он је истакао да је посао политичара и одговорних људи да нађу решење, и нагласио да ће зато инсистирати на разговорима.

"И зато хоћу да ми први испоручимо резултате, да покажемо да смо завршили посао са уџбеницима (за хрватску мањину, да нађемо решење за музичку школу у Сонти, да завршимо ту спомен-собу Матије Гупца, да завршимо асфалтирање улица у Таванкуту", рекао је Вучић.

Премијер је додао да ће затим рећи да је то оно што је урађено у Србији, и упитати Хрвате шта су урадили за Србе у Хрватској.

"Па нека кажу да нису ништа урадили. Видећете да то није тако лако. И зато пожурујем министре да завршимо тај посао, да покажемо да желимо да се Хрвати у Србији осећају добро као наши грађани", рекао је Вучић.

Он је поручио да је стабилност Србије важнија од политичке сујете и да ће наставити да инсистира на тој политици.

Говорећи о неизвесној ситуацији у региону, Вучић је указао на предстојеће изборе у Македонији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, констатујући да скоро да може унапред да каже резултате.

"И шта ћемо онда после? Видите да се компликују ствари у региону", рекао је Вучић.

Премијер је такође позвао све грађане Србије, посебно Србе Крајишнике, да у четвртак, 4. августа, дођу у земунско насеље Бусије на обележавање прогона и убијања српског становништва.

Вучић је рекао да је реч о месту у општини Земун које је сто одсто насељено српским становништвом, односно српским избеглицама.

Премијер је казао да ће Србија 4. август увек сматрати даном жалости за целокупан српски народ.

"Позивам све грађане Србије, посебно Србе Крајишнике, да буду са својом владом тог дана, те вечери", рекао је премијер.

Такмичимо се према расту БДП-а, не по споменицима терористима

Премијер је истакао да се Србија у региону такмичи по расту БДП-а, а не по споменицима терористима.

Одговарајући на питање новинара да ли је разлог за понашање власти суседних држава то што Србија остварује раст, што долазе званичници, Вучић није негирао ту врсту "борбе".

"Они не желе да будемо успешни, али ми не желимо да се такмичимо у споменицима за терористе, него у БДП-у. Тренутно боље стојимо ове године, а заостајемо што се споменика тиче", рекао је премијер иронично.

Он је рекао да, када је реч о инвестицијама, Србија је у првих шест месеци ове године негде на истом нивоу као и у првој половини 2015, која је, када је то у питању, била веома добра година и то без великих приватизација.

"Ако тако наставимо, биће добро. А до краја године имамо велике најаве", рекао је Вучић, и додао да има чак и мапу инвестиција.

Он је рекао да, како ствари стоје, очекује да ће више инвестиција бити на југу и истоку Србије, а највише у региону Београда и у Срему – Митровици, Руми, Пећинцима.

"Имамо за Ниш највише фабрика у плану, они ће добити доста до краја године, као и Крушевљани", рекао је он и нагласио да је Влади једнако стало и до свих осталих градова, као и до Београда и Новог Сада.

Не дозвољавамо извоз оружја непознатом кориснику

Мандатар је рекао да се 2013. године, када је као министар обране забранио извоз оружја у Саудијску Арабију, руководио обавештајним подацима, а да не зна на основу чега је то урађено прошле године.

Вучић је рекао да се Србија увек држала тога да не извози оружје у земље у које то није дозвољено у међународним оквирима, те да не дозвољава да се оружје извози непознатом коначном кориснику, без обзира на то што би можда остварила огроман профит.

На питање новинарке БИРН-а шта се променило па је 2015. године дозвољен извоз оружја у Саудијску Арабију, што је он забранио 2013, Вучић је рекао да се тада руководио обавештајним подацима који су указивали да оружје може завршити у Сирији, која је на списку земаља у које је забрањено извозити оружје.

Саудијска Арабија, како је подсетио, није на списку тих земаља.

"Страшно волим кад извозимо оружје, јер је то чист девизни прилив, војна индустрија је грана од које много зарађујемо. Немојте да очекујете од Србије, како би (Ивица) Дачић рекао, да будемо већи католици од папе", рекао је Вучић.

Он је поновио да не зна чиме се прошšле године руководио тадашњи министар одбране, наводећи да обавештајни подаци сигурно нису били исти као две године раније.

На констатацију новинарке да је он ипак шеф Владе и да би требало да зна, Вучић је одговорио: "Не знам, немојте да ме питате за 2015, нисам тада био министар одбране... Крив сам, немам појма о чему се ради, не знам, погледаћу."

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи