Посланици гласају у понедељак

Скупштина завршила расправу о законским предлозима који су на дневном реду текуће седнице, гласање је заказано за понедељак, 26. октобар. Посланици расправљали о предлозима закона о дијаспори и Србима у региону и закона о регулисању обавезе према ММФ-у.

Скупштина Србије завршила је вечерас расправу о свим законских предлозима који су на дневном реду текуће седнице, а гласање је заказано за понедељак, 26. октобар.

На дневном реду прве јесење седнице, која је почела 6. октобра, налази се 17 законских предлога и кадровских одлука.

Посланици ће се изјашњавати о предлозима стратегија о националној безбедности и о одбрани Републике Србије, предлозима закона о изменама и допунама Закона о одбрани и Закона о Војсци Србије.

Предлози закона о војној, радној и материјалној обавези, о цивилној служби, употреби ВС и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Србије и закона о војно-обавештајној и војно-безбедносној агенцији, такође, су на дневном реду.

Ту су и предлози закона о одликовањима, о дијаспори и Србима у региону и регулисању обавезе Србије према ММФ-у по основу коришћења средстава алокације специјалних права вучења одобрених резолуцијама одбора гувернера.

Посланици ће гласати и о пет предлога кадровских одлука, а пошто се изјасне о тим тачкама дневног реда, почеће нову редовну седницу, на којој су 53 тачке дневног реда.

Предлози закона о дијаспори и обавезама према ММФ-у 

Данас су посланици расправљали о амандманима на Предлог закона о дијаспори и Србима у региону и Предлогу закона о регулисању обавезе Србије према ММФ-у.

На Предлог закона о дијаспори и Србима у региону опозиција је изнела низ замерки, наводећи да су поједина решења контроверзна.

Посланици ДСС-а су током расправе навели да су амандмани прихватани паушално, у зависности од страначке припадности посланика, у прилог чему, како су рекли, говори чињеница да су истоветни амандмани владајуће већине прихваћени а опозиције одбијени.

Такође су замерили предлагачу што је тим законским предлогом предвиђено праћење стратегије која још није донета, што указује у којој мери је тај закон контроверзан, и оценили да би усвајањем тог закона престала потреба за постојањем Министарства за дијаспору.

Посланици ДСС-а су оценили да закон треба повући, јер нису одређени критеријуми за формирање скупштина дијаспоре и Срба у региону, ни њених чланова, као и да у појединим земљама нема одговарајуће евиденције.

Тим законом, такође, како су указали, нису дефинисани критеријуми за постављење делегата, као ни њихов број у појединим подручјима.

Срећковић: Нестраначки карактер закона

Министар за дијаспору Срђан Срећковић је нагласио да у скупштинску процедуру никада није дошао закон о коме је вођена дужа и квалитетнија јавна расправа.

"Амандмане нисмо прихватали по страначкој припадности већ по квалитету, односно у складу са тим колико ће побољшати предложени закон", рекао је Срећковић.

Из коалиције "За европску Србију" поручили су да закон није страначки и апеловали на остале посланике да страначке разлике оставе за неку другу прилику.

Напредњаци и посланици Српске радикалне странке затражили су да о доношењу Стратегије о дијаспори и унапређењу њених односа са матицом одлучује Скупштина Србије на предлог Владе, указујући да је стратегија највиши политички правни акт у некој области који, између осталог, дефинише и рад појединих државних органа.

Посланици СНС су истакли да Економски савет, чије је конституисање предвиђено законским предлогом, неће имати ефекта све док се не промени пословна клима у Србији, јер страни инвеститори гледају у дијаспору, која, како тврде, нема поверења у матицу.

Посланици Српске напредне странке сматрају да је законско решење које искључује републичку скупштину неприхватљиво, а радикали су затражили да тим законским актом буду обухваћене политичке организације у дијаспори, наводећи да је закон непотпун, због тога што су организације које немају политички карактер изостављење.

Радикали су истакли су да закон не штити интересе дијаспоре, наводећи да ће већина посланика ипак подржати законски предлог, иако нису присуствовали расправи и не знају шта је предложеним законом предвиђено.

Савет за односе са Србима у региону

Закон предвиђа конституисање Скупштине дијаспоре и Срба у региону, као највишег представничког тела које ће радити на очувању и јачању односа матичне државе и дијаспоре.

Предложено је и конституисање Савета за односе са Србима у региону, који ће, између осталог, надлежнима предлагати мере за унапређење економске сарадње Србије са Србима у региону, предлагати решења за повратак Срба у места ранијег пребивалишта, која су избегла за време рата на просторима СФРЈ.

Предвиђено је да Влада Србије доноси Стратегију очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а установљен је и Дан дијаспоре и Срба у региону - 28. јун, на Видовдан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво