Нова влада изгласана након жучне расправе

Великом већином гласова, посланици Скупштине Србије изгласали нови кабинет Александра Вучића. Други дан расправе о избору нове владе и експозеу мандатара Вучића обележиле су полемике појединих опозиционих посланика и мандатара, као и вербални дуели председнице парламента са лидером покрета "Доста је било". Председник Томислав Николић присуствоваће церемонији полагања заклетве чланова Владе у 19 часова. Нова Влада Србије имаће осам нових чланова, али и једнак број ресора као и претходна.

17.45 - Од 225 посланика који су гласали, за гласала 163 посланика, против била 62, чиме је нова влада изгласана. У 19 часова полагање свечане заклетве.

17.30 - Завршено изјашњавање о новој влади, у току пребројавање гласова. 

17.10 - Прозивком посланика по азбучном реду, почело гласање о новом кабинету Александра Вучића.

16.50 - После завршетка расправе, председница Скупштине обавестила је посланике да гласање прозивком почиње у 16.55.

16.45 - Грађани могу да очекују марљивост и посвећеност нове владе, закључио је Александар Вучић, на крају расправе и замолио посланике да брину о својој држави.

16.15 - Председница Скупштине Маја Гојковић сазвала је за петак прво ванредно заседање о саставу РИК-а, скупштинских одбора и делегација.

16.00 - Посланици СНС-а и СПС-а одустали су од дебате, тако да је остало још 16 посланика опозиције који су се јавили за расправу, јавља извештач РТС-а.  

15.40 - Председник Србије Томислав Николић присуствоваће свечаној церемонији полагања заклетве председника и чланова Владе у 19 часова, саопштено је из Председништва.

15.10 - Мандатар Вучић каже да у експозеу нема речи о "Јужном току", цитирајући Владимира Путина да је "Јужни ток" мртав. 

14.00 - Посланик ДС-а Радослав Милојичић критиковао је мандатара због односа власти СНС-а према локалним самоуправама. Вучић: Шта да одговорим онима који су опустошили фабрике. 

13.30 - У Србији 61 одсто пензионера има веће пензије него што је имало, рекао је Вучић и поручио да ће бити повећане пензије и осталима. 

13.00 - После полемика у скупштинској сали, посланици наставили расправу о главној теми. Посланици покрета "Доста је било" не присуствују седници.

12.30 - Имали смо проблема са две стране и две домаће банке, али данас имамо заиста стабилан банкарски систем, рекао је Александар Вучић. 

12.00 - План је да се посланици на крају радног дана јавном прозивком изјасне о новој влади, а потом да министри и премијер положе заклетву, јавља извештач РТС-а уз напомену да није извесна сатница.

11.05 - Полемика посланика ДСС-а Ђорђа Вукадиновића и мандатара Александра Вучића о Државној лутрији, диктатури, Власима. Сви смо помало Власи, рекао је Војислав Шешељ, укључивши се у полемику.

10.40Јавни сектор драматично је смањен у претходном периоду, а само у 2015. години за 14.500 радних места, рекао је мандатар Александар Вучић у парламенту.  

10.05 - Почела седница Скупштине Србије. Излагањем посланика СДС-а настављена је расправа о избору нове владе.

У Скупштини Србије жустро се расправљало о избору нове владе и њеном програму, али и о порукама на Твитеру

Посланици владајуће коалиције поновили су да ће подржати избор нове владе, опозиција и даље критикује, а уз често јављање посланика по повредама Пословника, полемисало се и о томе ко је "продао веру за вечеру", ко је диктатор, а ко је Нерон и Калигула. 

Поводом критика на рачун експозеа и увреда које су се чуле о дикататури, о томе да је "коње увео у Скупштину" и да је ментално неспособан док не прође неку врсту прегледа, Вучић је рекао да су у његовом експозеу бројеви, прегледи и пресеци, те да у њему нема ништа литерарно и уопштено. 

У расправи, посланици СНС-а оценили су да ће будући тим Владе, сачињен од људи од искуства и струке, доследно спровести програм и остварити резултате корак по корак. Посланица СНС-а Александра Томић каже да је експозе мандатара Александра Вучића ауторско дело које има особине научног рада.

Опозиција из СДС-а поручила је да не могу да подрже програм нове владе јер нису видели њене резултате у претходне четири године. 

Одговарајући посланицима, мандатар Александар Вучић је рекао да је јавни сектор у Србији драматично смањен у претходном периоду, а само у 2015. години за 14.500 радних места.

"Смањили смо драматично јавни сектор, за разлику од неких који су га повећали са 9.000 на 28.000 за три године", рекао је Вучић у скупштинској расправи о избору нове владе, одговарајући на критике посланика СДС-а. 

Одговарајући посланицима, мандатар Вучић је рекао да у Србији 61 одсто пензионера има веће пензије него што је имало, и поручио да ће бити повећане пензије и осталима.

“Када је реч о повећању пензија, 61 одсто има веће пензије него што је икада имало, док 39 има мање пензије. То никада нисам крио. Тих 39 одсто има и номинално и реално мање пензије. То ћемо променити, рекао је Вучић.

Према његовим речима, ти пензионери не би ни имали пензије да је настављено да се ради као до сада, додајући да ће осим пензија бити повећане плате и у одређеним деловима јавног сектора.

“Имаће номинално веће пензије од онога што су имали, али ће оне бити и реално веће због ниске инфлације. То сам говорио и за плате у јавном сектору. Не за управу и администрацију, већ за учитеље, наставнике, професоре, здравствене и социјалне раднике, за војску и полицију”, рекао је Вучић.

Посланик Двери Срђан Ного предао је мандатару Вучићу диск са подацима о раду банака на основу контроле НБС о контроли и кажњавању банака, и приметио да расте број притужби на рачун банака.

Он је оценио да је недопустиво да судије појединих судова, на основу уговора тих судова и банака, добијају повољне кредите, јер је питање како ће те судије бити непристрасне у случајевима притужби на банке.

Мандатар је истакао да нико ко је члан СНС-а не може да буде истовремено и судија јер је то неспојиво са судијском функцијом. 

Посланица СРС-а Вјерица Радета, која је говорила и о "Јури" и о томе шта је израбљивање радника, навела је да Србија не може да седи на две столице када је реч о спољној политици, те да радикали траже да се определи за Русију.

За ЛДП је, како је навела посланица те странке Наташа Мићић, експозе премијера "статус кво", наводећи да је Србији уместо тога потребна одлучнија оријентација према ЕУ, промена Устава, бољи односи у региону, сарадња са НАТО-ом.…

Према њеним речима, делови експозеа мандатара који се односе на економске мере за ЛДП су прихватљиви, попут подстицаја предузетништва и јавно-приватног партнерства. Мићићева наводи да су за ЛДП приоритети слобода, људска права и владавина права, те да правна држава мора да има одговор "па таман да је реч о три бараке".

Посланица Мићић је предложила мандатару да се у основне школе уведе информатика као обавезан предмет. Вучић је одговорио да није лако увести информатику као обавезан предмет и да је потребно годину, две или три да се то припреми и уведе. 

Посланик ДС-а Радослав Милојичић критиковао је рад претходне три владе Александра Вучића, наводећи да је лоше стање у правосуђу и пољопривреди, те то што власт нема исти третман према свим локалним самоуправама јер, каже, оне које предводи СНС добијају више новца.

Критиковао је, како наводи, небригу државе према "Гоши", наводећи и да Смедеревска Паланка није добила помоћ за решавање проблема са струјом за напајање водовода. 

Вучић је након излагања Милојичића рекао да не зна шта да одговори "онима који су опљачкали Србију и опустошили фабрике", укључујући и "Гошу", и који у кафани плаћају "огромне цехове на којима је 165 'туборг' пива, 133 'хајнекена', 65 'лав' пива и 35 кафа". 

Посланик Нове странке Зоран Живковић, говорећи о потреби провере здравствене способности кандидата за министре пре њиховог избора, навео је да нико, цитирањем Зорана Ђинђића, макар и на лош начин, неће моћи да постане Ђинђић.  

"Заједно за Србију" гласаће против избора нове владе, рекао је посланик те странке Душан Петровић, оцењујући да је у претходне четири године на делу било спровођење централизације државних послова, а да је Србији потребна суштинска децентрализација.

Јављајући се по повреди Пословника, лидер покрета ДЈБ Саша Радуловић каже да мандатар вређа парламент када за критике опозиције каже да су толико бесмислене да нису вредне коментара, као и речима да "разуме патолошку мржњу" и то да посланици не могу да издрже да седе у сали, те да се намештају као за спот када говоре у парламенту. 

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић поручио је лидеру "Доста је било" Саши Радуловићу да треба да га је срамота што злоупотребљава хендикеп своје страначке колегинице Љупке Михајловски.

Михајловски је током скупштинске расправе рекла да се обраћа из "магареће клупе" јер нису обезбеђени услови за особе са инвалидитетом у парламенту.

Маја Гојковић и Александар Мартиновић осудили су твитовање председника покрета "Доста је било" Саше Радуловића уз оцену да тиме вређа и посланике и грађане.  

Почетак скупштинске расправе о избору нове владе обележило је кратко подсећање на деведесете године, јер је, према тврдњи појединих посланика, један од посланика напредњака у данашњој расправи о експозеу мандатара поновио своје излагање у парламенту из 1998. године.

Наиме, посланик СНС-а Бранислав Блажић оценио је да је добро што је део у експозеу мандатара Александра Вучића посвећен заштити животне средине као веома важној теми и да то раније није био случај.

Међутим, посланик СРС-а Милорад Мирчић приметио је да је Блажић прочитао део сопственог обраћања посланицима од пре 18 година, али са малом разликом, наводећи да је тада хвалио Шешеља, а сада Вучића. 

Посланици су у среду 12 сати расправљали о избору нове владе, када је око 22 сата, на предлог мандатара Александра Вучића, одлучено да се седница настави данас.

Aлександар Вучић је због невремена које је синоћ погодило западну Србију предложио да се расправа прекине и рад настави данас.

На расправи у среду, своје ставове о програму и избору нове владе изнели су представници посланичких група, а почела је и расправа о листи пријављених говорника.

За нову владу изјасниће се више од 160 посланика. Мандат Владе почиње полагањем заклетве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво