Србија и Хрватска – Бура уочи годишњице "Олује"

У данима све затегнутијих односа на релацији Београд-Загреб, размене протестних нота и догађаја који рехабилитују усташтво, Срби из Хрватске сећају се страдалих сународника у време НДХ. Једни се сећају 5. августа 1941, сви заједно, 5. августа 1995. Хоће ли двадесет прва годишњица обележавања Олује, за разлику од прошлогодишњег, проћи уз мање напетости?

Парастос поводом 75 година од геноцида над Србима у НДХ служен је у Цркви Светог Марка у Београду. Петог августа 1941, у госпићком селу Дивоселу, усташе су убиле више од 1.400 људи. Тада осмогодишњи Богдан Почуча изгубио је шест од девет чланова породице. На исти дан, само више од пола века касније, и он је избегао у Олуји.

"Можете мислити како се осећам кад спадам у оне људе који никоме од својих предака не знају за гроб, осим оцу, који је сахрањен у Госпићу, а већ 25 година ни њему нисам био на гробу и вероватно нећу никад бити", каже Богдан Почуча. 

Удружење Срба из Хрватске, које је организовало парастос, жели да подстакне српску Скупштину да усвоји резолуцију којом се осуђује геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ за време Другог светског рата.

"У последње време у Хрватској изнова оживљава идеологија за коју смо мислили да је прошлост, кад изнова видимо да се они који су били ратни злочинци, малтете проглашавају за свеца. Ево то нас је на неки начин мотивисало да додатно извршимо притисак да Народна Скупштина донесе коначно резолуцију. Јер ако ми не донесемо резолуцију, како можемо од других да очекујемо да признају да је био геноцид", каже Милојко Будимир из Удружења Срба из Хрватске.

Председник Српског националног вијећа у Хрватској каже да, после пада Владе и распуштања Сабора, тамошње институције не налазе начин да се носе са неконтролисаним политичким односима и дивљањем у јавности. Додатно неспокојство међу Србе у Хрватској уноси предстојећа годишњица Олује.

"Надамо се да ће ове године бити другачије него прошле и да ће се обавити на начин са више обзира за последице војне и полицијске акције, за страдање и прогон Срба, да ће бити више порука мира, а мање порука које ће поново узнемиравати и распиривати ратну реторику", каже председник Српског националног вијећа Милорад Пуповац.

Када, каже, држава ћути, док медији томе дају простор који не би смели, онда то изазива страх за будућност. Ипак, очекује да ће полиција и правосуђе из онога што се у последње време дешавало у Хрватској, извући лекције.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи