Дачић: Не хвалите ме, Вучић то не воли

Ивица Дачић је одбацио медијске наводе да представници Русије лобирају да он буде министар у новој влади и навео да они који мисле да је то истина, очигледно не познају мандатара Александра Вучића.

Одговарајући на питања новинара да ли осећа притисак око формирања владе и да ли су тачни наводи да Русија лобира за његово именовање, Дачић је одговорио да би најбоље било да га нико не хвали код мандатара.

"Јер ако бисте ме похвалили, сигурно ме не би узео", рекао је Дачић и додао да не верује да је толико битан да би Владимир Путин то казао.

Према његовим речима, ни у каквом случају не би желео да га неко похвали.

"Он (Вучић) је такав човек да не воли да трпи да га неко притиска. Да знате једну ствар, ако хоћете некога да пређете, само напишите у новинама да ће тај бити 'то и то'", рекао је Дачић на конференцији за новинаре после састанка са министром спољних послова БиХ Игором Црнадаком.

Дачић је додао да није најбитније да ли ће бити министар или не, већ то што ради, како је рекао, озбиљан државни посао, односно да се тренутно бави разговорима са министрима широм света у вези са "великом офанзивом која се води против нас од стране западних земаља, које приморавају друге земље да признају Косово".

Србија не мења позицију о КиМ

Поводом изјаве Едите Тахири да ће Србија морати да мења уставну преамбулу кад је реч о Косову, Дачић је поручио да Србија неће мењати позицију о Косову и Метохији.

"Није битан ни Устав ни преамбула, овде је реч о томе да ми не признајемо једнострани акт сецесије", поручио је Дачић, одговарајући на питања новинара после састанка са министром спољних послова БиХ Игором Црнадеком.

Према његовим речима, међународна заједница може свету силом да наметне такво тумачење, али ће исто тако морати да одговори на друге примере који ће у свету почети да се дешавају и који се већ дешавају.

"Када невоља закуца на њихова врата, онда ће да се сете међународног права. Ми не желимо и не дозвољавамо да то буде могуће на примеру Србије", рекао је шеф српске дипломатије.

Он је навео да неки сада коментаришу колико је реалан тај став Србије, постављајући питање да ли је било реално пре 40 година да ће Косово једнострано прогласити независност?

"Не смемо да одустанемо од тога, зато нам је предуслов да Срби остану на Косову и Метохији. Едита Тахири, према томе, може да прича за албанску јавност шта хоће", закључио је Дачић.

Новинаре је интересовало и каква је ситуација са визном либерализацијом када је реч о косовским грађанима који путују у Босну и Херцеговину, на шта је Црнадак одговорио да та држава жели да олакша живот свима који путују, али да то не значи да ће бити разматрана одлука о признавању независности Косова.

Желимо да поједноставимо процедуре, јер сада ја, као министар, морам да потписујем сваки захтев за визу, рекао је Црнадак и навео да је прошле године морао да потпише хиљаду захтева.

"Неће бити укидања виза, нити признавања независности, јер око тога нема сагласности", поручио је Црнадак.

На исто питање Дачић је одговорио да је и Србија олакшала путовање грађанима Косова, на начин да се не доводи у питање статус јужне српске покрајине.

То је урађено да би се олакшала комуникација на Балкану, објаснио је Дачић и додао да Србија нема ништа против да то исто учине и оне државе које нису признале независност Косова, попут Босне и Херцеговине.

Декларација о Сребреници усклађена са БиХ и Турском

Текст декларације којом је Србија осудила злочин у Сребреници усклађен је са Босном и Херцеговином и Турском, а прича како Србија не жели да се изјасни да ли је то геноцид представља политички цинизам и бацање жара на угашену ватру, рекао је Дачић.

"Пре више година, у време Тадићеве власти, Скупштина Србије донела је декларацију о осуди злочина у Сребреници. Текст декларације Тадић је усагласио, тако је нама речено, са тадашњим чланом Председништва БиХ Харисом Силајџићем и турским министром спољних послова Мехмед Давутоглуом", рекао је Дачић.

Дачић је, организаторе меморијалног скупа у Поточарима, упитао и како им није сметало да на обележавање 11. јула својевремено дође Тадић, а сада им смета да дођу представници Србије.

Министар спољних послова је поручио да је Србија поносна што је једина, како каже, имала храброст да осуди злочине против другог народа, а да то нису учиниле ни Босна и Херцеговина, нити Хрватска.

"Ово су политичке игре. Ми желимо добросуседске односе, да будемо фактор мира, помиренај и стабилности, али нико Србију неће понижавати", закључио је Дачић. 

Дачић и Црнадак о конзуларној заштити у Бразилу

Амбасада Србије у Бразилу заступаће интересе држављана БиХ током Олимпијских и Параолимпијских игара у Рио де Жанеиру, саопштили су министри спољних послова Србије и Босне и Херцеговине, Ивица Дачић и Игор Црнадак.

Дачић и Црнадак рекли су данас на конференцији за новинаре у Министарству спољних послова Србије да је одлука донета на основу споразума о узајамном заступању и пружању конзуларне заштите и услуга у трећим земљама који је потписан 2012.

Шеф српске дипломатије је подсетио да је Амбасада Србије у Бразилу заступала интересе БиХ током Светског првенства у фудбалу и да се Србија "сада понудила да учини исто".

Дачић је рекао да се "многи сећају бивше Југославије", а да данас Србија и БиХ готово да немају заједнички наступ на тим тржиштима.

Црнадак је изјавио да ова заједничка активност показује намеру да Србија и БиХ раде заједно, и да заиста јесу партнери и добри су суседи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво