Ђурић: Од политичких варница се не живи, потребан притисак Брисела

Да би Заједница српских општина била формирана потребно је да Брисел изврши притисак на Приштину, каже за РТС директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Истиче да се од политичких варница које упућују приштински представници Београду не живи и да политички споразуми не могу да буду плод накнадне маште.

Коментаришући изјаву косовске министарке задужене за дијалог са Београдом Едите Тахири која је рекла да ће Србија морати да избаци Косово из устава пре уласка у ЕУ, Ђурић је рекао да Приштина треба што пре да унесе Србију у покрајински устав, јер је то једини начин да буде представљена у међународној заједници.

"Као што знамо, нису члан ни Уједињених нација, ни других међународних тела, осим оних у које су се прошверцовали и у којима су и иначе чланови територије које нису суверене државе", рекао је Ђурић за Дневник РТС-а.

Сматра да је реч о неозбиљној политичкој варници и нечему што не доприноси нормализацији односа.

Косовски министар Енвер Хоџај је пре два дана рекао да ће Београд и Приштина за две године кренути у демаркацију граница.

"Уз дужно поштовање према легитимно изабраним представницима косовских Албанаца ми смо већ господина Хоџаја оквалификовали најмаштовитијим политичарем у региону. Граница између Србије и наше јужне покрајине уз пристанак Београда – то је нешто на шта читав српски народ, а камоли било ко од наших политичких представника никада не би пристао", истакао је Ђурић додајући да то неће бити тема дијалога у Бриселу.

Последња рунда бриселског дијалога одржана је у јануару.

"Упркос неозбиљним политичким варницама које стално долазе из Приштине, овај дијалог има веома важну и корисну улогу. Док год се разговара тензије на терену су ниже него што би биле. Колико год да има инцидената и проблема и колико год да је народ изложен притисцима, док год се разговара мање су шансе да буде насиља ширих размера и ипак има нешто мање проблема него што би било да се не разговара", рекао је Ђурић.

На столу у Бриселу следећи пут ће се наћи примена постигнутих споразума, као и односи са покрајинским институцијама у границама онога што су оквири српске политике, а то су, каже Ђурић, очување суверенитета и територијалног интегритета наше земље.

"Како да у тим оквирима односи буду што бољи – сматрам да је то у интересу и Србима и Албанцима, без обзира на неслагање око статуса", рекао је директор Канцеларије за КиМ и истакао да постоји широко поље о којем може да се разговара – економија, културна и међуљудска сарадња.

"Од политичких варница које можете да чујете од Едите Тахири и Енвера Хоџаја се не живи – од тога не живе ни Албанци, а стопа незапослености је између 45 и 60 одсто, по различитим показатељима", рекао је Ђурић.

Говорећи о безбедности на Косову и последњим инцидентима, Ђурић је рекао да је политички оквир такав да још није у довољној мери оглашено неприхватљивим насиље и притисак над Србима.

"Није довољно декларативно полагати венце на спомен обележја српским жртвама ако за 16 година нисте урадили ништа да злочинце приведете правди или да буде оглашена макар нелегитимном политика притиска над Србима. Наши људи треба да знају, као што знају политички представници у Приштини, да Србија не може да гледа озбиљније притиске на наш народ на КиМ и зато сам уверен да одговорна политика, без обзира на вербалне варнице, преовлађује", рекао је Ђурић.

Иако је договор о Заједници српских општина у оквиру Бриселског споразума постигнут пре готово годину дана, још није направљен ни први корак ка њеном формирању. У Приштини траже од Србије да расформира "паралелне структуре" и да примени договорено у области телекомуникација и енергетике.

"Политички споразуми не могу да буду плод накнадне маште. То о чему говоре политички представници у Приштини, о укидању наших институција, то не пише ни у једном споразуму. Волео бих да политички представници у Приштини почну коначно да примењују оно на шта су се обавезали јер о укидању парлалених структура, мада не знам шта је ту 'паралелно', нису ни реч рекли током преговора нити то постоји у било ком договору. Србија се чврсто држи договореног", нагласио је Ђурић.

Директор Канцеларије је поручио и да је неопходан притиска Брисела како би Заједница српских општина била формирана. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво