Николић: Хрватска затрпава јаме у које су усташе закопавале Србе

Председник Србије Томислав Николић рекао је да одлуку о поништењу пресуде Алојзију Степинцу тумачи као својеврсни притисак на папу да одустане од утврђивања истине и канонизује бившег кардинала.

"Алојзије Степинац никада није осуђен у Хрватској, како у НДХ, тако и у данашњем правном следбенику те усташке државе, већ је осуђен у Југославији, а Србија је наследник и правни следбеник свих Југославија, и са тим су сагласне све новостворене државе, бивше чланице Југославије и Србије и Црне Горе", рекао је Николић, наведено је на сајту председника Републике.

Николић истиче да то тумачи као својеврсни притисак на папу да одустане од утврђивања истине и канонизује бившег кардинала.

"Свој став о улози Степинца у Другом светском рату пренео сам папи у директном разговору приликом посете Ватикану", истакао је Николић и додао да лично припрема доказни материјал, који ће предочити Комисији, а најпре представницима Српске православне цркве.

"Поглавар Римокатоличке цркве ми је рекао да неће журити са одлуком зато што би Алојзије Степинац био први хришћански светац кога Српска православна црква и остале православне цркве не би признале. Хрватска затрпава јаме у које су усташе закопавале Србе, али ако овако настави, ископаће понор у који ће упасти и остати сама, без подршке цивилизованог, антифашистичког и антинацистичког дела човечанства", навео је председник Србије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво