Јоксимовић: Поглавља би била отворена да је постојало више политичке воље

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже за РТС да Србија наставља свој европски пут и додаје да би поглавља 23 и 24 била отворена да је постојало више политичке воље.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Јадранка Јоксимовић је рекла да неотварање поглавља 23 и 24 јесте сигнал успоравања интеграција.

"Видела сам прве реакције које делују позитивно и сами су увидели да би мало више политичког такта значило Србији", напомиње Јоксимовићева.

Сматра да би поглавља била отворена да је у четвртак постојало мало више политичке воље.

"Ми честитамо Црној Гори и Турској које су отвориле поглавља, али мислимо да је Србија далеко одмакла у реформском процесу. Холандија се врло залагала за отварање поглавља, верујем да ће и Словачка тако наставити", додаје министарка задужена за европске интеграције.

Објашњава да отварање поглавља доноси реформе целог друштва и да су важне због нашег унутрашњег развоја.

"Понекад спустим реторику, тензију, јер мислим да је то за нас боље. Ми тако показујемо да смо изнад ситуације, показујемо да смо одговорна земља, али и показује стрпљење", напомиње министарка.

Поручује да у четвртак није говорила ни о Хрватској, ни о Великој Британији јер сматра да је "све ствар Европске комисије" и постизања консензуса.

"Ми смо своје урадили, били смо флексибилни и прагматични, цела администрација. Најважније је да ЕУ рауме да је и за нашу мотивацију и ефикасност спровођења реформи важно какви се политички сигнали шаљу", напомиње Јоксимовићева.

Истиче да Србија не скреће са пута, додајући да грађани треба да знају да су ЕУ интеграције процес и да ће бити још много рокова.

Како каже, није кључно да ли се поглавља отварају у јулу, септембру или октобру већ се поставља питање зашто је проблем да се поглавља отворе када се већ толико говори о напретку у овим кључним реформским областима.

Истиче да је важно да грађани схвате да су поглавља 23 и 24 најважнија политичка поглавља. 

"Принцип ЕУ је да не можете да идете даље у отварању других поглавља док не отворите 23 и 24, која се у најширем смислу односе на владавину права - корупција, слобода медија...", поручује министарка.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво