Потписана Декларација о односима Србије и Хрватске

Председник владе у техничком мандату Александар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић потписали су Декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања, која садржи шест тачака. Поручују да ће две земље учинити све да унапреде међусобне односе и то – без било чијег налога. Добри односи Србије и Хрватске су кичма за добре односе у целом региону, али и за однос према ЕУ, истиче Вучић. Хрватска нема намеру да блокира Србију на европском путу, али ће инсистирати на испуњавању критеријума, каже Грабар Китаровић.

17.15 - Кроз Декларацију се обавезујемо да урадимо све што је у нашој моћи како бисмо решавали питања и окренули се ка побољшавању односа, рекла је Грабар Китаровић.

17.05 - Желимо да живимо у миру, да градимо више поверења и да поправљамо атмосферу, рекао је Вучић након потписивања Декларације.

16.55 - Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић потписали Декларацију о односима Србије и Хрватске.

Српски премијер и хрватска председница су се раније данас сусрели на мосту на Дунаву, а онда су у Даљу обишли родну кућу Милутина Миланковића. Затим су прешли у Србију и посетили и Доњи Таванкут код Суботице. У Суботици је потписана Декларација.

Декларацијом је договорено да се, у циљу унапређења билатералних односа, регионалне сарадње и стабилности као и решавања отворених питања између две државе активно покрену или убрзају процеси унапређења билатералне заштите мањина – српске у Хрватској и хрватске у Србији.

То би, како се наводи, требало учинити на основу Споразума између Србије и Црне Горе и Хрватске о заштити права српске и црногорске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији и Црној Гори потписаног 15. новембра 2004. у Београду, као и Оквирне конвенције за заштиту националних мањина, усвојене од стране Савета Европе 10. новембра 1994.

У другој тачки Декларације наводи се да одмах треба приступити преговорима државних комисија о одређивању граничне линије између Србије и Хрватске, на основу међународног права.

У документу се наводи и да две државе немају никаквих територијалних захтева, те да су обе државе спремне да, у случају да билатерални преговори у разумном времену не успеју, свој територијални спор изнесу пред међународне правосудне институције.

Као трећа тачка је наведена сагласност да су и Србија и Хрватска спремне да убрзају примену Споразума о питањима сукцесије, потписаног 29. јуна 2001. у Бечу.

Декларацијом се потврђује и да су обе државе сагласне да је потрага за несталим особама приоритетно хуманитарно питање и да ће уложити искрене и максималне напоре у тражењу несталих.

Обе државе су свесне нових изазова пред Европом и светом, посебно међународног тероризма и светске мигрантске и избегличке кризе, наводи се у Декларацији и додаје да су спремне да активно и координисано делују у борби против тероризма и избегличке кризе.

Последња тачка се односи на заједничке прекограничне пројекте, а наводи се да су обе државе спремне да активно делују у заједничким развојним и прекограничним пројектима ЕУ.

"Решавање отворених питања без било чијег налога"

Премијер Александар Вучић рекао је, на конференцији за медије, да је сусрет са хрватском председницом планиран неколико месеци јер је жеља била да разговори буду садржајни, а не као раније без резултата, те да након тога уследе кораци који ће донети бољу будућност.

"Имали смо добре, садржајне и конструктивне и не лаке разговоре о свим темама и проблемима с којима се суочавају Срби у Хрватској и Хрвати у Србији. Кроз Декларацију смо показали да желимо да се наши односи унапређују и то није питање само ових шест тачака које су у Декларацији", навео је Вучић додајући да има много тога конкретног што треба постићи.

Навео је да је хрватска председница у Даљу могла да чује чиме су Срби задовољни и незадовољни у Хрватској, а да је он од припадника хрватске заједнице у Доњем Таванкуту могао то исто да чује о нашој земљи.

"Углавном је било речи шта је то што бисмо могли да урадимо и поправимо, а тиче се прве тачке – односа према мањинама", рекао је Вучић.

Истакао је да је као председник Владе Србије са представницима Хрватског националног већа и хрватске заједнице имао "не лак али отворен разговор".

Обећао сам подршку о разним питањима, али такође сам задовољан и захвалан што су приметили да смо кренули да побољшавамо ствари, пре свега око уџбеника, рекао је Вучић.

"Важан заједнички наступ у ЕУ"

Премијер је истакао да нема политичких ограда ни да се настави сарадња и око других ствари.

"Важно је да у односу према ЕУ и свету изражавамо сагласност и заједнички наступамо и поводом мигрантске кризе и борбе против тероризма. Али за оно што нисмо решавали годинама, мислим да постоји решеност и да ћемо то направити, без обзира на то да ли можемо да се договоримо или не", рекао је Вучић.

Као пример навео је питање граница, истичући да ће две земље, ако не буду могле да се договоре, ићи пред међународне институције.

"Важно је да се ти проблеми реше, да не остављамо ништа прошлости и будућим генерацијама. Важно је да не постоје територијалне претензије било које стране. Желимо да живимо у миру, да градимо више поверења, да поправљамо атмосферу", истакао је премијер Србије.

Поручио је да су добри односи Србије и Хрватске кичма за добре односе у целом региону, али и за однос према Европској унији и, пре свега, за људе који живе у Србији и Хрватској, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да су две земље кроз заједничку Декларацију показале да желе да се међусобни односи унапреде, да се реше отворена питања и истакао да су се о томе две стране договориле без било чијег налога.

Србија и Хрватска су ово урадиле саме, без било било чијег налога, притиска, што је доказ да су Срби и Хрвати напредовали, рекао је Вучић.

Навевши да разговори "нису били слатки", Вучић је поручио да се, за разлику од досадашње сарадње, данас разговарало суштински.

"Нама није било важно како ћемо изгледати пред својим бирачима, напротив бавили смо се суштинским стварима", рекао је Вучић.

Поручио је да ће покушати да уђе у хрватске ципела, као и да би волео да и они покушају да уђу у српске.

Грабар Китаровић: Обавезујемо се на решавање свих питања

И председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је да сусрет са Вучићем није произашао јер је то неко тражио, већ зато што су две стране тако одлучиле.

"Кроз Декларацију се обавезујемо да урадимо све што је у нашој моћи како бисмо решавали питања и окренули се ка побољшавању односа. До сада је учињено врло мало и због тога је садржај разговора које смо водили веома битан", рекла је Грабар Китаровић захваливши Вучићу јер се на данашњем сусрету са представницима хрватске мањине у Србији обавезао на конкретне мере.

Грабар Китаровић je навела да се тај сусрет планирао неколико месеци и да су желели да одрже сусрете који ће уродити ефикасним корацима ка будућности решавања државних односа.

Истакла је да су се она и премијер Вучић састали како би се упознали са проблемима и изазовима заједнице мањина у Србији и Хрватској и како би искористили међудржавну сарадњу и фондове који су на располагању.

"У оквиру решавања питања није учињено пуно и зато је оно што се данас догађа, сви разговори који се воде – јако битни. Поздрављам овај сусрет, јер сви ми желимо бољи живот. Постоји превише проблема који оптерећују све грађане Хрватске, свима је циљ да се људи задрже у својој земљи, а млади свакодневно одлазе", истакла је Грабар Китаровић.

Додала је да разуме питања која оптерећују мањине и у Србији и у Хрватској и истакла да се обавезује да ће се питања решавати, како би се на локалним нивоима решавали сви проблеми који тим људима живот значе.

Две земље су се обавезале да ће радити на решавању питања несталих особа, као и да ће покушати да најпре пруже одговоре њиховим породицама, а затим и да то питање затворе на нивоу држава.

"Верујем да смо до сада имали проблема једним делом и због недостатка комуникације", приметила је Грабар Китаровић, поздрављајући зато комуникацију између премијера Србије и хрватске заједнице.

"Хрватска нема намеру да блокира Србију"

Председница Хрватске је на конференцији изјавила и да Хрватска нема намеру да блокира Србију на путу ка Европској унији, већ да жели да је види у ЕУ, као и да верује да се ситуација у вези са отварањем поглавља 23 неће поновити.

Грабар Китаровић је рекла да ће Хрватска инсистирати на испуњавању критеријума на европском путу, али да се нада да ће у будућности две земље имати снаге да поразговарају билатерално о свим питањима која би се могла појавити у оквиру преговора, да се договоре око прелазних мерила и рашчисте недоумице, пре него што постану европски проблем.

"И Хрватска, а верујем и Србија, у будућности желе да се понашају као конструктивне чланице ЕУ, које доприносе консензусу у ЕУ, а које не уносе додатне проблеме, већ доприносе решавању. Зато верујем да се овакве ситуације у којима смо се налазили протеклих месеци неће поновити", рекла је Грабар Китаровић одговарајући на питање може ли се десити да нерешена питања поново доведу до блокаде Србије на путу ка ЕУ.

Навела је да Хрватска жели да види Србију као чланицу ЕУ и да жели све државе југоисточне Европе у Унији јер је то предуслов за трајни мир, стабилност и просперитет овог дела Европе.

Истиче и да се отворена питања између две земље неће решити преко ноћи, али да верује да су и Србија и Хрватска довољно способне и зреле и да имају политичку вољу да билатерална питања виде као таква и решавају их у међусобним односима.

"За нека од њих, ако не буде било могуће да се реше у догледној будућности у билатералним односима, решићемо их у међународним правосудним телима", рекла је Грабар Китаровић на конференцији за новинаре.

"Резултати већ за месец дана"

Упитан како две стране намеравају да "оживе" Декларацију о односима две земље и постигну конкретне резултате, Вучић је поручио да је политичка воља најважнија за решавање отворених питања. Она је, истиче, са српске стране апсолутна.

"Много тога конкретног смо предвидели и уверен сам да ће дати резултате. Политичка воља је најважнија, с наше стране је апсолутна, а уверени смо не само у добре намере, већ и у могућности и способности госпође Китаровић", рекао је Вучић.

Према његовим речима, резултати потписане Декларације ће се видети већ за месец дана.

"Не морају то да буду спектакуларни резултати, не кажем да ће Хрвати почети да обожавају Србе, да ће Срби много волети Хрвате, да око 5. августа неће бити безброј проблема у различитим изјавама и емоцијама, нити ће моћи да прође за 5–10 година, али све што конкретно заједно урадимо, једну улицу, један уџбеник, један пут, једну слику, то је велики и конкретан корак", рекао је Вучић.

Навео је да представници хрватске мањине у Србији, за које сматра да нису гласали за СНС на изборима, знају да ће обећано бити и урађено.

"После много великих обећања и лепих речи – није ништа било, а ја сам већ данас разговарао са будућим градоначелником Суботице, он је добио задатак да асфалтира две главне улице у Доњем Таванкуту, разговарао сам са премијером Војводине и покрајински буџет ће издвајати средства за 'Хрватску реч' и то су конкретне ствари које смо одмах направили", рекао је Вучић.

Према његовим речима, обећао је још три ствари које ће бити решене у најкраћем року, док ће неке бити решене за годину дана.

Вучић је навео да Срби у Хрватској траже од Србије да испуни оно што хрватска мањина тражи од српске државе, како би и они могли то исто да захтевају од Хрватске, како би се "осећали као свој на своме".

Грабар Китаровић је, одговарајући на питање, рекла да се лично обавезује да учини конкретне кораке у раду са Владом и Министарством спољних послова, како би се покренуло решавање тих питања.

Додала је да Хрватска мора да именује чланове разних мешовитих комисија, посебно кад је реч о питању границе и положају мањина, као и да је веома важна потрага за несталима.

"Реч је о доброј политичкој вољи да се то питање реши, то је хуманитарно питање, наше породице имају право да се затвори тај део прошлости и да се окренемо будућности", рекла је Грабар Китаровић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се