Политико: Немачка најмоћнија, Србија 19. у Европи

Немачка је без премца најутицајнија европска држава, док Србија заузима 19. место, наводи европско издање сајта "Политико", који је листу начинио поредећи утицај лидера земаља и амбасадора у ЕУ. На листи су чланице ЕУ и државе кандидати за чланство.

Политико је листу најутицајнијих држава начинио комбинујући утицај лидера држава и амбасадора у ЕУ, који представљају везу између Брисела и престоница, стабилност влада, јасну стратегију и "сирову снагу држава".

За српског премијера Александра Вучића, Политико наводи да се добро котира као човек са којим Брисел може да решава проблеме, па је Србија рангирана боље од бројних чланица ЕУ, укључујући Хрватску, Словенију, Португалију, Бугарску и Румунију.

Кључни фактор при састављању те ранг-листе, наводи Политико, јесте растући утицај лидера последњих година, али и значај улоге амбасадора који припремају сусрете и "одржавају дипломатију у животу" између таквих сусрета.

Међу лидерима, немачка канцеларка Ангела Меркел је без премца, наводи Политико.

Велика Британија је, по утицају, друга држава ЕУ, сматра Политико, Француска је на трећем, а Италија на четвртом месту.

Од околних држава, Мађарска је на шестом месту, док је премијер Виктор Орбан описан као политичар са дугорочном стратегијом.

Хрватска се налази на 30. место те листе, при чему ће настојања Загреба да блокира европски пут Србије изазвати негативне последице и губитак утицаја, наводи Политико.

Румунија се налази на 27. месту, Бураска место иза, док се Грчка налази на 11. месту.

Од кандидата за чланство, од 31. до 33. места налазе се Црна Гора, Македонија и Албанија. Босна и Херцеговина није ушла на ту листу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво