Јеремић: Кандидатура носи велику одговорност

Некадашњи шеф дипломатије и бивши председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић изјавио је да је велика част и привилегија представљати своју земљу у тако важној међународној утакмици као што је избор за генералног секретара УН, и захвалио је премијеру и Влади на подршци и поверењу.

"Представљаћемо земљу на највишој светској позорници, то је изузетна прилика. Учинићемо све што је у нашој моћи да то урадимо на најбољи могући начин", рекао је Јеремић Танјугу.

Према његовим речима, кандидатура за генералног секретара УН носи велику одговорност.

Вук Јеремић је објаснио да су представљања кандидата у Уједињеним нацијама почела данас и да за сада није јасно да ли ће Србија добити прилику да се представи.

"О томе мора да донесе одлуку председник Генералне скупштине, с обзиром на то да је дневни ред већ усвојен. Он мора бити промењен да би Србија добила прилику да се представи", рекао је Јеремић.

Додаје да је део његовог тима већ отпутовао у Њујорк и најавио да ће и сам ускоро отпутовати, изразивши наду да ће добити прилику да се представи.

"То неће бити једноставан посао. Кампања ће бити напорна, у њој учествује много добрих и јаких кандидата, неки од њих су у кампањи већ месецима. Али учинићемо све да надокнадимо пропуштено", рекао је Јеремић.

Према његовим речима, у изборном процесу ће се укрштати интереси свих важних великих сила и остатка света, који је, како је рекао, у превирању.

"Не бих да у овом тренутку прејудицирам колике су наше шансе", рекао је Јеремић подсетивши да су Србији многи давали мале шансе и пред истицање кандидатуре за председника Генералне скупштине УН и ОЕБС-а, али да је Србија на крају изненадила.

Како је нагласио, ова трка ће бити тежа. 

"Али с обзиром на то колико је видљива и колико је велика, за Србију је од изузетног значаја што у њој учествује, без обзира на коначан исход", закључио је Јеремић, који је сада председник ЦИРСД-а.

Својевремено је за Америку Јеремић био момак који прави проблеме, потом се од професора са Харварда Џозефа Наја чуло да САД неће уложити вето на његов избор.

"Правило је да државе чланице, сталне чланице СБ до самог краја не откривају карте, наравно ми ћемо учинити све да не само добијемо највећи број гласова већ и ниједно противљење сталне цланице СБ", каже Јеремић.

Секретара именује Генерална скупштина на предлог СБ, чије чланице могу уложити вето. Ипак, постоји могућност да, ако нема сагласности у СБ, о томе одлучује скупштина.

"Процес који је предвиђен има више степеница, подложан је разним утицајима, политичким проценама, завршница је традиционална, одлучује се у затвореном кругу СБ и прослеђује Генералној скупштини", напомиње бивши амбасадор у УН Павле Јевремовић.

Конкуренција Јеремићу су између осталих бивши министри спољних послова Македоније, Црне Горе, Хрватске и Молдавије, бивши словеначки председник, словачки шеф дипломатије, али и директорка Унеска, која је из Бугарске. 

На данашњој седници Влада Србије именовала је Вука Јеремића за кандидата за генералног секретара УН. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара