Азербејџан блокираo приступање Косова међународним конвенцијама

Aзербејџан остаје доследан у ставу о непризнавању Косова и противи се приступању те територије Хашкој конвенцији о укидању потребе легализације страних јавних исправа.

На сајтовима косовске владе недавно се појавила информација да је Косово приступило Хашкој конвенцији о укидању потребе легализације страних јавних исправа, или такозваној Конвенцији о апостилу која је закључена 5. октобра 1961.

Међутим, 22. фебруара је на сајту Владе Холандије објављено саопштење да је Азербејџан изразио противљење приступању Косова. Холандија је, иначе, депозитар Конвенције, то јест, земља којој је поверено да се стара о чланству и спровођењу.

Према информацијама са сајта, Азербејџан је изјавио да не признаје Косово за независну државу и заступа мишљење да Косово, у складу са међународним правом, нема критеријуме државности.

Штавише, Азербејџан тврди да депозитар Конвенције нема овлашћења да неку установу, у овом случају Косово, квалификује као државу, тако да се нотификација од 17. новембра 2015. године не може сматрати актом, који депозитару, то јест, Холандији, даје таква овлашћења.

"На основу проучавања интернет извора успели смо да разјаснимо да се под нотификацијом од 17. новембра подразумева саопштење о приступању Косова Конвенцији о апостилу, које је, у својству депозитара, објавило Министарство иностраних послова Краљевине Холандије".

Истакнуто је да скоро аналогно мишљење заступа и Грузија, непосредни сусед Азербејџана на Јужном Кавказу, која је такође изразила неслагање депозитару.

Азербејџан и Грузија константно подржавају суверенитет и територијални интегритет Србије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво