Читај ми!

Скупштина о избору новог министра одбране

Посланици Скупштине Србије јавним гласањем изабрали су Зорана Ђорђевића за новог министра одбране са 165 гласова "за". Ђорђевић ће ту функцију обављати до формирања нове владе, након ванредних парламентарних избора. Посланичке групе СПС-а, СДПС-а, СВМ-а, НС-а, ЈС-а и СДА најавиле су претходно да ће подржати избор Ђорђевића.

17.55 - Закључена прва посебна седница. Расправа о амандманима на више законских предлога почиње у 19.35. 

17.52 - Посланици су са 165 гласова "за" изабрали Зорана Ђорђевића за министра одбране. Против је било осам посланика.

17.25 - О новом министру одбране посланици гласају јавно, прозивком.

17.10 - Завршена расправа, гласање о избору новог министра одбране у 17.15. 

16.10Полемика Ивице Дачића и Александра Мартиновића. Очекује се гласање о новом министру одбране.  

15.20 - Гласање о новом министру одбране после 16 часова, јавља извештач РТС-а. 

13.20 - Посланичке групе СПС-а, СДПС-а, СВМ-а, НС-а, ЈС-а и СДА најавиле су да ће подржати избор Ђорђевића.

10.05 - Премијер Александар Вучић образлаже посланицима разлоге за избор Ђорђевића за новог министра одбране.

Посланицима је предлог за Ђорђевићев избор образлагао премијер Александар Вучић, а у сали су били, поред Ђорђевићa, министри Ивица Дачић, Душан Вујовић, Златибор Лончар, Иван Тасовац, Александар Антић, Снежана Богосављевић Бошковић.

Вучић је истакао да се његовим избором гарантује стабилност система одбране, у којем има тешкоћа, али много мање проблема и у којем се сви понашају одговорно и разумеју потребе Србије.

Зоран Ђорђевић је, према његовим речима, добар предлог, јер је реч о марљивом, посвећеном раднику и тимском човеку, мастеру економских наука, члану Менсе, који говори енглески и руски и завршио је школу националне одбране.

"Мислим да има добре односе са свима у Војсци Србије, да добро разуме потребе, посебно буџетирање војске, и мислим да нико до сада није имао никакве значајне примедбе на његов рад, што је важно", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је, без обзира на то што ће убрзо бити расписани избори, важно како ће систем војске функционисати до маја, кад ће нова влада изабрати своје министре, будући да је Србија у "не једноставној ситуацији због мигрантске кризе", као и због тога што министар одбране има специфичан положај.

Истакао је да систем одбране има тешкоћа, али и мање проблема него раније и у којем се сви понашају одговорно и разумеју потребе Србије.

Посланичке групе СПС-а, СДПС-а, СВМ-а, НС-а, ЈС-а и СДА најавиле су да ће подржати избор Ђорђевића.

Шеф посланика СПС-а Ђорђе Милићевић истакао је да није добро да комплексан систем као што је систем одбране буде без руководиоца, додавши да ће подржати предлог председника Владе да за новог министра одбране буде изабран Зоран Ђорђевић.

"Подржавајући овај предлог, ми као посланички клуб желимо да председнику Владе и целој Влади дамо недвосмислену подршку за оно што сматрамо суштинским циљевима, а то је стварање модерне и уређене Србије, која ће бити део породице европских народа", рекао је Милићевић у скупштинској расправи.

Милићевић је навео да за Ђорђевића верује да ће наставити са унапређењем положаја и стандарда Војске Србије, да ће и даље постизати добре резултате у наменској индустрији.

Посланица СНС-а Марија Обрадовић позивајући посланике да подрже избор Ђорђевића, рекла је да он може да одговори свим обавезама министра.

"Његови резултати рада су оно на шта ми можемо бити поносни. Радећи на пословима државног секретара, био је снажна десна рука министру одбране, Вучићу, затим Родићу и Гашићу", нагласила је Обрадовићева.

Посланик СДПС-а Владимир Маринковић рекао је да је избор Зорана Ђорђевића за новог министра одбране је логичан и квалитетан предлог и надамо се да ће тај посао обављати и у наредне четири године.

Навео је да оно што очекује новог министра јесте посао који не може никада да се заврши – подизање нивоа ефикасности, кадровске опремљености, услова у којима војска ради и функционише.

Шеф посланика Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор рекао је да ће та странка подржати предлог, изражавајући задовољство учинком Владе Србије у претходне две године када је у питању мађарска заједница.

Пастор је у скупштинској расправи рекао да су два разлога за подршку те странке премијеровом предлогу. Премијер је у законском року поднео предлог за новог министра одбране, без обзира на то што ће парламент за неколико дана бити распуштен, а други је у вези са партнерством, навео је Пастор.

"СВМ је део владајуће већине и трудио се да буде партнер у стремљењима Владе Србије да Србија буде нормална и пристојна земља", истакао је лидер СВМ-а.

Посланица Нове Србије Дубравка Филиповски рекла је да је предлог да за новог министра одбране буде постављен Зоран Ђорђевић мудра и рационална одлука, додавши да ће та странка подржати његов избор.

"Сматрамо да је Ђорђевић у систему одбране од 2012. године врло озбиљно радио на мобилизацији Војске Србије и активно учествоваао у свим активностима Министарства одбране", рекла је Филиповски у скупштинској расправи.

Шеф посланика ЈС-а Петар Петровић рекао је да та странка нема дилему да ли треба подржати предлог за избор Зорана Ђорђевића.

Петровић је рекао да је сигуран да ће иста владајућа већина после наредних избора састављати владу и да ће Ђорђевић наставити у континуитету да обавља те послове.

"Гледајући биографију Ђорђевића, сматрамо да је одлука премијера да за министра одбране њега предложи потпуно на месту, јер је он већ више од четири године државни секретар у Министарству одбране", додао је Петровић.

И лидер СДА Сулејман Угљанин рекао је да ће подржати избор Ђорђевића јер је "у време 90-их био млад човек и није имао времена да буде командно одговоран за многе ствари у војсци".

Угљанин је затражио од будућег министра одбране да спроведе лустрацију унутар Војске Србије против људи који су одговорни за отмицу Бошњака у Сјеверину и за гранатирање Бошњака у Прибоју.

"Ако се изврши лустрација и они се казне, онда ће Бошњаци много слободније живети и осећати сигурност у овој земљи", рекао је Угљанин и објаснио да појединци у војсци нису ништа учинили, а могли су да се ти злочини не догоде.

Реагујући на Угљанинове речи, премијер Вучић му је рекао да не враћа Србију и њене грађане у прошлост, у којој су сви страдали и која је за све болна, и истакао да сада живимо у земљи у којој се не праве разлике међу грађанима без обзира на нацију и веру.

"Сигуран сам да ниједан полицајац и ниједан војник не прави разлику међу грађанима због националне припадности, сигуран сам да се тако понашају и сви државни органи, и у томе је богатство Србије", поручио је премијер.

Посланик Покрета за преокрет Јанко Веселиновић рекао је новинарима у парламенту да неће учествовати у расправи о предлогу избора новог министра одбране.

"Као што нисам учествовао ни у разрешењу Братислава Гашића, нећу учествовати ни данас у расправи о постављању новог министра. Овде се ради о трагикомедији која је почела страдањем седам људи у хеликоптерској несрећи, а завршиће се тиме што ће неко постати министар и онда бити разрешен кад буду расписани избори", нагласио је Веселиновић.

Премијер је 20. фебруара упутио Скупштини предлог да за новог министра одбране буде изабран досадашњи државни секретар у том министарству Зоран Ђорђевић.

Према Закону о Влади, за избор новог министра потребна је већина гласова од укупног броја посланика.

Претходни министар Братислав Гашић смењен је 5. фебруара због сексистичке изјаве упућене новинарки.

Након избора министра, посланици ће почети расправу о амандманима на Предлог закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво