Читај ми!

Хашим Тачи је нови косовски председник

Лидер Демократске партије Косова Хашим Тачи изабран је за новог косовског председника, након вишесатне расправе у скупштини. У нередима који су пратили гласање повређено је 12 особа. Одмах после избора, у центру Приштине почео је ватромет и славље присталица ДПК. Тачи је посебно захвалио посланицима Српске листе на подршци.

Хашим Тачи је изабран за председника у трећем кругу гласања, поставши на тај начин четврти председник од када је Косово 2008. године једнострано прогласило независност.

"Велика је дужност и одговорност служити држави и народу Косова. Захваљујем се припадницима свих странака који су гласали. Радићу на заштити устава и градити ново европско Косово које би било део Европске уније и НАТО и наставило да има одличне односе са САД", рекао је Тачи у првом говору после гласања.

Тачи је посебно захвалио посланицима Српске листе што су гласали за њега и указали му поверење.

Лидер Српске листе Славко Симић је, међутим, у изјави за Танјуг, рекао да су посланици Српске листе данас били присутни у косовској скупштини током сва три круга гласања за косовског председника, али да нису дали подршку ниједном од двојице кандидата.

Taчи је искористио прилику да подсети, како каже, на "хероизам" оснивача и вође ОВК Адема Јашарија "и других мученика", као и историјског председника Ибрахима Ругове и на све људе који су допринели "стварању државе Косова". 

За Тачија је гласао 71 посланик у косовском парламенту, док је десет гласова било неважеће.

Одмах по гласању група присталица његове Демократске партије Косова почели су славље у центру Приштине, узвикујући "Тачи, Тачи" и "УЧК, УЧК". 

На приштинском Тргу Мајке Терезе виоре се заставе Косова, Албаније, САД и ватромет, а присутне су и јаке снаге полиције. 

Како јавља РТК, Тачи ће положити заклетву 7. априла, када истиче мандат председници Атифети Јахјаги. 

Гласање су пратили нереди у парламенту и на улицама Приштине, где су демонстранти гађали полицију Молотовљевим коктелима и каменицама. 

У сукобима је повређено 12 особа, укључујући 11 полицајаца.  

Једини Тачијев противкандидат био је Рафет Рама, такође из ДПК.

У првом кругу Тачи je добио 50 гласова посланика, Рама је добио четири, а 27 гласова било је неважеће.

У другом кругу, такође, није било довољно гласова. За Тачија су гласала 64 посланика, а Рама је освојио два гласа.

Седница косовске скупштине поново је била прекидана јер су посланици опозиције два пута бацали сузавац, а у једној од посланичких клупа пронађена је и неактивирана патрона сузавца.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво