Драмски уметници: Новим Законом о култури позоришни живот пред колапсом

Удружење драмских уметника Србије критикује предложени Закон о култури уз оцену да он не решава суштинске проблеме овдашње културне свакодневице, али најављује нова понижења заслужних уметника.

Удружење драмских уметника Србије наводи да Закон који критикују, наговештава дефинитивно поништавање стручности као принципа на којем би требало да се заснивају управљачки механизми у установама културе, укида и обесмишљава комплетан процес утврђивања релевантних установа културе од националног значаја, а од којих се, на основу конкретних, постигнутих резултата рада, очекује да буду темељ домаће културе, савременог стваралаштва и у крајњој линији, националног идентитета.

Удружење подсећа да већ неколико година указује на недостатке важећег Закона о култури, те да убеђује надлежне како тај закон, али и подзаконска атка и уредбе, онемогућавају бављење позоришном уметношћу.

Аргументовано доказујемо, наводе у УДУС-у, до које мере су поједина законска решења бесмислена или апсурдна.

Уметници кажу да су све то јавно изрекли у неколико махова, обраћајући се министру културе, члановима скупштинског Одбора за културу, члановима Националног савета за културу, најширој јавности, приликом јавних расправа или на јавном слушању о изменама и допунама Закона о култури.

"Несхватљиво је до које мере смо увек добијали изразе разумевања и подршку министра, скупштинских одборника, Националног савета и јавности, али то разумевање, нажалост, није било преточено у решења која ће бити на корист уметника и театарских кућа", наводе драмски уметници.

Упозоравају такође да предложени Закон о култури није добио подршку ниједног струковног удружења из сфере културе, да га није подржао чак ни скупштински Одбор за културу, те да ниједан културни делатник о том тексту није изрекао ниједну лепу реч.

"Напротив! Пред нама је Закон који, попут претходног, својим бирократским празнословљем и наводним, а заправо механицистичким уважавањем европских стандарда, не препознаје специфичности театарског живота, који нас удаљава од европске театарске праксе, а води ка дефинитивној девастацији, не само најугледнијих и најрепрезентативнијих позоришта, него директно прети да сви овдашњи театри буду препуштени пропадању", констатује се у саопштењу.

Поставља се и питање да ли ће позоришта морати да се за средства обраћају страним улагачима и инвеститорима?

УДУС због свега тога упозорава да је позоришни живот Србије пред колапсом, да је озбиљно угрожен неразумевањем, недовољно јасним, непрецизним и неадекватним законским решењима, те да то неминовно води урушавању комплетне сфере савременог стваралаштва и културе, без којих "Србија неће имати шта да понуди заједници европских народа којој тежи".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво