Читај ми!

Вучић: Аустрија подржава и отварање поглавља 5, 15, 25 и 26

За Србију је важна и политичка и економска сарадња са Аустријом, истиче премијер Александар Вучић додајући да су "аустријске колеге" искрени пријатељи Србије. Себастијан Курц је рекао да је Београд показао запажен реформски темпо и да на путу ка чланству, ако настави тако, може да претекне друге земље кандидате.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за медије са шефом аустријске дипломатије да Беч подржава Србију на путу европских интеграција и посебно отварање поглавља, не само 23 и 24, већ и 5, 15, 25 и 26, која се односе на јавне набавке, енергетику, науку, истраживања, образовање и културу.

Изразио је посебну захвалност шефу аустријске дипломатије на подршци и подсетио да је он једини министар који је био на свим конференцијама које су се односиле на Србију.

"Хвала аустријским колегама на изванредној посети. Они су искрени пријатељи Србије. Једино је Себастијан Курц био на свим конференцијама у вези са Србијом. Аустрија подржава реформе Србије и њен пут ка ЕУ", рекао је председник српске владе.

Оценио је да ће Акциони план о сарадњи Србије и Аустрије представљати даљи подстицај нашој земљи на путу ка Европској унији.

Две земље ће, рекао је Вучић, наставити дијалог на нивоу заменика министара, како би у сваком тренутку могле да имају координиране активности, а радиће се и на стварању даљих услова за борбу против тероризма и свих ризика који угрожавају савремену Европу.

"Заједнички радимо на дијалогу Београда и Приштине и, рекао бих, на даљем очувању регионалне стабилности и развијању бољих односа на Западном Балкану", истакао је српски премијер.

Вучић је истакао да је за Србију такође веома важна економска сарадња и да је план да се ове године трговинска размена повећа са 700-800 милиона евра на милијарду евра. Подсећа да је Аустрија највећи инвеститор у Србији, а чак 500 компанија овде и послује.

Договор је, каже, да "ове године буде и 2.000 новозапослених од стране аустријских инвеститора".

У вези с тим, како је истакао Вучић, јесте и сарадња у области дуалног образовања, у оквиру којег ће споразуме потписати министар образовања Србије Срђан Вербић, министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц, као и председници привредних комора две земље Марко Чадеж и Кристоф Лајтл.

Објаснио је да је реч о области банкарства и осигурања, као и шпедиције и логистике.

"Припремамо људе да тачно знају шта ће радити, да буду добро обучени, да најбоље резултате могу да испоруче. Разговарали смо и око администрације, имаћемо заједничке послове, место за младог српског дипломату у аустријском Министарству за Европу, како би научио како то раде Аустријанци", рекао је Вучић и додао да ће Београд и Беч имати и континуирану сарадњу када је реч о мигрантима.

Истиче да је Аустрија за годину дана примила 90.000 избеглица и да она није транзитна земља.

"Изузетно добро разумемо тешкоће с којима се Аустрија суочава. Аустрија је за само годину дана примила 90.000 избеглица, који су на њеној територији. Њихов план је да ове године приме око 40.000 избеглица, што значи да је могуће да Словенија и Хрватска затворе своје границе. Остаје онда да се види наша реакција", рекао је Вучић.

Према његовим речима, Србија ће остати у блиском контакту са Аустријом и да ће донети одлуку која се руководи европским начелима, али и заштити националних и државних интереса наше земље. 

Вучић се у име Србије захвалио аустријском министру на изванредној подршци коју је он лично пружио и пружа Србији. "Желимо још веће присуство Аустрије у региону и Србији, у политичком и економском смислу, да је унапређујемо, а наставићемо и истрајаваћемо на не лаким реформама. Већ ове године очекујемо двоструко већи раст од раста у 2015", закључио је Вучић.

Курц: Србија ће ускоро отворити наредна поглавља

Себастијан Курц је рекао да је Београд показао запажен реформски темпо и да на путу ка чланству, ако настави тако, може да претекне друге земље кандидате.

"Од када је премијер Александар Вучић преузео вођство, његови напори су се препознали и у Бриселу и зато је било лако за нас да организујемо састанак Пријатеља Србије у Бриселу", рекао је Курц на конференцији за медије истакавши да су реформе и развој Србије били толико уверљиви да није било тешко организовати тај састанак.

Рекао је да ће Србија ускоро отворити наредна поглавља у преговорима о чланству у ЕУ.

"Претпостављам да ћемо ускоро моћи да отворимо наредна поглавља, на добром смо путу", рекао је Курц новинарима. Додао је да "нажалост" не може да каже тачан датум отварања наредних поглавља, али да је уверен да ће преговори ићи брзо и да се Србија налази на "добром путу".

"Иако би новинарски било занимљиво имати датум за крај преговора, не могу да га дам, јер покушавам увек да наводим датуме и бројке само за оне ствари за које сам сигуран када ће бити. Уверен сам да пут Србије бити брз, а тако на то гледају и у Европи", поручио је Курц. 

Шеф аустријске дипломатије похвалио је Владу Србије за реформе које спроводи, посебно на економском плану као и за улогу којом доприноси стабилности региона.

Курц је захвалио Србији и њеном становништву које носи терет тих реформи, за које каже да су неопходне како би Србија била привлачнија предузетницима.

"Реформе су неопходне и за приближавање ЕУ, а то је прави пут за Србију и њено становништво. Људи овде нарочито цене стабилности и стога се захваљујем премијеру Вучићу што је региону донео стабилност", истакао је Себастијан Курц.

Захвалио је Вучићу на његовој улози у региону, рекавши да је пуно допринео стабилности Западног Балкана. Курц се премијеру Србије обраћао са "ти", наглашавајући блискост и добру сарадњу: "У теби видимо наду не само за Србију већ за цео регион", поручио је Курц.

Захвалио је српском премијеру на акционом плану за сарадњу две земље, који је израђен у циљу поспешивања кооперације.

"Постоји тесна веза између наших земаља, како на културном тако и људском нивоу. У Аустрији живи велики број Срба, а имамо тесну сарадњу и на економском плану, јер је Аустрија, са 500 предузећа, и инвестицијама у висини од око 2,8 милијарди евра, највећи инвеститор", рекао је Курц.

О утисцима из Београда, друге станице своје балканске турнеје, Себастијан Курц писао је и на друштвеној мрежи Твитер, и то на ћирилици.

Курц је после састанка са Вучићем написао на свом Твитер налогу: "„Хвала премијеру Вучићу за добар састанак. Он је гарант реформи у Србији и стуб стабилности у региону“."

Број коментара 183

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво