Пајтић: Опозиција близу одлуке да заједно изађе на изборе

Председник Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да је опозиција близу одлуке да заједно изађе на ванредне парламентарне изборе.

Пајтић је након састанка опозиције, којем су присуствовали представници 19 партија и два синдиката, рекао да ће модел изласка на изборе бити дефинисан на следећем састанку, који ће бити одржан у наредних неколико дана.

"Окупили смо се да бисмо сменили режим Александра Вучића и приоритет свих нас јесте да се та власт смени. Србија има недемократску, ауторитарну и насилну власт, која сваки дан наноси штету грађанима", рекао је Пајтић новинарима читајући заједничко саопштење након састанка који је трајао два и по сата.

Он је рекао да су се сви представници странака обавезали да након избора неће улазити у коалиције са онима који чине актуелну власт.

Како је рекао, биће формирано тело које ће политички и оперативно координисати заједничке активности странака, покрета и синдиката који су учествовали на састанку.

Сви учесници састанка, додао је, инсистираће да се обезбеде фер и поштени избори на којима ће "грађани гласати без притиска, а након кампање у којој ће сви учесници бити равномерно заступљени у медијима".

"Борићемо се за остварење тих циљева", поручио је Пајтић.

Учесници састанка ће успоставити сарадњу и координацију опозиционих активности у парламентима свих нивоа власти, медијима и "у свим случајевима кад је то од користи за грађане".

Упитан ко ће бити домаћин наредног састанка, Пајтић је рекао да је то техничка ствар, која ће бити договорена у наредних неколико дана.

Коментаришући изостанак лидера ЛСВ-а Ненада Чанка са данашњег састанка, Пајтић је рекао да он није дошао, али да је свакако представљен у том савезу, а да је већ раније данас разговарао са лидером покрета Доста је било Сашом Радуловићем, који, како је рекао, "није желео да учествује са неким од учесника састанка".

Састанку, који је иницирао Пајтић, у седишту ДС-а на Теразијама присуствовали су лидери СДС-а Борис Тадић, ЛДП-а Чедомир Јовановић, Покрета за преокрет Јанко Веселиновић и председник Нове странке Зоран Живковић, који нису медијима давали изјаве.

На састанку су били и председник Странке демократске акције Сулејман Угљанин, председник странке Заједно за Србију Душан Петровић, бивши градоначелник Зајечара Бошко Ничић, као и представници странке Заједно за ШŠумадију, Покрета Живим за Крајину, Мађарског покрета, Реформиста Војводине, Синдиката Слога, Војвођанске партије, Демократског савеза Хрвата у Војводини, Народног покрета Србије, Социјалдемократске уније, АСНС-а, Реформистичке странке и Демократске уније Рома.

Разговарало се иза затворених врата, а осим Чанка и Радуловића, на састанак нису дошли ни представници Зелених Србије, који су били позвани, док челник Покрета Левица Србије Борислав Стефановић није ни био позван.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво