Камбери: Косовско Министарство културе осниваће библиотеке на југу Србије

Посланик у Скупштини Србије Шаип Камбери најавио је да ће косовско Министарство културе директно финансирати оснивање библиотека са књигама на албанском језику у општинама Прешево и Бујановац.

Камбери је за агенцију Бета рекао да је о томе разговарао са потпредседником косовске владе Кујтимом Шаљом.

Према речима Камберија, посета косовског званичника је значајан корак директне помоћи Косова у областима у којима постоји таква могућност, а то је пре свега култура.

"Надамо се да ће та помоћ бити и интензивирана, не само у области културе већ и око инфраструктуре, слично као што мађарска влада помаже своју мањину у Војводини", навео је Камбери.

Кујтим Шаља је имао одвојен састанак и са председником Националног савета Албанаца Јонузом Муслијуом, који је након састанка рекао да је једна од тема разговора било и решавање проблема уџбеника за школе на албанском језику у Бујановцу и Прешеву.

"Главна тема разговора је била да се преко Брисела два премијера договоре да уџбеници који су блокирани на царинском терминалу Прешево иду у руке ученика. Мислим да је блокирање 103.220 уџбеника који су донација косовског Министарства образовања више политички инат јер не говори се о уџбеницима за математику, хемију или биологију", објаснио је Муслију.

Кујтим Шаља је приликом посете општинама Прешево и Бујановац разговарао и са народним послаником Ризом Халимијем, а са председницима општина Прешево и Бујановац, Рагмијем Мустафом и Нагипом Арифијем, потписани су меморандуми о сарадњи тих општина и Косова.

Албанци из Прешева и Бујановца навели су да им је Влада Србије без разлога блокирала испоруку уџбеника на албанском коју је послала Влада Косова, што власти у Србији негирају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво