Вулин: Радост Божића на КиМ кваре нерасветљени злочини

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин честитао је верницима Божић и оценио да се радост овог празника на Косову и Метохији годинама квари тиме што се не знају починиоци злочина почињених над Србима у покрајини.

Вулин је у Пећкој патријаршији присуствовао Божићној литургији и затражио од међународне заједнице да обезбеди услове за повратак расељених на Косово и Метохију.

"Свим православним верницима желим да честитам празник Христовог рођења и да им пожелим да данас празник проведу са онима које воле, са својим породицама у миру и топлини породичног дома", поручио је Вулин из порте Пећке патријаршије.

Божићној литургији у Пећкој патријаршији присуствовали су председник Српске листе Славко Симић, шеф Бироа Канцеларије за КиМ у Краљеву Александар Ерац, државни секретар Александар Јаблановић, српски посланици у Скупштини Косова Бојан Митић, Милка Вулетић и Милена Милићевић и мањи број Срба из Метохије.

Божићна литургија јутрос је служена и у осталим манастирима и црквама на Косову и Метохији.

Вулин је са сарадницима и појединим представницима Срба у косовским институцијама у основној школи "Јанко Јовићевић" уручио малишанима божићне пакетиће и њима и њиховим родитељима честитао Божић.

У изјави новинарима је подсетио да је пре три године Србија тражила да се истрага о убиству деце из Гораждевца на реци Бистрици, које се догодило 2003. године, поново покрене, али да је речено да нема нових доказа.

"Ево пре неколико дана смо имали покушај убиства у Гораждевцу, поново се пуцало у Гораждевцу. Надам се да за то не фали доказа, да бар истрага може да се спроведе до краја и да ћемо бар за то знати ко су починиоци, ко су људи који су поново покушали да убију гораздевачку децу", рекао је Вулин.

Вулин је у изјави Танјугу рекао да се на празник не захтева, већ да на празник може да се моли, због чега је замолио међународну заједницу да се сети обавеза које је преузела у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

"Молим је да обезбеди повратак за све који су икада расељени са КиМ, молим их да све оно што желе и што чине својим држављанима и својим грађанима да то раде и на КиМ. Само тако ће и данашњи празник и сваки други празник бити исти за Србе на Косову и Метохији као што треба да буде за свако људско биће", рекао је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво