Вербић: Отвореним подацима до ефикасније просвете

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић изјавио је да је један од приоритета формирање база података који ће бити транспарентни и доступни јавности, јер је то најбољи начин за ефикаснији и одговорнији рад министарства и квалитетније образовање.

"Ми и даље немамо важне базе података, до пре годину дана нисмо знали ни тачан број запослених, али ћемо их покренути у догледно време и учинити доступним путем интернета, како би првенствено растеретили министарство", рекао је Вербић.

На скупу "Отворени подаци за ефикасност, одговорност и развој", Вербић је рекао да Министарству просвете дневно стигне 97 захтева за различитим подацима, од финансијских планова до информација о запосленима.

Он је истакао да су доступни и транспарентни подаци од кључне важности за смањивање јаза између државе и иновативне заједнице, јер су за научну заједницу "отворени подаци развојни потенцијал".

"Када неко дође у Србију он каже како је ово лепа земља и како смо лепи људи, а не кажу да смо паметни. То хоћу да променимо, да неко дође у Србију како би украо неко добро решење, а отварањем података научној заједници то ће бити и могуће", рекао је Вербић.

Помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Сава Савић изјавио је да је један од приоритета државе развој академске мреже и доступност интернета у школама, како би се формирала неопходна база знања.

Додао је и да Министарство телекомуникација ради на успостављању дигиталне инфраструктуре, за коју је било важно успостављање дигиталног телевизијског сигнала јер је омогућио брзи интернет у руралним срединама.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Дражен Маравић најавио је да би до краја године у скупштинску процедуру требало да уђу закони о општем управном поступку и електронској управи, који су неопходни за ефикасно отварање података.

Скуп у Београду је организован под покровитељством УНДП, чија је представница Стелијана Недера нагласила да се отварањем података прави модерна влада, а да ће јавност владиних података омогућити и ефикаснији рад цивилног друштва.

Представница Светске банке у Србији Светлана Вукановић поручила је да ће отворени подаци омогућити повољнију инвестициону климу и развој ИТ технологије, чиме ће се остварити вишемилионска корист.

Како је описано на конференцији, грађани су тренутно "курири" који се крећу од шалтера до шалтера и плаћају папире, иако они већ постоје у електронским базама података, али не могу да их користе све институције јер нису умрежене.

Отварањем података, таква слика Србије требало би да се промени, јер би сви подаци били јавно доступни путем интернета, па не би било потребе за додатним трошковима и одласком на шалтере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво