ДСС подноси 63 амандмана на Предлог статута Војводине

Статутом се не може ширити аутономија Војводине ван уставних норми, нити она може да има елементе државности, каже председник ДСС Војислав Коштуница.

Председник странке Војислав Коштуница је рекао ће амандмани бити "понуђени" на седници Скупштине Војводине и указао да ће, уколико примедбе не буду усвојене, "дефинитивну оцену  морати да донесе Уставни суд Србије".

ДСС је пошла од поштовања пуне државности Србије, уз настојање да Војводина добије максимално могућу аутономију у датим уставним оквирима, нагласио је Коштуница, истакавши да је та странка, поред амандмана, сачинила још два документа о највишем правном акту покрајине - правну анализу понуђеног документа и свој предлог статута.

"Статутом Војводине се, после усвајања Устава Србије и више системских закона, наставља са изградњом правног устројства земље. Статутом се не може ширити аутономија Војводине ван уставних норми, нити она може да има елементе државности", нагласио је Коштуница на конференцији за новинаре.

Лидер ДСС-а је оценио да су из Нацрта статута избачене поједине неуставне одредбе, али да су у званичном Предлогу, који ће разматрати Скупштина Војводине, добар део њих остао.

Председник Покрајинског одбора ДСС-а Зоран Лончар је навео и конкретне замерке понуђеном тексту, које су само делом терминолошке, а у већини случајева суштинске.

Према мишљењу стручњака ДСС-а, Војводина не може да буде одређана као део система европских регија, јер тога нема у Уставу, а Нови Сад није главни град, јер престоницу имају само вржаве, већ седиште покрајинске администрације.

"Територија Војводине је одређена Законом о територијалној организацији Србије и не може се мењати статутом. То значи да је неуставно формирање три војвођанска управна округа, као и одлучивање о територији референдумом", рекао је Лончар.

ДСС, сем тога, има примедбе и на одредбе о службеној употреби језика и писма, о међународној сарадњи Војводине, њеним надлежностима, организацији власти, избору судија, мањинским правима.

У предлогу статута те странке се не помиње покрајинака влада, већ Извршно веће, нема министара, нити Војвођанске академије наука, развојне банке и другог.

"У Уставу се спомињу националне мањине, а не националне заједнице као што је случај у Предлогу статута, а није логично да мањине у Војводини имају нека додатна права у односу на мањине у другим деловима Србије. Најзад, војвођански симболи, грб и застава, морали би да показују да је покрајина део Србије", закључио је Лончар.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво