Вучић: Заједнички захтев за помоћ и подршку од ЕУ

Премијери држава региона учествовали су на Бечком економском форуму у Тирани. Председник Владе Србије Александар Вучић, који је говорио после домаћина, албанског премијера Едија Раме, поручио је да захтев за помоћ и подршку Европске уније мора бити заједничка.

Поред Вучића и Раме, на форуму учествују премијери Црне Горе, Босне и Херцеговине и са Косова, преноси Танјуг.

"Коначно смо се договорили о два веома важна питања – заједничком циљу за све нас, а то је европски пут, и о пуноправном чланству у ЕУ. То се не може очекивати сутра, има доста ствари које треба обавити пре тога", рекао је премијер Вучић.

Државе региона морају више да раде заједно, да заједно наступају пред европске институције и заједно траже што је потребно.

"Ако не можемо добити помоћ и подршку ЕУ, морамо да покушамо да урадимо колико год можемо заједно сами", рекао је премијер.

Српски премијер је говорио и о заједничким инфраструктурним пројектима.

"Предложио сам Едију Рами и Милу Ђукановићу да потпишемо заједничке пројекте, да одемо у Брисел и затражимо подршку за те пројекте и, ако не добијемо, онда ћемо са српске стране бити спремни да почнемо нашим средствима да их финансирамо", навео је председник Владе.

Вучић је објаснио да је стање у српском буџету боље него раније.

"Ако бисмо добили средства од ЕУ, то би било важно јер бисмо повезали земље, народе, створили бољу економску ситуацију и могли бисмо заједно наступати на трећим тржиштима. Можемо да понудимо многе наше производе на тим тржиштима. Треба да искористимо ту прилику за унапређење наших економија", навео је Вучић.

Премијер је уверен да је и на плану размене младих између земаља Западног Балкана могуће урадити више.

"Све наше земље су и највећи извозници људи и имамо високе стопе незапослености управо међу младима. То је нешто против чега се морамо борити заједно", рекао је Вучић и указао да је то једино могуће заједничком сарадњом. Вучић је навео и да је Србија спремна за интегративне процесе на Балкану.

"Мислим да треба да наставимо са том иницијативом. Србија је била упориште стабилности и надамо се да су и остали задовољни нашим ставом. Надам се да ћемо урадити више за наш народ и регион", навео је премијер.

"Када се придружимо ЕУ, нећемо бити најсиромашнији део ЕУ. Желимо да будемо што више успешни и управо из тог разлога спроводимо економске и друге реформе, а то је немогуће без регионалне сарадње", каже Вучић. То, додао је, важи за шири регион Југоисточне Европе.

Србија је, истакао је, спремна да третира конкретна питања и да заједно наступи пред институцијама у Бриселу, али и сама да предузима кораке како би унапредила живот грађана и повезаност региона.

"Народи ће то изузетно ценити", рекао је Вучић напоменувши да популарност Европске уније у Србији расте. Помиње се, навео је, умор од проширења, али је додао да то не може да коментарише јер "није експерт".

Скуп у Тирани, указао је премијер, представља "крик свих учесника" и позив ЕУ и Европској комисији да анализира ситуацију, добро је сагледа и на прави начин оцени – да нам помогне и боље и више.

На питање модератора форума, некадашњег шефа немачке дипломатије Јошке Фишера, шта премијери региона очекују од предстојећег Самита о Западном Балкану, који ће крајем августа бити одржан у Бечу, Вучић је рекао да је грађанима потребно "нешто опипљиво, неки конкретни резултати".

"Доћи ћемо у Беч кроз два месеца и надам се да ћемо имати нешто да понудимо и покажемо канцеларки (Ангели) Меркел и свима нама, а пре свега нашим грађанима. Да кажемо: 'У реду, направили смо заједничке пројекте, који се вежу за изградњу путева и пруга'", навео је премијер и додао да су најважнији пројекти у региону дефинисани и договорени још на састанку са комесаром Јоханесом Ханом у Бриселу.

Према његовим речима, убрзавање европских интеграција за све у региону јесте нешто што је веома важно за овај део Европе, јер регион Балкана је и даље "рањив и суочен са доста политичких и економских проблема".

И албански премијер Еди Рама истакао је да од бечког скупа очекује већу пажњу и помоћ ЕУ.

 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво