Јоксимовићева: Очекујемо позитиван сигнал из Брисела

Србија пуно ради и очекује позитиван сигнал из Брисела у виду отварања првих поглавља у преговорима са ЕУ, изјавила је министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у разговору са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Давенпортом и амбасадорима држава чланица ЕУ. Јоксимовићева је нагласила да је Србија чврсто опредељена да напредује у процесу приступања, што потврђују досадашњи резултати.

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је, у разговору са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Давенпортом и амбасадорима држава чланица ЕУ, истакла да дијалог Београда и Приштине није лак ни једноставан, али да Београд не тражи ревизију Бриселског споразума већ да Влада инсистира да се кроз политички дијалог решавају сва питања, преноси Танјуг.

Каже да је Србија много урадила на том пољу и да исто очекује и од Приштине.

Јоксимовићева је са шефом делегације ЕУ Мајклом Давенпортом и амбасадорима држава чланица ЕУ разговарала о тренутном стању у процесу приступања Србије ЕУ, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе за сарадњу са медијима.

Јоксимовићева је изразила очекивања да ће коментари на трећи нацрт акционих планова и поглавља 23 и 24 бити позитивни и додала да је Србија већ основала институције које су другим државама биле услов за отварање тих поглавља.

Амбасадори су, како је саопштено, похвалили труд и рад који Влада улаже у процес приступања и истакли важност састанака на којима долази до размене ставова.

Такође су нагласили да је видљиво колико Србија активно ради и доприноси одржању стабилности региона и унапређењу регионалне сарадње.

Позитивно су оценили и најаву формирања ужег преговарачког тима пре отварања поглавља, чиме Србија, како су истакли, шаље снажну политичку поруку посвећености европском путу.

Интензивне консултације о преговарачком тиму

Министарка је изјавила да су у току интензивне консултације о преговарачком тиму и изразила уверење да ће тај тим бити формиран пре отварања првих поглавља.

Тим ће, како је рекла, чинити углавном људи из администрације који су већ укључени у процес преговарања са ЕУ, али и људи из академске заједнице и цивилног сектора.

"Ми ћемо свакако прва поглавља дочекати са преговарачким тимом и просто ми је интересантно да чујем толике критике на рачун неформирања преговарачког тима сада, а не у тренутку када је заиста требало да буде формиран. То су већ питања на која би неко други требало да одговори", рекла је Јоксимовићева.

Подсетила је да је прича о преговарачком тиму стара тема која се, како је рекла, провлачи кроз медије и то на један прилично неадекватан начин.

"Стоји критика да преговарачки тим није на време формиран, али морам да вам кажем да оног тренутка кад је изабран шеф преговарачког тима, требало је да буде изабран и преговарачки тим. Пошто се то није десило, скрининг је кренуо, наше преговарачке групе су добро радиле свој посао, што је и Европска комисија потрврдила", рекла је министарка за Танјуг.

Министарка додаје да су цивилни сектори НВО укључени у преговарачки процес Србије са ЕУ.

"То је тако у свим земљама било. Негде су НВО биле укључене мање, негде више, ми смо углавном преузели словеначки модел, с тим што смо сарадњу са националним конвентом преузели по угледу на Словачку", навела је министарка Јоксимовић. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво