Читај ми!

Федерика Могерини у Београду

Висока представница ЕУ Федерика Могерини састала се у Београду са председником Србије Томиславом Николићем, председницом Народне скупштине Мајом Гојковић и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем. Србија игра значајну улогу на међународној сцени, имајући у виду председавање ОЕБС-ом, наводи Могеринијева.

Главна тема разговора Федерике Могерини са српским званичницима је дијалог Београда и Приштине и примена постигнутих договора.

Шефица европске дипломатије разговарала је са председником Србије Томиславом Николићем, који је поручио да је Србија посвећена чланству у ЕУ.

Током сусрета са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, констатован је напредак Србије у европским интеграцијама. Дачић и Могерини су изразили очекивање да ће ускоро бити отворена прва преговарачка поглавља.

Главне теме разговора биле су европске интеграције Србије, дијалог Београда и Приштине, председавање Србије ОЕБС-у, као и актуелна ситуација у Украјини, саопштило је Министарство.

Недавни завршетак процеса скрининга и позитивна и избалансирана резолуција Европског парламента о европским интеграцијама Србије 2014. године само су неки од показатеља успешности овог процеса, оцењено је у разговору.

Такође, афирмативно је оцењена улога Србије у региону, нарочито на билатералном плану.

Висока представница ЕУ Могерини оценила је досадашње председавање ОЕБС-у као веома успешно и изразила је спремност да се настави добра сарадња ЕУ и ОЕБС, наведено је у саопштењу.

Федерики Могерини је председница Скупштине Србије Маја Гојковић пренела да је Србија посвећена европском путу и да је улога Народне скупштине у том процесу веома значајна.

Председница парламента је, како се наводи, додала да је Народна скупштина у протеклом периоду усвојила многе рефомске законе и да континуирано ради на усаглашавању законодавства са европским.

Могеринијева се сагласила да је улога Народне скупштине веома значајна у процесу европских интеграција.

Висока представница је истакла да рачуна на заједнички рад Србије и ЕУ у месецима и годинама које долазе у процесу европских интеграција оцењујући да је руководство Србије посвећено овом циљу.

Могеринијева је такође рекла да ЕУ цени улогу Србије у региону и нагласила да су у претходном периоду учињени велики, чак историјски кораци, у области регионалне сарадње. Навела је и да Србија игра значајну улогу на међународној сцени, имајући у виду председавање ОЕБС-ом, наведено је у саопштењу.

Чланови Одбора за спољне послове и Одбора за европске интеграције разговарали су са Федериком Могерини која је у тим разговорима похвалила напоре које Скупштина улаже у процес усклађивања домаћег законодавства са правом ЕУ, али и улогу коју Србија има у процесу интеграција целог региона Западног Балкана.

Федерика Могерини је рекла како верује да ће током ове године бити отворена поједина преговарачка поглавља и истовремено се интересовала за став јавног мњења по питању процеса европских интеграција.

Председница Одбора за спољне послове Алексадра Ђуровић и председник Одбора за европске интеграције Александар Сенић упознали су Могеринијеву са улогом коју Народна скупштина и одбори којима председавају имају у процесу европских интеграција, истичући да у парламенту постоји консензус свих политичких партија по питању приступања ЕУ.

Говорећи о примени Бриселског споразума, Могеринијева је навела да су помаци у његовој имплементацији очигледни, али да треба наставити интензиван политички дијалог Београда и Приштине како би се омогућио нормалан живот за све грађане на Косову и Метохији.

Са Могеринијевом се састао и премијер Александар Вучић.

Током посете Београду Могеринијева ће одржати и говор студентима Универзитета, најављено је из Брисела.

Посета шефице дипломатије ЕУ уследила је месец и по дана након последње рунде дијалога у Бриселу, када је постигнут договор о правосуђу. Могеринијева је претходно посетила Приштину.

Могеринијева је у интервјуу за лист Данас одбацила тврдње да ЕУ "гледа кроз прсте" Србији када је реч о унутрашњим реформама, због спремности Београда да се реши питање Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво