Став према одлукама ЕУ од случаја до случаја

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић изјавио да је Србија ради заштите свих државних интереса принуђена да се према одлукама ЕУ постави од случаја до случаја. Наставићемо да водимо независну спољну политику чији је централни стратешки приоритет прикључење ЕУ, поручио Јеремић.

Ради заштите свих државних интереса принуђени смо да се према одлукама ЕУ поставимо од случаја до случаја, рекао је министар спољних послова Вук Јеремић.

"Према одлукама ЕУ се понашамо тако што пажљиво сагледавамо садржину сваке од њих, а у великој већини случајева им се и прикључујемо", рекао је Јеремић "Политици".

Према његовим речима, "када бисмо по аутоматизму подржавали све одлуке ЕУ у чијем доношењу не учествујемо, престали бисмо да имамо било какву аутономију у спољној политици".

"Наставићемо да водимо независну спољну политику која за централни стратешки приоритет има прикључење ЕУ. У овом тренутку, у циљу заштите свих државних интереса, принуђени смо да се према одлукама ЕУ поставимо од случаја до случаја", истакао је он.

Јеремић је додао да треба учинити све да се до краја године стекну непходни услови да подношење захтева за чланство у ЕУ буде успешно.

Министар је рекао да се до сада никоме у Европи није десило да му кандидатура буде одбијена, и да се нада "да неће ни нама".

Јеремић је рекао да је Србија изложена спољним притисцима по многим питањима, али они никада нису били, нити верује да ће бити, пресудан фактор у процесу одлучивања у оквиру владе.

"Према информацијама до којих је дошло Министарство спољних послова Србије више од 30 земаља Африке, муслиманског света и Карипског архипелага у протеклих неколико месеци изложено је великом притиску Приштине да признају независност Косова. Кулминација тог притиска десиће се на Генералној скупштини УН која је почела пре неколико дана у Њујорку", рекао је Јеремић.

"Биће то борба за сваки глас, за сваку земљу. Приштина се већ неколико месеци добро спремала за наступ у Њујорку Последњих неколико месеци и ми смо врло активно ангажовани у наступу према тим земљама. Кулминација наших напора ће се десити током Генералне скупштине. Делегација Србије на челу са председником Тадићем ће имати тежак посао, али сам оптимиста да ћемо изаћи као победници као што је то био случај прошле године", објаснио је министар.

Јеремић је истакао да смо намерени да ставимо тачку на домаћу и међународну дебату о томе којим путем иде Србија.

Чланство у ЕУ стратешки циљ

Након подношења кандидатуре више неће бити дилеме - стратешки циљ наше спољне политике је чланство у ЕУ, рекао је министар.

Влада има јединствену спољну политику, и све одлуке које смо до сада донели су биле усаглашене у државном врху, истакао је Јеремић.

Према његовим речима, учинили смо све да критеријуми неопходни за либерализацију вижног режима буду испуњени.

"Мислим да имамо разлога за оптимизам. У следећој години ће, по свој прилици, грађани Србије моћи да без виза путују у ЕУ и да се после дужег времена осећају као сав нормалан свет".

Он је истакао да "Србија никада, ни под каквим околностима и ни по коју цену неће пристати на било који чин који би за свој ефекат могао имати промену нашег става о Косову, који је зацртан у Уставу и потврђен у Скупштини Србије, границе између Србије и Косова никада неће бити".

"Модалитети трговине преко административне линије разграничења су нешто што је прецизно дефинисано Резолуцијом 1244 и планом од шест тачака генералног секретара УН, који је потврђен у Савету безбедности. Све што будемо радили ни на који начин неће довести у питање наш принципијелни став о једнострано проглашеној независности Космета и биће у пуном складу са одлукома СБ", истакао је Јеремић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво