Читај ми!

Вучић: Не одустајем ни за јоту од реформи

Србија је коначно и суштински кренула у економске реформе и то више није празна прича као у претходних 13 година, рекао је премијер Александар Вучић. Поручио је да "ни за јоту" неће одустати од спровођења реформи и мера фискалне консолидације.

Премијер је на конференцији за штампу објаснио да је Влада упркос притисцима и протестима донела одлуку да усвоји Закон о раду и Закон о ПИО, и истакао да ће то бити једна од ствари којима ће се Влада похвалити за 100 дана рада.

Председник Владе се захвалио министру финансија Лазару Крстићу који је поднео оставку, и истакао да није било свађе са њим око пара, плена или сујете.

"Ми се слажемо, све што је Лазар рекао је тачно. Србију су упропастили неодговорни политичари неодговорним одлукама", истакао је Вучић. 

Поручио је и да "ни за јоту" неће одступити од спровођења економских реформи и мера фискалне консолидације, да неће попустити ни пред притисцима, те да нема више преговора.

"Ни за јоту Влада неће да попусти. Нећу да попустим ни случајно. И тачка", рекао је Вучић.

Изнео је податак да су од 2007, пре избора 2008. године, до краја 2012. пензије укупно порасле 72 одсто, а само у 2008. години ванредно 22 одсто, без икаквог економског оправдања и разлога.  

Премијер је, поводом протеста синдиката у Немањиној за време усвајања измена закона о раду и о пензијском и инвалидском осигурању, рекао да је наложио да се полицијско обезбеђење повуче.

"Не видим шта ћете урадити, да запалите зграду? Ја мишљење нећу променити", рекао је Вучић.

Навео је и да данас "безобразно" питају за задужење државе управо они који су је и задужили дижући пензије и плате, што нас је коштало 6,7 милијарди евра.

"Да није било таквих неодговорних људи, јавни дуг био би нижи за трећину и износио би 45 одсто БДП-а. Таква неодговорна политика довела је Србију у ситуацију да предузима тешке мере", објаснио је Вучић.

Највише људи изгубило посао у приватном сектору 

Говорећи о Закону о раду, премијер је рекао да су закон који је важио од 2005. године али и лоша политика оних који су је водили, довели до тога да нам је број запослених опао за 354.000 људи.

Навео је и да највише људи није остало без посла у јавном сектору, већ у приватном.

"Неки су штитили позиције, синдикална права, лимузине а раднике нису штитили", рекао је премијер.

Вучић је нагласио да је Влада Србије утврдила нови, модеран закон о раду, који ће поздравити инвеститори, закон који ће омогућити да млади добију посао и који ће штитити сва права доброг радника.

Поручио је и да је "доста било тога да се музе држава" и да се "отима од државе".

Говорећи о изменама Закона о ПИО, истакао је да су измене такве да ћемо 2032. године, дакле тек за 18 година, "бити не много далеко од марљивости Црне Горе и Црногораца".

"То је све што имам да кажем", рекао је Вучић.

Премијер је навео као пример да по новим законским решењима ни његова секретарица запослена у Министарству одбране, нити секретарица министра полиције неће имати бенефицирани радни стаж, јер није реч о војницима или полицајцима.

Рекао је да је сагласан са мерама које је предлагао и Крстић, и ММФ и Светска банка, али да није у стању да их спроведе у овом тренутку, нити у толиким цифрама онако како је министар Крстић предлагао.

"У сваком случају, донећемо и закон о приватизацији и о стечају пре истека 100 дана рада Владе, што ће бити највећи реформски подухват у модерној историји Србије и што ће и поздравити сви у свету и они који разумеју шта реформе значе", закључио је Вучић.

Србија неће банкротирати 

Премијер је рекао да Србија неће банкротирати, јер ће Влада водити озбиљну политику. Међутим, истакао је да би се банкрот догодио да је настављено са прихватањем погубних одлука зарад победе на изборима или формирања Владе.

Вучић је истакао да је поносан што нема скривених тачака у буџету, као што је некада била "Железара Смедерево" или "Србијагас", већ Влада јасно приказује јавности и од ње не крије ништа што се дешава.

"Увек смо имали један стварни дефицит, а један за јавност, један за ММФ и један којим смо лагали народ", приметио је премијер.

"Наставићемо тешке мере, али разумем Крстића, јер он сматра да је потребно да уштедимо одмах више од милијарду динара, а то је могуће само ако оволико смањимо плате и пензије колико је он тражио", рекао је Вучић.

Навео је да то није питање његове политичке судбине или шта ће рећи пензионери или радници у јавном сектору, подсетивши да је већ уведен солидарни порез, већ да је питање спроводивости и да ли Влада може то да уради.

"Ја нисам био у стању да то спроведем, али ћемо се и даље борити, борићемо се и кроз мере фискалне консолидације", рекао је Вучић.

Како је додао, Крстић ће помоћи министарки Кори Удовички у разговорима са ММФ-ом, са којим се споразум очекује пре краја године.

Вучић је за Крстић рекао да је један од оних са којима је најближе сарађивао, да се нада да ће и даље радити заједно, само у другачијем капацитету.

Премијер је замолио медије да буду објективни, да "нападају Владу колико хоће, али да не говоре народу да нешто у домаћој привреди вреди стоструко више него што објективно вреди".

Као пример навео је "Сартид", за који је рекао да неће бити продат за долар, како се то наводи у медијима, јер га нико неће ни по тој цени.

"Платићемо милијарде долара да га неко узме. Ево вам 30.000.000 долара, само немојте да отпуштате људе", рекао је Вучић и додао да је његова грешка била што није прихватио Крстићев предлог пре три месеца да се "Железара" затвори и отпусте сви радници, јер држава месечно губи 8.500.000 долара.

Иста случај је, навео је премијер, и са спортским клубовима Црвена звезда и Партизан.

"Неће нико да их приватизује, јер то не вреди ништа, али хоће да музу државу", рекао је Вучић и закључио да је са тим готово и да то више неће бити могуће.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара