Министар Крстић поднео оставку

Министар Лазар Крстић поднео је оставку, али остаје специјални саветник премијера Александра Вучића. Душан Вујовић ће привремено преузети ресор финансија. Претходно је Влада усвојила нацрте закона о раду, пензијском и ивалидском осигурању и Закона о отклањању последица поплава.

Лазар Крстић је саопштио да је поднео оставку на место министра финансија у Влади Србије.

Крстић је, после седнице Владе на којој су усвојени и нацрти прва два реформска закона - о раду и о пензијском и социјалном осигурању, саопштио да се о оставци договорио с премијером Александром Вучићем, а свој одлазак објаснио је чињеницом да премијер и министар финансија морају имати исти став према ономе шта треба урадити и у којим роковима.

"Мислим да премијер и министар финансија морају да имају потпуно исти приступ, не само око циља већ и начина на који ће се доћи до циља. Зато смо постигли договор да поднесем оставку на место министра финансија. Не чиним то лако, знам да је то у најбољем интересу земље", рекао је Крстић образлажући своју одлуку.

Како је рекао, биће на располагању Влади на који год начин то буде имало смисла, и захвалио се на подршци коју је имао.

Рекао је да се залагао за готово немогућ програм у нашим условима - укључујући смањење плата и пензија, број запослених и тржишну цену струје.

"Тражио сам да се спроведе тежак програм, незамислив за наше услове, а само неке ставке су смањење пензија од 20 одсто - минимум, смањање плате у јавном сектору од најмање 15 одсто, отпуштање у наредне две године 160.000 људи и оно што сада мора да се деси после поплава је повећање струје од 30 одсто", рекао је Крстић.

"Поред структурних реформи, које нису само закони и њихова примена, потребно је и енергично решавање питања предузећа у реструктурирању, што повлачи питање и 'Србијагаса' и то са прогресивним роковима што би значило - ако се не пронађе партнер, да Влада преузима судбину запослених", додао је Крстић.

Први реформски закони у последњих девет година

Према његовим речима, Влада је усвојила измене закона о раду и о пензијском и инвалидском осигурању, што су први истински реформски закони усвојени у последњих осам или девет година.

Крстић је на заједничкој конференицији за новинаре у Влади са премијером Вучићем, рекао да је то велика ствар за Србију, за побољшање стања у јавним финансијама, али и сигнал потенцијалним ивнеститорима да је Србија озбиљна у спровођењу реформи које нису лаке.

"Људи у овој соби нису криви за тешку ситуацију, али запао нам је тежак задатак да се са тим суочимо. Постао сам министар пре 10 месеци, преузео одговорност и част ми је што у томе учествујем. Успели смо да народу Србије коначно и први пут представимо ствари какве јесу, а то није био случај све до октобра прошле године", рекао је Крстић.

Према његовим речима, то је велика ствар и захвалан је премијеру Александру Вучићу као премијеру, а претходно првом потпредседнику владе, што му је омогућио да са својим тимом то и учини.

Истакао је да је као резултат тога и најављених реформи наша цена задуживања на историјском минимуму када је реч о трговини обвезницама на међународном нивоу. Крстић је додао да је пут пред нама тежак и истинито болан.

"Ово је рачун који је ова влада морала да плати. То настаје из неколико политичких одлука, као што су повећање пензија ванредно од 22 одсто прво пре избора, а онда и након формирања коалиције. Нереална динамика раста плата у јавном сектору која није пратила оно што је био пад БДП-а и у тренутку када је приватни сектор изгубио, по неким проценама, и 40.000 људи, запошљавање у јавном сектору", навео је Крстић.

Како је додао, није имао илузију да су ове одлуке биле у потпуности политички мотивисане.

Крстић је рекао да нема сумње и да у потпуности верује премијеру Вучићу да желе исту, здраву и реформисану Србију, и убеђен је да ће Влада на томе радити ма колико то било тешко.

"Нажалост, то значи да оно што би било много мање да је спроведено 2009. и 2010. године када су га спроводиле друге земље у Европи, сада је много веће. Ипак, ми имамо различите приступе око динамике којом Србија може и треба да дође до свог циља. Премијер има меко срце. Ја не сумњам да нико не разуме боље од њега шта је могуће створити и како", истакао је Крстић.

Крстић сматра да мере које је поменуо треба да буду спроведене одмах и у пуном обиму.

број коментара 39 Пошаљи коментар
(недеља, 13. јул 2014, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

Dinkić

Još bi nam samo Dinkić falio. Njegova je priča završena i ne ponovila se.

(недеља, 13. јул 2014, 11:59) - Branko [нерегистровани]

Posledice

Nije gospodin Krstic izmislio toplu vodu, svaki dosadasnji ministar finansija je znao kako bi se najlakse resio ovaj problem ali kakve bi bile posledice.Nije problem u ministarstvu finansija, nas problem je ekonomija i tu trebe traziti resenja.

(недеља, 13. јул 2014, 10:56) - anonymous [нерегистровани]

Rade

Svaki rez je bolan, ali nije sve sto zaboli ujedno i lekovito. Umesto retoricke opsesije oko tzv "bolnih rezova" treba vise fokusa i paznje usmeriti na iznalazenje inteligentnih resenja, od kojih ce neki boleti a neki ne. Svako moze smanjiti penzije i povecati cenu struje za 20-30%, za to ne treba nikakva posebna skola. Predlozene mere bi ministru finansija smanjile deficit, ali bi pritom i drasticno smanjile proizvodnju ionako izmucene privrede i smanjile bi i potrosnju stanovnistva cija je kupovna moc i sada vec na samom dnu Evrope.

(недеља, 13. јул 2014, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Bolan rez

Srbija ima potencijal da bude bogata zemlja. Ali ako. Gdje je to bogatstvo. Pa ljudi treba da rade a ne da cekaju penzijice koje ce dati svojim studenticama i studentima da trose. Tolika zemlja stoji ne iskoristena. Rusi traze sve vise i vise razne robe.Nasi trgovci posto nema prasica sira i kajmaka voca i povrca snalaze se pa uvoze sumljivu robu.
Bolan rez je taj da ako radis imaces sve ako ne radis nece biti nista ili skoro nista. Sve pare treba usmjeriti na podrsku novim preduzimacima i praviti sto vise nove vrijednosti.

(недеља, 13. јул 2014, 09:18) - anonymous [нерегистровани]

Raskorak

veliki snovi a male mogucnosti. Kad ce da se uvidi da tu nema uslava za americku ekonomiju.

(недеља, 13. јул 2014, 08:42) - Državni Posao [нерегистровани]

Kud plovi ...

Svi žele reforme, ali da počnu od drugih ... Gde nađoše ovolike poštene koji, pod bremenom neuspeha, sami daju ostavke?

(недеља, 13. јул 2014, 08:29) - anonymous [нерегистровани]

Министар Крстић поднео оставку

Ako nešto vrediš,problem si uočio i shvatio, rešenje si pronašao,ali ne možeš sam i da ga realizuješ (bez Vučića ne sme se ništa), tada je prava odluka zahvaliti se na poverenju. Samo me čudi da ostaje da savetuje Vučića kao da to do sada nije radio i kao da se zbog saveta koje je ovaj odbijao nisu razišli u vladi . Čudno.

(недеља, 13. јул 2014, 07:22) - anonymous [нерегистровани]

Opet dobro

dugo je izdrzao.

(недеља, 13. јул 2014, 03:00) - Драган [нерегистровани]

Благо вама

Наравно сад сви паметни а кривац су Крстићева "младост", "неискуство", и "америчка школа". Па пре њега имасте и искуство, и зрелост, и домаћу школу само паре што вам фале. Штета што не расту на дрвету па да сви орни радници узму болавање да беру.

Противити се смањењу личних примања је лако само објасните одакле да се финансира све то.

Сад ће да траже неког новог стручњака. Надам се да тај или та има и докторат алхемије јер једино то може да спасе српску финансијску ситуацју. Бар доктора имамо ко плеве.

(недеља, 13. јул 2014, 01:38) - anonymous [нерегистровани]

Shvatio čovek

Da se u ekonomiji ne radi samo o ekonomiji nego da ima i dosta stvari na koje kasnije ne bi mogao da bude ponosan. Ništa novo, znali smo mi dobro da nam sleduje mrak i samo mrak. Na žalost, tako je. Na veliku žalost svih nas.