Читај ми!

Мркић о повлачењу тужби Србије и Хрватске

Србија спремна да повуче тужбу против Хрватске пред Међународним судом правде у Хагу чим Хрватска повуче своју тужбу, каже министар Иван Мркић.

Министар спољних послова Иван Мркић изјавио је да је Србија спремна да повуче тужбу против Хрватске пред Међународним судом правде у Хагу - чим Хрватска повуче своју тужбу.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

"Тај проблем треба решити зарад будућих генерација и не компликовати га додатним захтевима које би обе стране могле да имају", рекао је Мркић гостујући у емисији "Око" на РТС-у.

Ми добро стојимо у односима са Хрватском, рекао је Мркић и напоменуо да је у редовним контактима са хрватском министарком европских и иностраних послова Весном Пусић.

Има ту проблема из прошлости, ми покушавамо да их решавамо, не бежимо од проблема, али не желимо да то обележава наше односе када имамо заједничке циљеве, рекао је Мркић.

Упитан о условима Хрватске за повлачење тужби, Мркић је рекао да и Србија има много основаних захтева, од враћања имовине и повратка расељених, до чињенице да је из Хрватске у једном дану отишло 250.000 људи.

"Ми ћемо увек реаговати на инциденте, ствари које су ружне и које не би требало да се дешавају у будућности", рекао је Мркић.

Говорећи о односима са Турском, Мркић је напоменуо да је Министарство приметило да та земља "бива врло експонирана" у промоцији косовске независности, што им је и пренето у билатералним разговорима.

"Ми нисмо хтели да прекинемо билатералне односе и наставићемо да развијамо односе са Турском, која је регионална, врло значајна сила која тежи чланству у Европској унији", рекао је Мркић.

Што се тиче трилатералне сарадње (Турска, Босна и Херцеговина и Србија), Мркић истиче да је председник Томислав Николић јасно рекао да очекује извињење турског премијера.

Ми за сада не планирамо никакве акције у формату трилатерале, што не значи да кваримо билатерне односе са Турском и Босном, објаснио је Мркић.

Мркић је рекао да Србија као приоритетан правац својим спољнополитичких активности има Европску унију, потом односе у региону, односе са највећим силама у свету, не заборављајући земље као Бразил, Индију или земље Залива.

Министарство спољних послова је у најтешњој сарадњи са шефом преговарачког тима Тањом Мишчевић, преговарачким тимом и Канцеларијом за европске интеграције, рекао је Мркић.

Мркић је рекао да је Косово по Уставу и закону део Србије, али да је Министарство у спољнополитичкој димензији која "кроји" да буде заштићен територијални интегритет и суверенитет Србије.

Србија има изузетно пријатељство са Русијом, која подржава све што радимо и сигуран сам да када постанемо део ЕУ имаћемо још боље односе са Москвом, рекао је Мркић и додао да ће бити све у реду са изградњом гасовода "Јужни ток".

Мркић је потврдио да има предлоге за сва упражњена места амбасадора, али да то не би објављивао док не буде испуњена законска процедура.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво