Читај ми!

Посланичка питања и крај заседања

Завршена скупштинска расправа о амандманима на измене Закона о осигурању. Јесење заседање Скупштине Србије ће, након постављања посланичких питања на посебној седници, бити завршено уз интонирање химне "Боже правде".

16.00 - Почела седница на којој посланици постављају питања представницима Владе.

12.50 - Завршена расправа о амандманима на измене Закона о осигурању.

12.05 - Очекује се долазак премијера Дачића, вицепремијера Вучића и скоро свих министара, незванично сазнаје РТС.

10.15 - Почела седница Скупштине Србије.

Интонирањем химне "Боже правде" данас ће, по завршетку посебне седнице на којој посланици пропитују премијера и чланове Владе, бити завршено јесење заседање Супштине Србије.

Скупштина Србије завршила је претрес у појединостима предложених измена и допуна Закона о осигурању који предвиђа да се до краја наредне године продужи рок у којем су осигуравајућа друштва у обавези да раздвоје послове животног и неживотног осигурања.

Измене Закона ће ступити на снагу дан после објављивања у "Службеном гласнику", уместо уобичајених осам дана касније.

О тим изменама, као и о друге две тачке дневног реда - предлогу аутентичног тумачења два члана Закона о јавним предузећима и предлогу одлуке о избору члана комисије за контролу извршења кривичних санкција, посланици ће се изјаснити вечерас.

Сва четири амандмана на измене тог закона уложили су посланици ДС-а Срђан Миковић и Срђан Миливојевић.

Посланичка група УРС-а предала је Скупштини Предлог закона о локалним изборима којим се предвиђа да се градоначелници бирају директно, Предлог закона о територијалној организацији којим је предвиђено да општине Кикинда, Бор, Вршац и Пирот добију статус града и Предог закона о накнадама за коришћење јавних добара.

Бивши посланик УРС-а Предраг Марковић изјавио је да се Предлогом закона о локалним изборима предвиђа и да се две трећине одборника бирају непосредно, по већинском систему, а једна трећина по пропорционалном систему.

Посланици су и последњи дан јесењег заседања искористили да постављају питања Влади, сходно пословнику који ту могућност предвиђа за сваки уторак и четвртак.

Посланик Партије за демократско деловање Риза Халими питао је Владу на који начин ће обезбедити спровођење ванредног пописа становништва у општинама Медвеђа, Прешево и Бујановац, који је планиран за 2014. годину, с обзиром да су са те територије интерно расељени на подручју Косова и Метохије.

Њега је занимало и како ће се пописивати и "приличан број оних који су из општина Бујановац, Прешево и Медвеђа сада у земљама ЕУ где траже азил".

Посланик на листи ДС-а Петар Кунтић питао је Владу о мешовитој комисији за имплементацију Споразума о заштити мањина, а која се, према његовим речима, већ две године није састала.

Посланица ДСС-а Милица Војић Марковић интересовала се за средства која би требало да буду додељена библиотеци за слепе и слабовиде.

Посланик на листи СНС-а Марјан Ристичевић је питао да ли је тачно да је Дирекција за робне резерве "позајмила 25 милиона килограма кукуруза, а да ће јој бити враћено пет тона мање", као и да ли је "законито да службеници Скупштине Србије носе беџеве на којима, поред имена и презимена, пише и број њихових личних карата".

На крају јесењег заседања, Хор "Обилић" ће под диригентском управом Даринке Матић Маровић извести српску химну са скупштинске галерије.

У згради и на скупштинским степеницама биће распоређени гардисти Војске Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво