Вучић: Предложићу промену више министара

Главном одбору СНС-а предложићу промену више министара, а од коалициионих партнера очекујем исти ниво одговорности, рекао лидер напредњака Александар Вучић. Главни одбор странке следеће суботе донеће коначне одлуке о томе како ће бити извршена реконструкција целокупне извршне власти, каже Вучић.

Лидер Српске напредне странке Александар Вучић најавио је да ће та странка следеће суботе, 20. јула, одржати седницу Главног одбора на којој ће бити донете коначне одлуке како ће бити извршена реконструкција Владе Србије, јавних предузећа, јавних служби, целокупне извршне власти.

"Ми смо имали озбиљне, дуге разговоре, о циљевима, програму. Кључни циљ је запошљавање Србије, запошљавање грађана и спуштање нивоа незапослености испод 20 одсто", рекао је Вучић на конферецији за новинаре по завршетку седнице Председништва СНС-а.

Вучић је рекао да је данас разговарано о свим проблемима функционисања власти, као и о персоналним решењима.

"Нисмо у потпуности постигли сагласје о свему, али сам добио овлашћење да Главном одбору странке предочим мере и предлоге за политику и реконстукцију Владе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је од Председништва тражио оно што ће, како каже, тражити и од Главног одбора странке да прихвате најозбиљније промене, јер ово је први пут да једна влада без превеликог притиска јавности и опозиције расправља о сопственој реконструкцији.

"Мој предлог Главном одбору биће темељна реконструкција Владе. Мој предлог неће бити промена само једног министра, већ више министара", нагласио је Вучић и рекао да од коалиционих партнера очекује једнаку одговорност.

"Не мењају се људи зато што су лоши, већ се људи мењају због успостављања новог система одговорности. Ми себи постављамо озбиљне циљеве и одговорне циљеве", рекао је Вучић.

Говорећи о медијским спекулацијама о томе који министри ће бити смењени, Вучић је рекао да процене медија и опозиције нису биле увек исправне. "Данас и у суботу, ми ћемо говорити о себи, а могућа су многа изненађења", рекао је Вучић.

Лидер СНС-а је рекао да ће на седници Главног одбора покушати да провери да ли му страначки пријатељи верују када то говори, и да ли ће интерси Србије бити стављени испред интереса странке.

"Ја сам уверен да ћу добити подршку ГО, а ако не добијем сносићу одговорност. Анализирали смо наш рад, много тога доброг смо урадили, али ја увек анализирам недостатке и лоше стране и не правим хвалоспеве о сопственим успесима", поручио је Вучић.

Први човек СНС-а је истакао да су неки други "били мајстори за то, а нису били мајстори да ураде нешто за своју земљу и народ".

"Први сам говорио о манама у сопственом раду, о томе да код себе у последњих неколико недеља примећујем и грешке у раду и одрђени замор и шта то нисам стигао у Министарству одбране да урадим", рекао је Вучић.

Први човек СНС-а је истакао да је расправа на Председништву била отворена и да се говорило само о његовој оставци, што је он предложио.

"Нисмо о свему мислили исто, али се тиме поносимо, јер представљамо демокаратски уређену партију и 500 људи у ГО ће одлучивати о будућности СНС-а", истакао је Вучић.

Резултати су најважнији

"Мислим да оно што је за нас најважнија ствар, то је да постижемо резултате и да нешто урадимо за измучену земљу. За земљу у којој се економска политика водила тако што су продаване државне обвезнице и уништавани предузећа", истакао је Вучић.

Према његовим речима, вођени су ратови за које се знало да ћемо бити изгубљени и ова генерација мора да вади кестење из ватре и да решава објективне проблеме.

"Не могу да се смејем пред вама, јер не знам због чега могу да будем весео. Нису сви постигли исте резултате, неко ће на другом месту постићи бољи резултат, а неко има заиста објективне проблеме", оценио је Вучић.

Презцизирао је да није договорено који ће министри бити смењени, али да зна који ће бити његови предлози.

"Не знам шта ће усвојити Главни одбор, да је то било лако, ми бисмо то данас решили. Сигурно је да неће бити један или два министра", поновио је Вучић.

Говорећи о шефу преговарачког тима за приступање ЕУ, Вучић је рекао да очекује да буде он изабран у наредна два или три дана.

"Најпре желим да ми постигнемо договор у нашој странци зато што очекујем од наших људи да буду најодговорнији и увек сам то очекивао, јер њима је најтежи посао. То сито и решето мора да буде такво да зауставља много тога лошег и морате да пристајете увек на тешке ствари", поручио је Вучић истичући да разговори нису били лаки ни за кога.

"Пријатељима сутра морате да кажете хвала, обављајте неки други посао. Ја сам изабрао тежак пут, тежак је пут мојим сарадницима и пријатељима. Ми смо овде да бисмо нешто направили у Србији и лакше би нам било да се купамо на мору и уживамо, али неко ће нас питати за шест месеци шта сте то урадили", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је захвалан људима у Председништву који су рекли да су спремни да сносе одговорност и да ће остати уз СНС, без обзира на то каква ће бити њихова судбина у овом тренутку.

"Видели сте да сам говорио о нашој одговорности, никоме не желим да држим придике. Данас је мени била упућена примедба зашто ми да мењамо највише кад је најмање притужби на наше министре. Ми се не поредимо ни са ким. Радимо најбоље што можемо и то је наш посао", нагласио је Вучић.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(недеља, 14. јул 2013, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

Vlada.

Najbolje resenje su izbori, ne za drzavu, ali za Vucica jesu najbolje resenje. SNS sada da izadje na izbore, imala bi sasvim sigurno preko 50% glasova, 55-60%, tako da bi sami napravili vecinu i u drzavi bi bilo mnogo bolje.

(недеља, 14. јул 2013, 09:38) - Мирослав. Краг. [нерегистровани]

Вучићу, ви сте бирали министре

Народ вам верује и дао одрешене руке, почели сте добро, али до доброг има доста... да се сложе рогови у врећи око владе, да се оконча поступак око криминала и корупције иначе за сада је само маркетинг СНС.
Без увреде, са резервом примам све изјаве Водеће тројке, не могу да заборавим понашање задњих 10 година, није Србија позориште, данас једно сутра треће.

(недеља, 14. јул 2013, 03:24) - Lala1 [нерегистровани]

Rekonstrukcija

Osim promene ministara u vladi srbije, potrebno je preispitati rad zaposlenih u ministarstvima. U praksi se cesto desava da ministri jednostavno nisu dovoljno informisani o radu tj. produktivnosti zaposlenih u odredjenom ministarstvu.

(недеља, 14. јул 2013, 01:07) - anonymous [нерегистровани]

Ako

Ako vise ministara nisu obavili dobar posao onda treba da prvo premijer da ostavku jer ispada da vlada nije dobro radila.

(субота, 13. јул 2013, 20:40) - anonymous [нерегистровани]

1111

mislim da je u pravu,mlade i sposobne i one koji su ,imaju fakultetske doktorate.da zadrzimo pesak koji tece i ode u svet nepovratno.zamenit sve iznad nekih godina starosti i da idu u penziju.deca bre da nas zamene u parlamentu,funkcijama i direktorskim mestima.to pozdravljam i bice dobro,dace rezultate jer u suprotnom,gubi radno mesto.

(субота, 13. јул 2013, 18:31) - anonymous [нерегистровани]

bravo

.... ako uspete u onome sto najavljujete unapred bravo. Zaista bice prvi put pokazano da su ministri smenljivi kada lose rade.

(субота, 13. јул 2013, 18:16) - gela [нерегистровани]

ministri

Nece biti velike vajde ako samo Vucic smeni svoje ministre.

(субота, 13. јул 2013, 17:32) - anonymous [нерегистровани]

Pecencic

Potpuno se slazem i podrzavam gospodina Vucica, da Vlada moze i mora bolje da radi, posebno pojedini resori koji imaju katastrofalne rezultate u prethodnom periodu. Ne bih da nabrajam da slucajno ne budem shvacen kao politicki pristrasan ili mozda kao simpatizer naprednjaka. Naravno da ima i ministara koji nisu zadovoljili svojim radom i koji su iz napredne stranke. Za te ministre, potpuno sam siguran da ce gospodin Vucic da ih smeni a ako treba i kazni. Nisam siguran da ce gospodin Dacic isto tako postupiti sa ministrima iz svoje partije, sto mislim i za gospodina Dinkica. Voleo bih da sam se prevario u proceni. A ako bude problema sa rekonstrukcijom, najbolje i najbezbolnije resenje bi bili prevremeni parlamentarni izbori.

(субота, 13. јул 2013, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

rahatluk

Odlicno resenje za uspavane ministre, svakih sest meseci kontrola i rekonstrukcija. Dosta je bilo vecitih socijalistickih ministara.

(субота, 13. јул 2013, 17:30) - anonymous [нерегистровани]

Protojerej

Kada bi svi u Vladi bili korektni kao Vucic, i bili samokriticni. Vlada bi daleko dogurala. Ali prvi Dacic nece moci nista da kaze Mrkonjicu i Obradovicu, a dalje da ne pricamo.