Читај ми!

Нема укидања Канцеларије за КиМ

Канцеларија за КиМ неће бити укинута, Србија неће угасити ниједно радно место у покрајини и неће дозволити смањење финансијских давања, рекао директор Канцеларије Александар Вулин у Истоку.

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је у Истоку у Метохији да Канцеларија неће бити укинута, да Србија неће угасити ниједно радно место у покрајини и да неће дозволити смањење финансијских давања.

Вулин је новинарима рекао да након бриселског споразума, Србија има легитимно право дато од међународне заједнице да активно учествује у животу на овом подручју и изразио наду да ће након споразума ваљда бити лакше да се обезбеди сигурност и повратак расељеним лицима.

"Србија неће угасити ниједно радно место, Србија неће дозволити да се ниво наших давања на било који начин смањи, када то кажем говорим о накнадама за незапослене, косовском додатку и свим оним надокнадама које је Србија до сада давала - даваће и даље", рекао је Вулин.

Он је истакао да живот Срба на Косову и Метохији без финансијске помоћи Републике Србије није могућ и да се неће дозволити да се живот угаси истичући да је Исток повратничко место и да је жеља са оно расте и напредује.

Вулин је у Истоку присуствовао обележавању црквене славе Апостола Петра и Павла, а након литургије и обележавања славе у присуству већег броја Срба повратника из метохијских средина у храму је обављено и прво крштење након 14 година.

Усвајање Закона о амнестији добар сигнал

Александар Вулин рекао је да је усвајање Закона о амнестији у Скупштини Косова нужан корак и предуслов без којег се не би могло наставити са било чим о чему се разговарало у Бриселу.

Вулин је казао да се на Закону о амнестији није инсистирало зато што су Срби у покрајини криминалци па им треба нешто опростити, већ због искуства са овдашњим правосудним системом који се често понаша мимо права и правде.

"Закон о амнестији није донет зато што су Срби криминалци, ми смо тражили да се Закон о амнестији на Косову и Метохији донесе зато што Срби имају искуство са правосудним системом који занемарује право и правду", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је тај правосудни систем за хиљаду убијених Срба на Косову и Метохији успео да пронађе два одговорна и да за преко 40.000 захтева за надокнаду штете није успео ни приближно да дође до правичне надокнаде свим тим људима.

Вулин је рекао да је усвајање Закона о амнестији добар сигнал како би и међународна заједница видела са које стране долазе потешкоће у вези са применом договореног споразума и како би се видело да је Србија урадила свој део.

Годишњица општине Звечан 

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију присуствовао је отварању реконструсианог централног градског трга у Звечану који је обновљен средствима Канцеларије, а вредност пројекта износила је пет милиона динара.

Представници општине Звечан потписали су повељу о братимљењу са општинама Соко Бања, Лазаревац, Врњачка Бања, Пећинци, Сомбор и Сурчин.

На седници којој су присуствовали представници локалних самоуправа са севера Косова, Канцеларије за КиМ, Приштинског универзитета и други, председник општине Звечан Драгиша Миловић изјавио је да је потписивање повеље о сарадњи знак да нису сами.

"Сигурно је да нам овакви сусрети пуно значе и да поред будуће сарадње у области привреде, културе и спорта још више нам значи ваш долазак и подршка, јер је то знак да нисмо сами. Ово је још један знак да за нашу борбу да останемо у уставно правном систему Србије имамо подршку широм наше матице", рекао је Миловић.

Миловић је и најавио да ће наредних дана отпочети изградња регионалног водовода на северу Косова чиме би се решио један од горућих проблема грађана на северу покрајине.

Истакао је да ће се реализацијом овог пројекта решити један од највећих проблема грађана, а то је снабдевање здравом пијаћом водом.

У цркви Св. Ђорђа литургију поводом Петровдана служио је епископ рашко-призренски Теодосије који је потом присуствао и свечаној седници поводом дана општине.

Општина Звечан је за 22 године постојања, како је речено на свечаној седници општине, успела да поред свих потешкоћа очува становништво и удоми велики број интерно расељених са Косова и Метохије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво