Читај ми!

Грубјешићева: Лажни азил као кривично дело

Иако безвизни режим није угрожен, Министарство правде предложиће да се тражење лажног азила третира као кривично дело, каже потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић.

Потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић рекла је да безвизни режим Србије тренутно није угрожен, наводећи да је због појачаних мера контроле на граничним прелазима од 2. јуна до данас враћено око 5.000 грађана који су имали намеру да траже азил у земљама западне Европе.

Грубјешићева је најавила да ће Министарство правде као једну од мера за смањење броја лажних азиланата предложити измене Кривичног законика којим ће се тражење лажног азила третирати као кривично дело и да се нада да ће то ускоро и бити усвојено.

"До укидања безвизног режима неће доћи сада", рекла је Грубјешићева на седници скупштинског Одбора за европске интеграције и додала да то што тренутно није угрожен безвизни режим не значи да се тај проблем неће поново јавити следеће године.

Уз напомену да је комисија за праћење безвизног режима предузела мноштво мера и активности на смањењу броја лажних азиланата, Грубјешићева је казала да је свуда у Европи препозната спремност Владе Србије да сарађује на решавању проблема лажних азиланата.

Главна одредишта лажних азиланата из Србије, према њеним речима, били су Немачка, Шведска, Швајцарска, Луксембург и Белгија, али том приликом није било елемената организованости.

"Веома је важно што је смањен и практично укинут организовани долазак држављана Србије у земље у којима траже азил", рекла је Грубјешићева и додала да је, према подацима немачког министарства унутрашњих послова, у јулу и августу био повећан број захтева за азил из Србије, да је у питању било 1.467 захтева и да је то и покренуло причу о укидању безвизног режима.

Она је додала да је број тражилаца азила у овој години био мањи у односу на претходну.

Она је подсетила да је захтев Србије земљама у које највише одлазе тражиоци азила да се Србија стави на листу сигурних трећих земаља, да се смањи новчана помоћ тражиоцима азила и да се скрати процедура за разматрање њихових захтева.

Грубјешићева је додала да су Белгија и Данска тај проблем решиле, јер су управо скратиле процедуру и малтене укинуле помоћ тражиоцима азила.

Ништа спектакуларно, тек је почетак

Сузана Грубјешић изјавила је да од данашњег састанка премијера Србије Ивице Дачића и косовског Хашима Тачија не треба очекивати ништа спектакуларно, јер је реч о "самом почетку нормализације односа Београда и Приштине".

Према њеним речима, платформа Београда за преговоре о Косову могла би "у наредних неколико недеља" да се нађе у парламенту.

На питање зашто премијер иде и на други састанак са Тачијем без платформе Београда, Грубјешићева је рекла да има много тема о којима се може разговарати, из техничког дијалога који је водила претходна влада, а међу којима је најкомпликованије спровођење договора о интегрисаном управљању администратвним прелазима.

"Када платформа буде завршена, она ће дати пун мадат за политичке преговора и простор за постизање договора са косовским Албанцима. Очекујем да ће платформа у парламенту бити у наредних неколико недеља", рекла је Грубјешићева.

Додала је да без косовских Срба не треба улазити у политичке преговоре, а на питање о чему ће конкретно бити речи на данашњем састанку Дачића и Тачија, она је поновила да су то техничка питања, а да ће детаље пренети премијер.

Министарка Грубјешић је, такође, рекла да је Влада Србије формирала Координационо тело за приступање Европској унији, којим руководи премијер Дачић, а у току је формирање 35 подгрупа за припрему преговора и преговоре о чланству Србије у ЕУ.

Она је члановима скупштинског Одбора за евроинтеграције рекла да ће, по завршетку тог процеса, почети активност на припреми Националног програма за интеграцију Србије у ЕУ који би требало да се примењује од 2013. године и да важи четири године.

Потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић најавила је, такође, да ће Влада до краја месеца усвојити акциони план за придруживање ЕУ који се односи на законе које је потребно усвојити.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво