Косовски кључ за Европску унију

Видљив и одржив напредак у односима Србије и Косова, који ће омогућити да обе стране напредују ка ЕУ без узајамног блокирања неопходан је да би Европска комисија предложила почетак преговора о чланству са Србијом, наводи се у нацрту извештаја Европске комисије у који је РТС имао увид.

У Нацрту извештаја о напретку Србије ка ЕУ наводи се да је видљив и одржив напредак у односима Србије и Косова, који ће омогућити да обе стране напредују ка ЕУ без узајамног блокирања, неопходан да би Европска комисија предложила почетак преговора о чланству.

У тексту у који је дописник РТС-а имао увид, а који треба да буде усвојен следеће среде, Европска комисија позива Србију да посебну пажњу обрати на владавину закона, реформу правосуђа, независност важних институција каква је Народна банка, као и да унапреди регионалну сарадњу и односе са суседним државама.

Пресек стања у европским реформама биће представљен следеће недеље. Извори у Европској комисији оцењују да ће извештај бити "уздржан", да ће констатовати да је због одржавања избора у већини кључних реформских области и поправљању односа са Приштином учињен ограничени напредак.

Када следеће среде буде представљао Извештај о напретку, комесар за проширење Штефан Филе неће моћи да предложи отварање преговора са Србијом. Дијалог Београда и Приштине још увек није настављен, па је сасвим јасно да кључни услов, везан за порављање односа са Приштином да тада не може бити испуњен.

Уместо тога Европска комисија даће своју дефиницију нормализације односа са Косовом. имајући у виду снажне ставове које о томе имају неке државе чланице пре свега Немачка.

У нацрту извештаја стоји да ће Европска комисија предложити преговоре чим оцени да је дошло до видљивог и одрживог напретка у односима са Косовом, које омогућава напредак ка ЕУ без узајамног блокирања.

Гералд Кнаус из Европске иницијативе за стабилност, наводи да Немачка сматра да је разумно навести већ сада остварљиве услове у вези са Косовом, као и да Србија буде притиснута да де факто призна да постоји граница или административна линија са Косовом.

"Најважније од свега је дефинитивно одбацити идеју поделе на терену и избећи пуцање на Кфор. Ако влада буде деловала у складу са тим, Немачка нема ништа против да Србија врло брзо започне преговоре", истиче Кнаус.

Европски извори кажу да, под условом да Београд постигне договор о телекому и енергији, и на терену започне примену споразума о управљању прелазима, Европска комисија ће вероватно имати материјала да пре марта препоручи отварање преговора.

Ханес Свобода, председник политичке групе социјалиста у Европском парламенту, каже да преговори треба да почну следећег пролећа, "али само ако ствари заиста иду у правцу нормализације, наставка дијалога и обуздавања радикалних елемената на северу Косова".

У Нацрту извештаја Комисије наводи се и да су кршење људских права, корупција и организовани криминал главни изазови са којима се суочава Србија и друге земље Балкана у процесу приступања ЕУ.

број коментара 18 пошаљи коментар
(субота, 06. окт 2012, 17:05)
ciceron [нерегистровани]

centar moci

Kosovo je bilo kljuc i pre 7 vekova !

(субота, 06. окт 2012, 14:35)
Inzenjer [нерегистровани]

Nezavisnost

Koliko razumijem ovaj izvjestaj, svodi se na sledece:
-Da narodna banka bude "nezavisna" od Srbije i "zavisna" od MMF.
-Da Telekom i energetika na Kosovu budu "nezavisni" od Srbije i "zavisni" od gdje. Olbrajt
-Da sudstvo i tuzilastvo budu "nezavisni" od Srbije, kao sto bosansko "nezavisno" od BiH.
-Da Kosovo bude taman toliko "nezavisno" od Srbije, koliko je "zavisno" od Amerike.

(субота, 06. окт 2012, 13:40)
rade [нерегистровани]

RE.re: uslov

Srbija je morala formalno da zatrazi pristup u EU,a sve je pocelo davno kad je EU bila na cvrstim nogama.Sada se postavlja pitanje,cemu toliki svakodnevno dolasci predstavnika iz EU,ako njima nije stalo da Srbija udje u EU.Naravno da im je stalo momentalno daleko vise od nas i u NATO(time je sve receno),a posebno sto zele da nam uzmu KiM,nasu bogatu ekonomsku teritoriju i istorijsku otadjbinu,koja je mnogo vaznija od EU.Sto se Turska radi ulaska u EU ne odrekne dela Kipra.Pricate o necemu,kao da se radi o parcetu hartije,a ne tako krupnim drzavnickim stvarima.

(субота, 06. окт 2012, 13:11)
anonymous [нерегистровани]

re: uslov

Srbija nema nikakvog prava da postavlja neke "uslove". Nije EU trazila da se prikljuci Srbiji vec obrnuto.
Srbija moze samo da prekine proces pridruzivanja a posledice su vec poznate.

(субота, 06. окт 2012, 09:24)
anonymous [нерегистровани]

uslov

srbija bi trebala da postavi svoje uslove
svi na svome(da se stvore uslovi da se svi vrate svojim kucama)a eu ako joj je stalo do srbije nek pomogne

(субота, 06. окт 2012, 09:17)
anonymous [нерегистровани]

za titanike

EU nije titanik i nije Varsavski pakt koji utone ili propadne od jednog covjeka!!! Prema tome srbiji ne preostaje nista druga: ili u EU, ili u Titaniku i biv.Varsavskog pakta koje obe ne postoje vise!

(субота, 06. окт 2012, 09:10)
anonymous [нерегистровани]

Evropa

Pustite EU. Daleko im lepa kuca, sto se nas tice. Umesto sto se EU bavi Kosovom, prostorom od nepunih 10 hiljada km2 i stanovnistvom od nepunih 2 miliona neka vide sta ce sa problemima miliona u Spaniji, Italiji, Grckoj (duzan kao Grcka, kao dete sam slusao), Irskoj, Portugalu,.... Bog ce i nas jednom pogledati, siguran sam. Ovako ne moze doveka da bude.

(петак, 05. окт 2012, 22:07)
delija [нерегистровани]

Evropa

Evropom su pokusali da vladaju Napoleon i Hitler sada se ponavlja scenario cetvrtog Rajha ali im to se nece ostvariti!!!

(петак, 05. окт 2012, 22:01)
anonymous [нерегистровани]

Titanik

a jel to neki ruski brod ili brod severne Koree..??

(петак, 05. окт 2012, 22:00)
anonymous [нерегистровани]

Kakva EU?

Zaboravite EU i ne razmišljajte više o ulasku u EU. Možemo mi dobro da sarađujemo i da nismo članica EU. NI prvi ni zadnji koji tako žive u Evropi. Samo se trebamo opametiti i okrenuti sebi i svom razvoju i to veoma brzo, vremena nema za kalkulacije. Rekli smo im da Kosovo nećemo priznati i to im je valjda dovoljno.